Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedovy okna přímo na naši terasu

Od: petrahk odpovědí: 50 změna:
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem. Koupili jsme menší řadový dům s terasou a dvorkem za domem.
Jedná se o řadový RD, kde máme z obou stran sousedy, což problém sám o sobě není, ale přímo na úrovni terasy jsou 2 okna sousedního domu (z nichž jedno máme pocit že není určitě původní, ale přidělávané).
Problém je v tom, že obě okna silně narušují soukromí tím, že kdykoliv se podìváme vidím sedět souseda za oknem, často mívají také plně otevřené okno.
Další věc, která mě znepokojuje je, že je prakticky z jejich okna možný přímý vstup na naši terasu, nedejbože kdyby sousedy někdo vykradl a dostal se na naši zahradu tak by pojišťovna určitě argumentovala tím, že není pozemek řádně oplocený.
Napadla nás pro začátek alespoň rákosová nebo bambusová zástěna, ale mám obavu že sousedi budou argumentovat tím, že jim nejde do místností dostatek světla.
Napadá Vás nějaké lepší řešení jak problém vyřešit?
V příloze přikládám fotky focené z terasy a z pokoje.
Mockrát děkuji za odpověď.

Sousedovy okna přímo na naši terasu
Sousedovy okna přímo na naši terasu #2
Sousedovy okna přímo na naši terasu #3

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

13x

Promiňte,jen mě napadá ,proč jste vůbec takový domek koupili?

Budou s tím jen problémy ...těžko jim okna něčím zabarikádujete,osobně mi to připadá neřešitelné. *cert*

rv*
hodnocení

9x

Nejlepší bude, když se se sousedy velmi spřátelíte a pak vám nebude vadit, že jste v neustálém kontaktu.

Popřípadě může partnerka chodit po dvoře nahá a sousedka sousedovi sama poručí, aby okna zazdil.

hodnocení

5x

Fakt hrůza *ee* Ale to jste přece věděli, když jste to kupovali? O nějakém soukromí tady nemůže být ani řeč.. osobně bych o takové "posezení na terase" vůbec nestála. Jít zjišťovat na stavební úřad, jestli soused nemá okno na černo, no, to je úplně mimo mísu. Nastěhovat se někam a hned si znepřátelit souseda..to bude krásné soužití.*ee* Řešení mě nenapadá, pouze prodat a koupit něco jiného.

jak to má velké soused? Co koupit i sousedovu ruinu?

hodnocení

5x

Kdybyste to zdědili, měl by snad dotaz nějaký smysl. Ale napřed koupit a potom hledat právní kličky jak na souseda, to je divné. I když se mi zdá, že to začíná být trend této doby. Nejednat a nehledat kompromisy, ale podle hesla "já nic, já muzikant" se dělat hezkým. Na to je předpis, tak se musíš podle mého přání zařídit ty, sousede.

Trochu se zapomíná na fakt, že se sousedy se velmi často vídáme a hovoříme s nimi častěji než s vlastními dospělými dětmi. Místo toho se hned začíná válčit.

Rada - se sousedem se spřátelit. Na terase se chovat přirozeně. Hry dětí a občasné stolování není nic, za co by se měl člověk stydět a co by musel skrývat. Proti zlodějům vybavit vlastní okna a dveře mříží.

hodnocení

5x
Podívej se na to z pohledu souseda.
Mnoho let tam spokojeně žil s minulým majitelem. Když něco potřeboval, zavolal do okna a soused mu to podal. Pohoda, klídek.
Pak soused zemřel, co se odstěhoval, koupí to někdo jinej a začne zavádět nový pořádky.
Samozřejmě, už to nikdy nebude stejný jako to bylo kdysi. Ovšem když začneš prudit, že tam to okno nemělo být, rozpoutáš válku. Jako první by se ti mohlo stát, že ti oplatí stejnou mincí. Jak to, že máš na baráku tohle, když to není v plánech. Atd...
Já bych na to šel po dobrým a hlavně pomalu.
Co se zeptat souseda jaký pivo má rád a na víkend koupit bednu a společně u ní posedět? Třeba by z něj časem vypadlo, že postavit nějakou zástěnu není blbý nápad. Ale jít s tím hned natvrdo, to je cesta do pekel.

hodnocení

4x

Ty okna podle jejich stavu..a stavu těch "domů" jsou tam odhadem tak 40-50 let...ne-li více.

Věděl jste co kupujete...

A chtít nyní jako nový majitel starého domu po sousedovi, aby kvůli Vám upravoval nebo přímo měnil okna...to je šílenost.

