Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit zatékání pod oknem?

Od: kdpk* odpovědí: 33 změna:

Dobrý den,

poraďte prosím, jak řešit zatékání pod oknem do vnitřních prostor panelákového bytu. Panelák je zateplen, plastová okna usazena cca před 10lety, byt se nachází v posledním patře pod střechou. Jsme teď čerství majitelé bytu, problém s okny zde prý již SVJ v minulosti řešilo, ale nikdo si nic přesného nepamatuje. Předchozí majitelka (velmi stará důchodkyně) problém dlouhodobě neřešila. Zkoušeli jsme již komplet po celém obvodu okno zatmelit, stejně tak místa, kde se parapet dotýká zateplení a pod oknem. Při dešti však bez efektu.

Problém byl původně i u dalších oken v bytě, kde silikon prozatím situaci vyřešil. Na tomto okně ale ke zlepšení vůbec nedošlo. Domnívám se, že problém bude v usazení parapetu. Dokáže nějaká firma přesně určit, kudy teče? Nebo máte prosím někdo zkušenosti? Jak byste postupovali? Moc díky!

Jak opravit zatékání pod oknem?
Jak opravit zatékání pod oknem? #2
Jak opravit zatékání pod oknem? #3

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimbert*
hodnocení

1x

Podle těch fotek bych řekl,že je nemožné aby teklo kolem parapetu,píšete že je to byt pod střechou,je možné že je poškozeno oplechování na střeše nad vaším oknem a mezerou kolem panelu a plastovým oknem teče dovnitř bytu.

kdpk*
hodnocení

Na zamčenou střechu momentálně přístup nemám. Zkusil jsem nafotit oplechování střechy z okna. Na červeném vyznačení je vidět, že oplechování nahoře dobře nedoléká k sobě. Prosím, co myslíte přesně "mezerou kolem panelu a plastovým oknem"? Zkoušel jsem již celý obvod okna, který se stýká s panelem zasilikonovat. Kde to tedy případně ještě utěsnit? Už mě moc nenapadá... Jedině že to teče už někde ze střechy pod zateplenou fasádou? Divné je, že mokré fleky uvnitř bytu jsou jen v úrovni od parapetu směrem dolů. Směrem nahoru ke střeše je to absolutně suché...

Jak opravit zatékání pod oknem? #4

pavelkutner
hodnocení

@milancukrar @jabraka mohli by poradit? V minulosti měl k podobným problémům dobré rady ;)

kdpk*
hodnocení

Ještě posílám fotky zvenku. Nad námi je již střecha a další střešní parapet. Nevím, zda to s tím nesouvisí...

Jak opravit zatékání pod oknem? #5
Jak opravit zatékání pod oknem? #6
Jak opravit zatékání pod oknem? #7

cernylysak
hodnocení

0x
@milancukrar @jabraka by mohli poradit? Mají tvoji důvěru, tak si na ně počkej, jestli to vyřeší, já tu netěsnost na fotkách vidím.doplněno 28.05.19 19:06: Na druhý fotce zhora je ta netěsnost vidět.doplněno 28.05.19 19:08: Nebo na tý upravený fotce od magnona

tak poraďte, kde to teče.

mili3478*
Nic zvlastniho tam nevidim.Jestli myslite tu malou mezeru mezi plechem a fasadou,bezna vec ,tim to neni

podle mne to z fotky nikdo nepozná, musí se na místě ďoubat.

mili3478*
To je ten problem,bylo by fajn se tady domluvit a i kdyz to neni dnes zcela bezne,internet je strasna vec,proste se na to prijit podivat a pomoci samozrejme zdarma,jelikoz nemontuji prvni podokapni plech,tak vim na co se divat,samozrejme jsme jen lidi a splest se muzem.
cernylysak

Je to divný, ale já to tam pořád vidím a to už jsem koukal na ty fotky aspoň 20 x

mili3478*
Tak moje posledni odpoved,porad vas nechapu co tam vlastne vidite,ale mam jen pres dvacet let zkusenosti ,neni to moc ,jsem rad za kazdou skusenost.

hodnocení

0x

Netvrdím, že je to ono, ale mohlo by být. Po tou krytkou na rámu je odtokový otvor, který odvádí vodu stékající po okně a následně zateklou do žlábku rámu. Když se tenhle otvor ucpe, může voda protékat až dovnitř. Ale to by nebyla mokrá jen zeď pod rámem, ale i spodek rámu okna v místnosti.

