Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Realitka a peníze za dům

Od: houbes* odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, prodali jsme dům přes realitku .Smlouvy jsou podepsaný a nový majitel je už v baráku a dělá si úpravy domu. Realitka nám řekla, že peníze zatím má ona a na katastru je tzv.plomba cca 3 týdny. Potom, že mají ještě týden aby nám peníze za prodej převedla na účet. Je to standartní postup? Děkuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

athenaise*
hodnocení

2x

Ano. Ale prodávala jsem již před 5ti lety. Ale to samé platí o užívání nemovitosti. Pokud klíče vydala realitka kupujícímu tak neměla.To se dělá vždy až po zapsání do katastru, tudíž po plombě. Pokud jste klíče od nemovitosti předali vy...*nevi*

hodnocení

0x

No, je to si ce standartni postup, ale nikde neni psano, ze se musi dodrzovat. Ve finale je to vse o dohode...

ooplo
hodnocení

0x
Pro mě to není standardní postup. Kupoval jsem 2 nemovitosti od přímého majitele. A vždy to bylo tak, že se podepsala kupní smlouva, peníze se dali na jistotni účet do banky, dal se navrh na katastr a po zapsání majitele do katastru se predali klíče a uvolnili peníze.
A co se bude dít, když katastr přepis nějak zatrhne a z prodeje sejde? Budoucí majitel už dělá úpravy a co pak?

ooplo, ale vždyť je to stejný postup, peníze jste dostal po zapsání do katastru.

ooplo
Ale je zde rozdíl v úschově peněz. Banka x realitka. A taky v užívání domu.

jabraka*
hodnocení

0x

V televizi jsem sledoval velmi podobný příběh(černé ovce).Paní chtěla postavit chaloupku tak prodalla chatu společnosti slíbili po prodeji chaty peníze vložit stavební firmě a zařídit hypotéku na dům-.tři čtvrti melounu převzali do úschovy a tím vše skončilo.Na tomto státním území neexistuje síla.která by přiměla podnikatele - zloděje,aby peníze vrátil.Policie už dva roky prověřuje skutečnosti.Podle zkušenosti jiných jsou peníze fuč.Zloděj zůstane nepotrestán.Vždyť přece máme právní stát.

JABRAKA

Nikoli podobný, ale úplně jiný případ. Nelze srovnávat s dotazem.

ooplo
Špatně zvolená úschova peněz. Realitka nebo Tonda z Dolní je to samý.

Realitka není peněžní ústav! Svěřit jí peníze je sázka do loterie...

hodnocení

0x

Ano, je to standardní postup, neboť u nemovitosti přechází vlastnické právo až zápisem v katastru, nikoliv dnem prodeje. Ten týden si dávají jistotu, až to katastr udělá, hned ten den to nemusí realitka vědět, tak druhý, či třetí den se vyplní dokumenty, banka třeba den, dva.

ooplo
Není pravda. Vlastnické právo přechází podle kupní smlouvy. Když vám dům přepíší 30.4. , ale může být nabytí právní moci 5.4.

Koupím dům dneska, na katastr přinesu 15.6. zápis udělají 30.6.. Od kterého data je podle práva dům můj?

ooplo
"Dle ust. § 10 KZ platí, že: „Právní účinky zápisu nastávají k okamžiku, kdy návrh na zápis došel příslušnému katastrálnímu úřadu.“ Takže jak je patrné, tak vlastnický právo se mění, ne se zápisem, ale s podáním návrhu. Ve vyrozumění z katastru jsou napsáný právní účinky k jakému dní.

@ooplo Nemáte pravdu... Vlastnictví se v den podpisu smlouvy převádí na nového majitele v případě věcí movitých viz NOZ § 1099 (a to také ne vždy- viz NOZ § 1102).

V případě nemovitostí se vlastnictví převádí až zápisem do veřejného seznamu (Katastru nemovitostí) viz NOZ § 1105.

@ooplo Tak se omlouvám máte pravdu... podle NOZ sice právo přechází zápisem do veřejného seznamu. Nicméně podle KZ je tímto zápisem "okamžik doručení návrhu na vklad". A to doslova... tedy ne den, ale přímo hodina, minuta a sekunda kdy došlo k doručení návrhu na příslušný Katastrální úřad.

Zrovna jsem to konzultoval s právníkem z katastru.

jirika*

Zdravím,

a ptám se: co znamená zkratka "KZ"? Nějaký zákon? Díky. J.

Zkratkou KZ je míněn Katastrální zákon, tedy zákon č. 256/2013 Sb.

jirika*

figurek*
hodnocení

0x

Zachovejte klid, protože peníze dostanete. Ale dostanete je až poté, co přepis na katastru bude dokončený. Tato katastrální procedura může trvat i déle než měsíc a realitka do té doby nemůže s penězi nijak disponovat. Nemůže vám je vydat dříve.

Je to standartní postup. Zároveň je to i hlavní důvod, proč při prodeji nemovitosti použít dobrou a zavedenou realitku a ne nějakou rychlokvašku.

hodnocení

0x
Já mám za sebou teda několik koupí nemovitostí a mohla jsem je vždy užívat hned. To samé při prodeji. Zálohu jsem dostala do týdne na účet a zbytek do 14ti dnů. Vždycky jsem se ale předem na těchto podmínkách domluvila.

samosato*
hodnocení

0x

Nedávno jsem kupoval nemovitost a postup byl plus mínus stejný jen s tím rozdílem, že peníze nešli na účet realitky ale na účet právníka do úschovny. Po zapsaní do katastru pak šli peníze (pokud si to pamatuji správně) od advokáta částečně na účet prodejce a částečně (provize) realitce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]