No a až tu pergolu dokončíte (nebo zboříte a předěláte,co já vím), tak se to zase nemusí líbit sousedovi (já bych Vám ji jako soused v této podobě a umístění tedy neodsouhlasil).

Koupil jste prostě "panelák naležato" starý mnoho desítek let...a co teď s tím..

hodnocení

3x

Už v době koupě jste dispozice znali. Přece jste nečekali, že tam bude soukromí? Je to takový společný plácek pro sousedy na krafání, nikoli pro užití soukromí jedné. K idylce už chybí jen velký bazén a gril. *sarkasmus*

Postavit mi někdo hranol od pergoly těsně před okno taky nejsem nadšený. Patrně tam existovala nějaká dohoda obou stran, aby si vyhověli. Moc bych tyhle původní dobré vztahy nenarušoval. Jste příliš sobě blízko...

hodnocení

2x

Mě by třeba vadilo mít okna jako váš soused, na ten váš dvorek.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Prostor působí dojmem starých časů. Za mně, proč ne? Tehdy se stavělo a bydlelo "pospolu", rodiny se přátelily, protože se svým způsobem potřebovaly. Nikdo neměl všechno a neuměl udělat všechno. Lidi si navzájem vypomáhali, půjčovali věci, dohlíželi si na děti, hlídali byty před zloději... To má své výhody. Soused bude z té doby, a ve vás čeká přítele, ne záškodníka. A pergoly se staví proto, aby si člověk mohl posedět venku a "nevypařil"se na slunci. Vy máte prostor ze 3 stran obestavěný zdí, když chcete stín, máte ho tam. Pergoly netřeba. Navíc v tom prostůrku působí (nezlobte se) jako bordel. Já bych ji zbourala, "podlahu"bych vylepšila např.: google.com/... , na ní dala hezkou lavičku, stolek + event. pár židlí a nad to posezení na zeď malou plátěnou moderní markýzu: google.com/... Ta se dá na zimu uložit a vydrží takřka věčně. "Podlahu "bych olemovala trávníkem + event pár bylinek nebo kytiček. To prostor zútulní. Bez pergoly tam bude prostor, světlo, vzdušno a útulno. No a před těmito úpravami bych pozvala souseda na pivko, seznámila bych ho se svými plány, požádala bych ho o trochu shovívavosti - že budete narušovat jeho klid a dělat trochu "rámus", ale že si uvědomujete, že on tu bydlel dřív, jeho práva že míníte respektovat (a taky to dělat!). Jestli můžu poradit, udělejte si ze souseda přítele, vstřícné sousedské vztahy jsou k nezaplacení. Pokud si z něj uděláte nepřítele, vy jste ten (v domě, ale i celé ulici) nový, který se tam potom zblázní. Vězte, že každá (vaše) akce, vyvolá (jeho) reakci. Ida

hodnocení

2x

Taky by nebyl problém udělat si z dřevěných laťek a třeba bambusových rohoží roztahovací a skládací krycí stěnu, kterou si při párty na svém pozemku roztáhnete, po akci zase složíte její pohyblivou část do pevné menší části, která bude mimo výhled sousedovic okna, ale zároveň bude dost veliká na to, aby za ní byl celoročně stůl se židlemi a nebylo na vás vidět. Jako druhou možnost bych Vám poradil to dřevěné nevzhledné a určitě i nestabilní harampádí zbourat, postavit nově podle vlastních představ, menších rozměrů, s pěknou novou dlažbou. Celé by jste to navíc obehnali 1m vysokou ozdobnou dřevěnou laťkovou stěnou, tak Vás za ní nebude při sezení vidět a sousedovi to nebude stínit. Není to nákladné, pár trámků, hranolků, latěk a několik kousků nové dlažby..

re4zon
hodnocení

1x
V prni rade zajistete na stavebnim urade dokumentaci sousedovy stavby. Je potreba zjistit, jestli jsou tam okna povolena nebo ne. Pokud je tam naflakal jen tak, budete mit volnejsi ruce k dalsimu jednani.
Co muzete udelat v kazdem pripade je postavit tam nejake tuje v kvetinacich, pripadne velke truhliky a popinavky apod.

vilik*
hodnocení

0x
Podíval bych se, jestli je na mapách KN zastřešení terasy zakreslené a jestli ne, tak bych ho v souladu s KN zboural.
sebod*

