Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polystyren pod bazén

Od: rodic odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, poradí někdo, jakou zvolit sílu polystyrenu pod bazén 3,66 x 1,22? Předpokládám, že je nutnost tam dát podlahový polystyren, že fasádní je blbost. Díky za rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

rodič, podlahový myslíte jaký? Jedině XPS, extrudovaný. Já mám zámkovou, na to položím 10cm XPS (cenu neřeším), pak geotextílii a bazén.

Zdůvodnění? Voda v bazénu je u nás od 26-30°C, přihřívám, jak sluníčko dovolí, nebo kotlem s výměníkem. Jelikož je známo, že terén pod stavbou je teplotně okolo 6-8°C, tak je jasné, že zem ochlazuje bazén. Proto izolace od země. ještě černá folie na bok bazénu.

Pokud dá někdo písek pod bazén, je to na vyrovnání terénu, což chápu. Koberec, určitě ne jako izolace, ale asi vyrovnání. Ale co příští rok? To se koberec nechá uschnout a schová se na další rok?

re4zon
hodnocení

0x
A vy mate v navodu, ze tam na prijit polystyren? Protoze proslape se i extrudak, kdyz na nem bude jen bazenova folie.

hodnocení

0x

na co polystyren já tam mám starý koberec a žáden problém

rodic
hodnocení

Kdysi jsem tu pokládal otázku, jestli je to k něčemu dobrý ho tam mít, protože manželka přišla s tím, že ho tam kdosi má a neochlazuje se mu tolik voda a bylo mi odpovězeno, že to význam má, proto hledám jak silný polystyren tam dát.

olinl
hodnocení

0x

Pokud je bazén jen do podzimu, dal bych pod něj jen starý koberec, jak píše majo. Extruďák i podlahový polystyren se opravdu "prošlápne", obvzlášť na nerovném podkladu a když bude chladněji, stejně se voda ochladí z boku i ze shora. Pokud ho tam chceš, dej extrudovaný jakékoli tloušťky, začíná tuším od dvou centimetrů a chce to co největší kusy/plochu, protože je možnost, že se polystyren bude od sebe "rozjíždět", takže ho něčím fixovat, např. širší, pevnou voděodolnou lepicí páskou. Osobně bych ho tam nedával, pokud je to jen "nafukovací" verze bazénu.

sollik*
hodnocení

0x

To máte klasiku plechovou obruč s plachtou z Mountfieldu, ne?

Zrovna tenhle víkend jsem skládal 4,6x1,20 m z Mountfieldu. Na plochu ze zámkové dlažby jsem položil extrudovaný polystyren síly 3 cm (vyšel na necelé 2000,- Kč). Na to je opravdu použít něco na roznesení váhy, jinak ho prošlapete. Já použil 5 mm plastové dutinkové desky např. multiplast.cz/... . Na to pak geotextilii - povrch dna je pak pevný a přitom docela měkký - příjemný. Koutovou výplň jsem si vyráběl sám z fasádního polystyrenu 140 mm.

Jinak stavba v tomto rozměru není nic moc - ten plech dokud není bazén napuštěný nemá žádnou pevnost. Chce to ve více lidech (my byli 4) a hlavně - neopírat se o horní hranu dokud není v bazénu voda a na hraně není nacvaknutá lišta.

jabraka*
hodnocení

0x

Řešit tepelné poměry v bazénu 3 cm polystyrenu je zcestné.Lepší je položit bazén na pískovou vrstvu a starý koberec.Je to hlavně zadarmo.Teplo získávat z soláru ,někdy stačí v době klidu položit na hladinu černou bublinkovou folii.

JABRAKA

3cm izolace a starý koberec je stejné, nebo co je lepší?

sollik*

Ono se to dá udělat dvěma způsoby. "Na rycho" - odkopat drny, vyrovnat pískem, nějaký podklad (plachta, koberec) a je to. Rychlé a levné. A nebo to udělat "pořádně" - udělat zpevněnou plochu, podložit izolací, roznášecí vrsvou, geotextilií a na to bazén. Je to dražší a pracnější - ale jen jednorázově.

Tu první variantu jsem měl pod bazén s nafukovacím kruhem. Účel to splnilo, ale špatně se okolo bazénu sekalo, nevypadalo to pěkně a hlavně s tím byla stejně na jaře a zejména na podzim práce, všechno bylo mokré a špinavé. Muselo se to umýt, usušit, složit a schovat do sklepa (geoška uschne i lehce zmuchlaná třeba na zastřešené terase, koberec ne). Na jaře je potřeba nově srovnat plochu a vše zase nanosit ven.

Kdo plánuje bazén na více sezon určitě se vyplatí trochu zainvestovat a udělat to pořádně.

peti31*
hodnocení

0x

Koberec jsem tam mněl a je to blbost, a po sezoně to bylo plesnivý a smradlaví. Polistiren extruďák od 5cm výš. S cela souhlas s milancukrar

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]