Nejste přihlášen/a.
dobrý den
mám venkovní světlo sloupkové ( něco jako toto), je to hranaté, zespoda je přívod, shora po sejmutí plastové "čepky"se dostanu k žárovce. Chtěl bych tam umístit nějaký časovač pro zapínaní a vypínaní světla. Ale není tam žádná zásuvka, ani poblíž. Je nějaký časovač, co by šlo napojit na přívod a schovat do toho sloupku?
děkuji
Z obrázku nejsou zjistitelné rozměry sloupku. Ale pokud se do sloupku dostaneš a bude tu dost místa, pak osaď na přívodní kabel zásuvku na prodlužovák 230V do ní vsuň běžné spínací hodiny se zásuvkou (výběr viz odkaz) a na přivod k žárovce zase vidlici 230V a tu vsuň do zásuvky spinače. Pokud by nebylo možno, z prostorových důvodů, použít na přívod, ze zadní strany hodin, tu zásuvku na prodlužku, bylo by možno použít běžnou zásuvku 230V pod omítku a tu osadit do panelové instalační krabičky. Upevni dle možností do sloupku a vše zapoj správně, včetně ochranného a pracovního nulového vodiče. Vzhledem k tomu, že jde o venkovní světlo, je snad předpoklad že sloupek dostatečně vše bude krýt proti vnějším podmínkám. Jinak nejjednodušší řešení by bylo, osadit ty hodiny na začátku, kde je zapojen přívod do toho světla. Ale opět je nutno, aby byly chráněny proti vnějším vlivům. Vzhledem k přesouvajícímu se stmívání bych ještě instaloval, aby nebylo nutno "přeštelovávat"zapínací čas, za tyhle spínací hodiny, ještě soumrakový spinač, který by zapl osvětlení až na základě setmění. Vypnutí, aby nesvítilo celou noc, by pak zajišťovaly ty hodiny dle potřeby.
Existují i spínací hodiny vestavné, na lištu, jsou však většinou podstatně dražší.
ten první a třetí je pro odporovou zátěž, tedy žárovky, zatím co ten druhý umí i LED, tedy kapacitní zátěž, což jsou kondíky na vstupu zdroje žárovky LED
Menší oprava. To s tím relátkem, co jsem napsal, to není úplně správně. Ty polovodičové výstupy jsou závislé pouze na odporové zátěži. Takže i k tomu relátku by bylo nutno asi připojit paralelně ještě nějaký činný odpor. Už jsem měl i tento problém. Beru zpět.
no ono tam je klasická žárovka (ikdyž tam dam LED žárovku), tak asi budu brát ten první můj odkaz.
děkuji
111 -prosím Tě, jak to myslíš, že se k relátku s cívkou 230V AC, zapojí dioda v závěrném směru. To by mě zajímalo. Prosím upřesni. Já tam, v jednom případě (aplikace multifunkčního schodišťového časového spinače s polovodičovým výstupem, pro časové spínání spotřebiče relátkem) musel dát, paralelně s relátkem, jednu malou halogenku žárovku s min.výkonem 15W, aby fungoval spolehlivě. Bez ní to blbnulo. Vzhledem k příkonu spotřebiče sice o nic nešlo a byla to i docela vhodná "výrazná" signalizece zapnutého stavu, ale pro jiný případ by mne Tvé řešení zajímalo. Díky.
zdravím
díra je 75x75mm, ale uprostřed vede trubka odspoda nahoru pro žárovku. Takže místo abych tam dal zásuvku a klasické spinací hodiny tam není bohužel. Nejjednodužší by bylo to dát na jistič, ale mám tam i další světla, a to všechno by svítilo podle spinání, a to zase nechci. Obávam se že tam nevleze i klasická podomitková zásuvka dovnitř.