*smich**haha**smich* Tu terasu dělá tazatel *smich*

vilik*
Sebod, moje rada byla velmi dobře míněna a je technicky správná, přestože není v zájmu tazatele.
Pokud se podíváte na katastrální mapu, najdete obrys legálně postavených budov. Některé mají změněné obrysy, to jsou černé přístavby. Někde jsou obrysy jiných staveb, které se za ty roky rozrostly, zmizely nebo jsou úplně jinde.
V okamžiku, kdy na to vlítne stavební úřad nebo třeba zjistí nesoulad hypoteční banka, a že to podle fotek ověřují je fakt, má tazatel VELKÝ problém. Hrozí pokuta a nařízení odstranění stavby nebo ze strany banky zesplatnění hypotéky.
Co je horší nevím, jisté je, že pokud tazatel má takovou černou přístavbu, měl by se modlit a moc se tím nechlubit, natož obtěžovat souseda požadavkem na zazdění okna.
Takže já bych si nejdřív zjistil, jaký je skutečný stav. Tohle asi těžko bude legální.
Nevím, jestli by se potom smál.
Jenže takhle se tu nikdo nezamýšlí, každý jen spekuluje, jak to vyřešit domluvou nebo zákonem, ale že hrozí riziko z jiné strany si nikdo neuvědomil.
Přeháníte. Jednak taková pergola není stavba a do 24 m2 se nemusí nic hlásit.
Tedy ne katastru, stačí ohlášení stavebnímu úřadu.

Pletiplot, jsem stejného názoru. Nějaká pergola není žádná stavba, ale takový přístřešek na posezení. :-D

vilik*
Pletiplot, Suzymon, schválně se zeptejte na stavebním úřadu.
Toto není samostatně stojící stavba, ale přístavba.
Dohadovat se nechci, zvlášť se Suzymon, ale nedávno něco podobného řešil švagr, takže to mám z první ruky.
vilik*
A ještě upozorňuji na povinnost zapsat do katastru stavbu větší než 16 m2, protože podle katastrálního zákona je drobná stavba jen do max 16 m2 a 4,5 m výšky. To se obecně neví, každý si najde jen těch vámi zmiňovaných 25 metrů ve stavebním zákoně a dál nepátrá, což je špatně.
Sice se nezapisuje pergola, tedy stavba nezastřešená, sloužící k pnutí rostlin, ale zastřešený přístřešek nebo altán už ano.
Tady na fotce sice tazatel zastřešení nemá, ale podle všeho je k zastřešení určeno a zřejmě bude chtít časem realizovat, jestli už tomu tak nebylo. Tedy ne pergola, ani altán, ale přístavba měnící půdorys domu.

hodnocení

0x

Nabízí se zneprůhlednění oken folií a případně i montáž mříží. Chce to přijít za sousedem(y) s tím, že mám problém (vysvětlit proč je to pro mě problém a že chápu, že to může být pro něj mírné zhoršení kvality ale současný stav je pro mě nepřípustný), říct mu, že mám i řešení, které zařídím i zaplatím a jestli má jiné řešení, nechť s ním přijde, jen nechci aby se na to zapomělo, nebo dělalo, jako že nic.

Sousedovy okna přímo na naši terasu #4

No takhle mi někdo zaslepit okna, tak jsem za dva dny převezená do blázince. To je něco šíleného a zřejmě to bylo vymyšlené do nějakých nemocničních zařízení, třeba do sprch, nebo na záchody umístěné v přízemí, aby tam nemohli kolemjdoucí čučet. Tohle si přece do bytu nikdo duševně zdravý, nikdy nemůže dát.

janm*
hodnocení

0x
Toto je těžko řešit,snad si udělat zástěnu, ale tak aby před okny zůstal volný pruh ideálně 2 m, mezi okny a zbytkem terasy by vznikl průchozí pruh a za zástěnou např .z desek soukromí a částečná ochrana před zloději.
janm*

Nebo posezení na terase zrušit, nechat ji jen jako průchozí plochu, osadit květinami stromky v kontejnerech apod., nebo k té vaší zdi v místě současné "pergoly" a myslím že by ji šlo posunout i trochu víc k těm oknům udělat zástěnu a využívat jako "šopu" a posezení si udělat tam dál jak jsou ty hospodářské přístavky nebo co to je kde okna už nemá případně ze strany oken také jednu stěnu pergoly neprůhlednou...

krtek*
hodnocení

0x

jak už tu zaznělo...proč něco takového kupujete? Zajdetě si na stavební nebo obecní úřad a zeptejte se zda je okno povolené...Dřív se dělaly různé šílenosti

pardon
hodnocení

0x

Jako Pardon ale to opravdu není problém souseda ale čistě váš - proč jste takový dům vubec kupovali...? Takto to bylo vždy a kdybych tam bydlel v tam domě, tak by mě názory nových sousedů jako vy fakt nezajímali- lol. Vždyt to takto bylo od postavení... vy jste to dobrovolně ( z nějakého, mně nepochopitelného, důvodu) koupili a najednou se tomu divíte :-D...?