Jak opravit zatékání pod oknem? #8
kdpk*
hodnocení

Díky za reakci. Zkoušel jsem to vše vyčistit hned na začátku, ale tím to bohužel nebude. Okno je při dešti uvnitř úplně suché. Chyba bude někde asi složitěji - blbě usazené okno, parapet nebo nahoře oplechování střechy. Moc si už nevím rady, jak to určit.

jabraka*
hodnocení

0x

Systém usazování plastových oken je dávno vyřešen,stejné typy rámů máme i u nás.Firmy už zvládají utěsnění okolo rámů i usazení parapetů.Vesměs se používá PUR pěna a tou se voda při dešti dovnitř nedostane.Malé netěsnosti spolehlivě odstraní Akryltmel.Já osobně se domnívám,že může být problém spíše v kondenzaci vlhkosti na okně samotném a voda pak stéká na vnitřní parapet.

kdpk*

Díky za reakci. Pokud by to byl kondenzát, muselo by být okno ve vnitřní spáře mokré, nebo se pletu? Okno bylo ale i při dnešním silném děšti uvnitř úplně suché... Navíc v jeden moment ze zdi na vnitřní straně místnosti (v rohu) úplně tekla ve dvou pramíncích voda. To by muselo být fakt hodně kondenzované vlhkosti. Nebo je to možný? Nemám zkušenost...

mili3478*
hodnocení

0x
Vypada to na pozinkovany plech,podivejte se jestli je ten ohyb udelany bez nastrihu v rozku skontrolujte si vyspadovani parapetu.Nekdo si rad usnadnuje praci a proste to tam nuzkama nastrihne a uz to neni vodotesne ani silikon nepomuze,nekdo to letuje ale taky to rado praska.
mili3478*
Jeste me napadlo jestli je spravne parapet zasunuty do drazky ve spodku okna.
kdpk*

Díky za tip. Nástřih plechu jsem kontroloval a tohle je, zdá se ok. Je to bez nástřihu. Zatím se mi nejvíc zdá, že problém bude ve zmiňovaném špatně zasunutém parapetu do spodní drážky okna. Jakmile začne pršet, první kde se to začne objevovat jsou místa těsně pod oknem. Tmel tam ale už mám. Tak zkusím ještě přidat víc a ďoubat, jak zde také padla rada.

cernylysak

No na tý fotce právě vidim pod začátkem barevný šipky od magdona že parapet není opravdu zasunutý až do vrchu drážky okna a při pokusu o opravu silikonem vidím silikon jenom kus od rohu parapetu, ale není už dál, po celé délce mezi oknem a parapetem, což už v tomhle stavu by bylo potřeba.

kdpk*

Ten tmel tam je po celé délce, ale je pravda, že nikoli v tak silné vrstvě. Zkusím to vylepšit + lít ten kýbl s vodou. To je fakt... Díky, zkusím!

cernylysak

Ten tmel nesmí být ani odchlíplý, ve sprchách to dokáže vytápět sousedy.

hodnocení

0x

Podle mne, nezatéká voda okolo parapetu, ale okolo těsnění okna, nebo je to kondenzát.

kdpk*

Dobrý den, kdyby voda tekla okolo těsnění okna, tak co prosím s tím? Také tmelit? Nebo se to musí vybouchat a dát novou PUR pěnu?

hodnocení

0x

Otázka za 100 bodů: Vevnitř v rámu je sucho? Tím míním spodní vodorovnou plochu viditelnou po otevření okenního křídla.

Měli jsme něco podobného. Pod zateplením voda tekla takřka všude, ovšem vevnitř byly stopy jen a pouze pod okenním rámem v místě kotvicích šroubů. Problém odstranilo vytrhání dlažby v lodžii o patro výš a nová hydroizolace pod ní. Je to k nevíře, ale ty ukrajinský hovada přilepili izolační pásku na ochranný igelit hliníkové okapnice. Stačila jedna zima a separační vrstva fungovala dokonale, dlažba se zvedla o 3 mm.

kdpk*

Taky díky za tip. Vnitřní rám okna byl dnes i při silném dešti úplně suchý. Ještě mě stále ale také napadá, zda to tam neteče shora ze střechy nějakou spárou v panelech. Okno je totiž při dešti suchý a komplet všechny rizikové spáry zatmeleny. To, zda to teče ze střechy, nevím jak určit. Zkouším teď parapet krýt silným igelitem a zatíženo to mám latěmi. Až začne pršet, tak mi to vykryje parapet. Jestli to bude stále protékat, tak to snad naznačí, že voda teče někde shora. Nebo to nepoteče a problém musí být v tom parapetu.

hodnocení

0x

Bohužel z fotek nepoznám kde to teče, to se musí hledat na místě, Šáhnout na silikon, zdali je jen u zdi, nebo drží. To se musí ošahat.

hodnocení

0x
!Prověřil bych zasilikonování v koutu parapetu a na špaletách ,ale dle mne je vše v pořádku-.tedy na okně parapetu atd ale spíše bude problém někde na střeše-v oplechování atiky ,či v krytině střechy!Voda a plochá střecha dokáží divy. Pokud by to bylo špatné v koutu jak píše rádce Lišák-pak by stejně neteklo při dešti pramínkem jak píšete!
cernylysak

Ale teklo, už jsem to zažil hodněkrát, voda je svině a špatně udělaný parapety dokážou svý v kombinaci s větrem při dešti.