ale chci se zeptat na ten soumrakový spínač. Já pravě chci aby to svítilo celou noc (tmu) a hodiny proto, že jednou je tma už kolem 17°° a jednou až v 22°°, ale jestli tohle právě řeší ten spínač soumraku...? nemám s tím žádné zkušenosti. To stačí zapojit mezi přívod a světlo, čidlo vystrčit někde ven a vždy při setmění (ať už je hodin kolik chce) to zapne a při rozjasnění to zase vypne?
děkuji
Spínací hodiny vám nepomůžou i kdyby se tam vešly, protože tam je čas nastaven a musely by se stále přestavovat, podle světla a tmy, jak požadujete. Soumrakový spínač vám také nepomůže, protože čidlo musí být na takovém místě, aby nebyl ovlivněn světlem ze svítidel. Což ve vašem případě zřejmě nelze.
Soumrakový spinač má "štelování" citlivosti od 5 lx do 50 lx. Pokud se vhodně umístí a případně zastíní proti přímnému osvětlení od zdroje světla svítidla, bez problémů jej může použít. Pak si "našteluje" vhodnou citlivost a bude to fungovat. Spínací hodiny (případně jiný vhodný časový-hodinový spinač) by byl vhodný, pokud by chtěl světlo po určité době, aby nesvítlio celou noc, vypnout v určitou dobu. Pokud by zapojil soumrakový spinač za ten časový, pak by tato možnost byla. Třeba v 18.00 by zapnul čas přívod pro soumrakový spinač a po setmění by zapnul soumrak . Pak, třeba ve 22.00, by čas vypnul.
Jinak je pochopitelně ještě možné, pokud by šlo pouze o osvětlení časově omezené, v případě pohybu, použít pohybové čidlo PIR, které obashuje rovněž soumrakové čidlo, a toto zapne, na základě pohybu živého tvora (nejen tedy člověka) na dobu, kterou je možno nastavit. V denní dobu je osvětlení blokováno soumrakovým čidlem.
jakože kdybych to dal někde dospodu sloupku (sloupek je vysoký 1m) tak jak by se rozsvítilo světlo tak by čidlo stmívače to poznalo a zase by světlo vyplo?
Čidlo musí být také chráněno proti vodě, takže záleží i na jeho konstrukci. Musel byste ho nějak zaclonit i proti světlu. Vše je otázka vyzkoušení. Nelze to přesně říci.
Soumrakové čidlo, na nějž jsem dal odkaz, má krytí IP54, což bohatě stačí do venkovního prostředí a ani déšť mu nevadí. A jak jsem psal výše, odstínit proti žárovce, seřídit vhodnou citlivost a MUSÍ to fachčit.
pánove děkují vám, pomohli ste mi
jen mi prosím ještě vysvětlete funkční rozdíl
je tady nějaký jiný fuknční rozdíl než np IP44/54, vzhled...?
děkuji
Všechny by měly podle tabulky splňovat podmínku použití venku, ale ze zkušenosti vím, že pro ten účel (z dlouhodobého hlediska) je lepší používat přístroje z krytím IP 65, pokud nejsou pod přístřeškem. Norma je jedna věc, praxe druhá. Existují např. vypínače, které mají označení IP 44, ale když je použijete venku bez zakrytí, tak je máte po krátké době plné vody.
aha takto, teď mi to docvaklo, ja jsem myslel žárovku jako žárovku a že možnost LED je pokud to světlo je zabudované LED z výroby. Omlouvám se tímto. Takže ikdyž dám led žárovku, tak už to je LED. Takže odkaz druhý.
111: jsem rád, že se najdou borci jako Ty, kterí mi z ochotou poradí a já strašně děkuju. A ještě jednou se omlouvám, moje chyba
slovo žárovka= baňka s vláknem, LED žárovka =baňka s LED čipy a v patici je zdroj co to napájí, takže není žárovka jako žárovka. Tak si to laskavě ujasni, v matice si asi také nepleteč dělení a násobení, holt používat odborné názvosloví jako u všecj profesí..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.