Já jsem taky viděl domy kde moc soukromí nebylo (i když asi ne až takovýto extrém ) - vyřešil jsem to tak že na prohlídky takových domů jsem ani nejezdil :)...

Jinak je opravdu šílenost že toto někdo někdy postavil a někdo takto vubec žil... (a že vy jste to koupili - muzu se zeptat na motivaci?)

Stejně šílený mi přijdou přízemní domy, hned na urovni terenu (bez zvýšeného přízemí) - kde okna jsou hned u chodníku kde vám chodí celý den neznámí lidé okolo oken a přípaně vám čumí dovnitř... Naprosto nechápu kdo kdy mohl takový dum postavit, kdo v tom mohl/muze bydlet a kdo to muze i nadále znovu a znovu kupovat :).

petrahk
hodnocení

Všem co odpověděli s nějakým nápadem moc děkuji.
Pro ostatní, samozřejmě jsme věděli, že okna tam jsou i předtím. A názory typu tak to prodejte ani nekomentuji.
Jen mě zajímaly názory, příp.zkušenosti jak to vyřešit.
Děkuji
jedno*

Muzu se fakt zeptat proč jste to kupovali... jakou jste měli motivaci...? To jste tam fakt nutně potřebovali v té lokalitě bydlet a neměli jste přístup k více penezům na jiný/lepší dům?

petrahk
hodnocení

Dům nám vyhovuje jak lokalitou tak vnitřní dispozicí.

Sousedovi ale jeho dům také jistě vyhovuje..a to včetně těch oken, co Vám naopak vadí.

samosato*

A vnější dispozice vám taky vyhovuje? *sok*

hodnocení

0x

@petrahk - mám obavu že sousedi budou argumentovat

Mám tomu rozumět tak, že jste se s nimi ještě nezkusila dohodnout? Neřekla jim, co vám vadí - od otevřeného okna po strach ze zlodějů? To byste měla udělat jako první.

Sice existuje

NOZ § 1012

Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.

ale obávám se, že "vidím sedět souseda za oknem, často mívají také plně otevřené okno" lze pravděpodobně těžko považovat za závažné rušení, zvlášť když jste předem viděli, kam okna vedou.

Trochu mi to připadá jako kdyby si těžký alergik zakoupil dům, který jemu vyhovuje, vedle zavedeného včelařství a domáhal se odstranění úlů.

virgill
hodnocení

0x

postavit sedacku s vysokym operadlem zady k oknu mozna par jehlicnatych cyprisu do kvetinace nebo paravan.
priste dvakrat mer a jednou kupuj!

jurajjuraj*
hodnocení

0x

to jste kupovali se zavrenyma ocima? snad bylo hned videt co a jak ne , s tou pojistovnou je to tak ze se bude vymlouvat, ono totiz ve smlouve je psane jak je objekt zabezpecen atd, a pokud tam neni plot ani jine zabezpeceni tak bud odmitnou pojistit anebo zvednou pojistku tak ze odmitnete vy

fik
hodnocení

0x

Těžko s tím něco zmůžete,i kdyby to druhé okno bylo přidělávané,tak podle stavu taky někdy za krále klacka. S tím se nikdo zabývat nebude,takhle to prostě je,takhle jste to koupili,váš problém. Zabednit jim okna ničím nemůžete,to by mohli žalovat oni vás že jim bráníte v užívání jejich vlastnictví.

Zeptám se vás jinak,to jste při koupi nevěděli že tam ta okna jsou?