Uvidíme co napíše tazatel až to pořádně zblízka prohlídne a případně vyzkouší kýblem vody litým v místě co jsem popsal aby to vyzkoušel.

A ne lišák ale lysák

adio
hodnocení

0x

Dobrý den, už jste přišel na to, čím to je? Řeším podobný problém, tak by mi to pomohlo.

Děkuji za odopověd.

kdpk*

Dobrý den,

nevím, zda Vás potěším. Nejprve jsem kompletně přetmelili speciálním tmelem (odolný proti vysokým i mrazivým teplotám) parapet. Původní přetmelení se ukázalo být nedostačující. Problémem byl špatně vyhotovený parapet - kovová drážka, která se zasunuje dole pod okno nebyla dostatečně vysoká, tudíž málo kryla spodní část okna proti protečení.

Po přetmelení se situace rapidně zlepšila. (Na ostatních oknech v bytě to zabralo na 100%.) Nutně ale počítám s tím, že za 2-3 roky budu muset řešit tmelení znovu. A tady si pak při odstraňování zbytků starého tmelu bude hodně nadávat, protože to bude práce na půl dne. Tedy Vám doporučuji pořádně se podívat, zda parapet nemá podobnou vadu, jako ten náš. Pokud ano, šel bych rovnou do výměny kompletního parapetu.

Bohužel náš příběh ale pokračoval. Tmelení výrazně pomohlo, ale při vydatném dešti a větru nikoli na 100%. Jeden roh stále prosakoval. SVJ mi poslalo odborného klempíře. Po prozkoumání střechy jsme zjistili, že je špatně vyspádováno klempířské oplechování obvodu střechy. Navíc jsou v tomto místě nad oknem i špatně plechy k sobě připevněné. Takže při vydatném dešti a větru se skrz oplechování voda dostane mezi panel a zateplení a stéká dolů. Když narazí dole na okenní parapet, tak začne zatékat k nám do interiéru.

Odborná firma bude měnit střešní oplechování na našem domě příští týden. Nevím tedy, zda to na sichr pomůže. Zatím tomu ale chci věřit...

pokrohlyantoni
hodnocení

0x
Dobrý den, mám stejný problém jako vy. Mohl by jste mi prosím poradit jak jste váš problém vyřešil? Děkuji pokrohly

jerabina*
hodnocení

0x

Dobrý den,

taky bych se chtěla připojit k diskuzi. Řeším obdobný problém.

Zatéká nad oknem v obývacím pokojem. Nevím, zda se jedná o zatečení od sousedů nebo je problém někde jinde. Pokud okno zvenku objedeme silikonem, tak problém na nějakou dobu zmizí. Včera a dnes přišel silný déšť a problém se zatečením je tu znovu. Voda kapala až na parapet vevnitř v bytě. Na jednom místě nám nad oknem vevnitř již opadala omítka a nemá cenu to zevnitř spravovat, pokud je problém evidentně vně domu. Například u vnějšího parapetu u sousedů nad námi?

Na střeše domu již byly všemožné opravy provedeny.

Jedná se o byt ve třetím - předposledním patře.

Máte někdo návrh řešení nebo jste se již s obdobným problémem vypořádali?

Jsme již zoufalí. Zatečení řešíme s přestávkami již asi 10 let.

Díky moc za návrhy.

Jak opravit zatékání pod oknem? #9
Jak opravit zatékání pod oknem? #10
Jak opravit zatékání pod oknem? #11

hodnocení

0x

Řešil jsem úplně stejný případ jako váš. Chyba se po hodně dlouhém pátrání našla jak už vy tušíte v oplechování na střeše kterým zatékalo mezi panel a zateplení. Byt v posledním patře, voda se chytla o první překážku, což bylo okno a pěnou se protlačila do bytu. Druhá možnost je,že zatéká okolo těsnění křídla do rámu a okolo turbo šroubů zatéká do panelu. Tato možnost je pouze spodek okna.Pokud je to vršek a boky podle mě zatéká izolací nebo spárou mezi panely, takový případ už jsem taky řešil. To vymazání silikonem mezi rámem a parapetem se nechá vyřešit jinak. Existuje plastová samolepící lišta ukončená praporkem která se nalepí na rám a je pokoj.Každý výrobce oken ji mívá skladem takže se poptejte.Dělali jsme s ní celé paneláky a nebyli žádné stížnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]