Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to?

Od: pletiplot® odpovědí: 8 změna:
Ahoj, našli jsme doma soubor předmětů, měl by to být cestovní vařič. Pozná někdo, jak to fungovalo a hlavně z jaké je to doby? Díky.
Co je to?
Co je to? #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je to cestovní vařič na tekutý líh.

Na spodním obrázku máte poskládaný podstavec pro ty nádoby vpravo. Jestli má stát takto nebo vzhůru nohama by se dalo usoudit podle toho kde budou líp sedět nadoby.

Vlevo dole je nádobka na tekutý líh. Zlaté víčko by mělo jít vyšroubovat. Tam se naleje líh, vloží do podstavce a zapálí.

Podobných vařičů je spousta. Stačí se zeptat strejdy gůgla.

Podstavec vypadá správně, spíš než podle nádob na vaření to poznáte, že tam dobře sedí ten vařič.

hodnocení

Moc díky za vysvětlení. Mám ještě otazku: Do té zlaté (mosazné) patří nějaký knot nebo se to zapaluje nějak přímo? A pro mě důležité: z jakého je to roku nebo období? Díky moc.

hodnocení

0x
Po naplnění nádobky lihem se víčko uzavře a okolo něho se kápne trochu lihu do toho mělkého "příkopu" a zapálí. Teplem se začne odpařovat líh v nádobce a přes otvory ve víčku uniká ven, kde se zapálí od vnějšího plamene. Líh v příkopu dohoří a potom hoří jen páry lihu nad otvory ve víčku.
Dobu netuším. Ale princip jsem viděl už před 70 lety, v dokonalejším stacionární vařiči, tento je primitivnější, předpokladám ještě starší.
hodnocení

Primitivnější může být proto, že je cestovní, takže to nutně nemusí ukazovat na stáří. Nádoby jsou hliníkové.

Hejkale, kde vidíte ve víčku otvory? Ty jsou až pod ním. Zapaluje se a provozuje bez víčka. Viz videa na netu

Proto je taky to víčko opálené jen uprostřed. Od toho jak se s ním zavře nádobka a než zhasne plamen, tak ho zevnitř rozpálí.

hodnocení

0x

.@pepr, můžeš mít pravdu. Otvory mohou být někde v závitové části pod víčkem.
Malá poznámka :
Pokud plné víčko (bez děr) položím na otvor s hořícími parami lihu, případně zašroubuji, zamezím přístupu kyslíku a plamen rychle, řekl bych téměř okamžitě, zhasne. Teda o rozpálení víčka (a zvláště jen v prostředku) plamenem zevnitř se dá pochybovat. I když je z tenkého plechu.
Autor se v otázce nezmínil o otvorech, ani je v posledním doplnění nepopřel, doufám, že to ještě objasní. Nebo dá detailnější foto.
Každý se také může mýlit... Podle těch tvých (bezva) odkazů to vypadá na několik principů, od centrálního plamene po mnoho plamínků po obvodě. Všechny mohou fungovat, s různou účinností.

hodnocení

Kvalitnější fotku bohužel nemám, je to focené u mých rodičů a jsem od nich zase pár desítek km. Mám stejnou fotku ve vyšším rozlišení, poradte ji ale nevzalo (moc velká). Můžu zkusit udělat výřez jen na ten mosazný prvek. Osobně se domnívám, že to prostě uprostřed hoří knot, který chybí, ale nevím.

Pro mě ale není důležitá funkce, na tu bych asi nějak časem přišel, ale datace. Předmět má být vystavován na místní výstavě a určení aspoň desetiletí by bylo skvělé. Můž to být cokoliv od 30. let 20. století, vzhledem k tomu hliníku nemyslím, že by to bylo starší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]