hodnocení

0x

Teda tohle nedopadne dobře. Já jsem si fotky musela prohlédnout několikrát, než mi došlo, že se jedná o dva domky tak strašně blízko sebe. Tohle muselo být hodně dlouho prázdné, protože kupec asi žádný nebyl. Tím pádem se dá i očekávat, že soused už ani nepočítal s tím, že by to něko koupil a teď je z toho vykulený a klade si ty samé otázky co Vy. Až si doděláte tu pergolu, tak asi budete chtít pod ní sedět a sousedovi nemůžete zabránit, aby si neotevřel okna. Bude slyšet každé vaše slovo. To není bydlení, ale očistec. Pozemek je asi Váš až k té jeho zdi, ale když mu tam natáhnete nějakou rákosovou zástěnu, může se naštvat a nevím, jestli máte právo mu zatarasit okna, i kdyby to bylo jenom nějaké rákosí. On se tam pak může cítit jako ve vězení. Vůbec si nedovedu představit, že by mi najednou někdo postavil rákosovou stěnu hned před má okna. Vžijte se do jeho situace. Co byste asi na jeho místě dělala Vy? Asi jste měli pádné důvody, proč něco takového koupit. Tohle Vás přece muselo napadnout okamžitě, ještě před koupí. Podle mne Vám nezbývá nic jiného, než s s tím smířit. A co třeba postavit tu pergolu na druhou stranu? Nebo ji prostě nemít a udělat si tam jenom nějaké záhony. A i to bude nepříjemné, až tam budete hrabat a sázet třeba v plavkách a soused na Vás bude čučet. Koukat ze svého okna mu nikdo nemůže zakázat.

Zuzanko, máš pravdu, tohle nekoupit ani omylem. A tím myslím oba. Mít okna u země, je děs, stejně tak mít tam sousedův dvorek před nosem. A v druhém případě sedět sousedovi u oken, další děs.

ladaa
hodnocení

0x
No, ze zakona je tusim dovolena jen luxfera. Máme to uplne stejne se sousedním domem, prikladam foto at vidite ty luxfery. Aktualni stavime zahradni domek tak mame ppny dvur bordelu, nevsimejte si,dulezite je to foto jejich luxfer. Neni pres ne vidět a jde jim tam svetlo.
Sousedovy okna přímo na naši terasu #5

hodnocení

0x
Kupte barák od toho souseda. Zjistěte, si, jestli mu vůbec patří. Možná má soused dluhy a bude to snadný.
svetlik*
Kdyby měl tazatel peníze, tak asi nekupuje takovou hrůzu.

Jde o dům zřejmě někde v zapadákově, záleží na velikosti samozřejmě. Když se kouknete pořádně na fotky, zdá se, že to jedno okno má pod sebou kus zdiva jiný, zřejmě to byly dříve dveře. Skoro bych si tipnul, že původně šlo o jednu stavbu rozdělenou historicky nějakým dělením po dědění.

Ono je tam toho víc. Třeba ten svod z okapu je teda podivný, myslím tu rezavou trubku, co končí v pozemku druhému majitele. To by se mi teda také nelíbilo, taková opičárna. A je to docela možné, že to byl kdysi jakýsi dvojdomek, kde bydlela jedna rodina a později se to rozdělilo na 2 domky. Sama jsem takový baráček koupila. Původně to byl jeden docela velký barák a později, protože se jednalo o 2 bratry, se z druhé strany udělal samostatný vchod a každý obýval tu svou polovinu. Později to oba prodali a každý nový majitel si pak na své polovině udělal úpravy podle svého a v mém případě bývalý majitel přistavěl kuchyň, docela velkou verandu a krásný sklep. Ale když vyjdu na půdu, tak je to jasné, že to byl původně jeden barák, protože je to přepažené jenom prkny a já skrz ta prkna vidím na sousedovu půdu. :)

Já ani tomu moc nerozumím.Takový barák ,,,ani zadarmo.

mopet*
hodnocení

0x
Nechat pod oknem narost dvoumetrové kopřivy šupnout tam vrak auta, starou pračku , hromadu suti z rekonstrukce ... Pergolu dočasně přesunout jinde, stejně tam nebudete sedět když vám soused bude hledět do talíře.

kelp
hodnocení

0x

Vy nejste nadšen, to chápu, ale i ten soused asi nadšen moc není. Nezná vás, neví co od vás očekávat, navíc za ty okna nemůže. Já to vidím, jenom na kamárádství s ním. Co vysadit tam nějaké vysoké tůje. Rychle to roste a je to příroda.

hodnocení

0x

Já bych něco navrhnul. Vzadu vidím nějakou kůlnu. Tu bych zboural a na tomto místě postavil altánek nebo terasu. A tu budku bych postavil na místo nynější terasy. Metr od vašeho baráku můžete provést rošt z latěk a na něj živou popínavou stěnu, takže soused ani neuvidí, že dozadu do altánu nesete kafe, navíc bude mít pohled na zeleň, možná i kvetoucí. A je po zlosti.

bulik*
hodnocení

0x

Kurňa, kde jsou hranice pozemků a co je koho?

terasa
hodnocení

0x

A co terasu vytáhnout na patro nad ten prostor a udělat zvenku dřev schody na ní? Spodek pod terasou pak využít jinak.

rychlereseni
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]