Nejste přihlášen/a.
Mám chatu na horách a jsem rozhodnutý stříšku na komín si pořídit. Přece jen tam prší výrazně více než v Praze a také sněhu bývá dost. Ale nejsem si jistý z jakého materiálu si mám stříšku na komín pořídit. Nabízí nerezovou nebo měděnou. V čem je měděná lepší? Má nějaké lepší vlastnosti? V případě mědi se trošku obávám, aby nebyla spíše lákadlem pro zloděje...
Podívejte se na střechy v okolí, jestli, a jaké stříšky mají. Záleží na tom, jaké zimy u vás bývají, jestli je to horký komín od kamen nebo vlažný od plynového topení (i to bývá na chatách), nebo široký komín od krbu.
U komínů nad plynovým kotlem je nebezpečí, že se pod stříšku zalétávají ohřát holubi, kde mohou chcípnout, spadnout do komína a ucpat ho, nebo si v komínech dělají hnízdo někteří ptáci a pod stříškou by se jim dobře dařilo v létě a v zimě by hnízdo vadilo tahu. V některých mrazových oblastech se na stříšce vytvoří mohutná námraza, na kterou ještě napadá sníh a opět se zmenší tah komína, nebo je dokonce neprůchodný. Jestli vůbec stojí za to, jen kvůli dešti, který naprší do komína nějakou stříšku dělat. A když už, tak si ji nechat udělat od místního řemeslníka podle místní situace, jako je množství dešťů, výška sněhové pokrývky, směry a síly větru, atd. A také vzít v úvahu přístup ke komínu, aby bylo možné stříšku, stejně jako komín, pravidelně kontnrolovat, případně opravit nebo polámanou odstranit a nahradit novou.
Stříška má význam u širokých komínů, například u picérie, pekárny, kovárny, nebo domácího krbu, aby do komína příliš nepršelo a hlavně aby i se stříškou měl dobrý tah.
Tak stříšku jsem si dal z duvodu , že mě při velkém větru dělaly nárazy větru neplechu. Na zahraničních diskusích jsem okoukl takový zajímavý typ . Jak jsem pochopil je to bouřková stříška. Na vrchu klasika a dolu tři pacičky co přidržují stříšku na komín . Na těch packách okolo komínu pásek do kruhu o trochu menším poloměru než stříška . Výstup z komína je zhruba uprostřed toho plechového pásku a dole je mezera a nahoře k stříšce stejná. Vítr tedy proudí dolní mezerou a vystupuje horní a kouř je tak velice dobře odsáván z komína . Byl jsme překvapen jak to dobře funguje i když mám velice nízký komín (nízký tah).
Dobrý den,k materiálu stříšky se vyjádřili již předchozí, já bych preferoval nerez.
Montáž stříšky doporučuji, mám s tím vlastní zkušenost. Ono totiž ani nezáleží na množství deště, ale jde o to že komín na chatě jistě není každodenně používán. Na mé chalupě, také na horách fungoval bez stříšky a bez jakýchkoli problémů a závad 90 let cihlový "průlezný" komín. Potom byla chalupa cca 10 let neobývaná, na patě komína se objevily tmavé skvrny v omítce, "rozhašené" a rozmočené cihly, takže nakonec, při následující rekonstrukci chalupy musel komín " k zemi". Vysvětluji si to tím, že dříve, když se v domě / zem. usedlost/ každý den topilo, stačila dešťová voda v teplém komíně vyschnout a nezpůsobila žádnou škodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.