Nejste přihlášen/a.
Jenda2, přecti si můj příspěvek ještě jednou, pomalu a když to nepochopíš, nevadí, zjisti si příště jak je to s těma smluvníma vztahama v paneláku s centrálnim ohřevem vody a spojenýma nákladama, než začneš radit trucování jak malé děcko. Rozumim, nikomu se nechce platit cokoli, ale takto to, bohužel, nefunguje.
Bytovka mě první 2 roky účtovala nulovou spotřebu teplé vody (spotřební složka), takže jsem platil bytovce jen základní složku, což bylo cca 1 500 Kč vlastně za nic. Nevím jak to počítali, asi to bylo správně.
Bytovce (tedy výboru SVJ) jsem před rokem dal písemnou žádost o trvalé odpojení teplé vody, ta souhlasila s podmínkou zavaření přívodu této teplé vody. To jsem splnil a nechal jsem odmontovat již nadbytečné připojení k bytovkové teplé vodě, komise výboru SVJ toto ověřila v mém bytě, sepsala protokol, odebrala měřák teplé vody a nyní již nebudu platit ani základní složku teplé vody.
Pro neplacení budou rozhodující údaje ve druhém odstavci - písemná žádost a zavaření přívodu.
@milancukrar - Článek je informativní - nikde netvrdím, že to tak je možné. Na druhou stranu, proč to nezkusit.
Nemáte na mysli vyhl. č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům?
Ano, protože je to poplatek za možnost vodu odebírat, náklady vznikly za ohřev a cirkulaci malého množství vody stále dokola k poslednímu patru tak, aby každý měl hned teplou po otočení baterií a nemusel čekat. Obecně neni správné mít centrální obřev a zároveň bojler, byty s centrálním ohřevem nají běžně vaření plynem a jednofázovou, jednotarifovou elektro přípojku 16, nebo 20A, na to se bojler nedá, takže asi proběhla rekonstrukce s navýšením a změnou tarifu, na což rozvody domu plánované nejsou, jasně, jeden byt to zvládne, ale kdyby to chtěl udělat každý, pak jeden narazí na nutnost rekontrukce i ťech domovních rozvodů. Taky je možný, že je ten barák nějaký bastl a že tam dvoutarif i centránlí ohřev byl, i to je možný, i když nerozumný.
satam, je to za náklady na provoz výměníkové stanice a cirkulace potrubím, možnost mít hned teplou je až vedlejší efekt, ale o ten přece jde.
A co je mi do toho, když to nevyužívám. Taky mám pohlavní orgán a jen proto mě odsoudí za znásilnění, protože "mám možnost"? Nenech se vysmát!
Satam nemáš pravdu. Je to je stejné, jako třeba výtah a náklady na jeho údržbu.
Ten je také součástí budovy a i když majitel bytu bydlí na úrovni vstupu a výtah nevyužívá, musí se podílet na nákladech. (Je ale možnost a občas se to děje, že mu to ostatní spoluvlastníci odpustí)
voda - "...bydlí na úrovni vstupu a výtah nevyužívá, musí se podílet na nákladech."
To je ovšem nesmysl. Náklady za provoz a údržbu výtahu se platí až od 2. patra (3. nadzemní podlaží) výš (může to samozřejmě být v nějaké smlouvě, či stanovách upraveno jinak). Navíc nic Vám nebrání ten výtah použít, možnost máte, že jí nevyužijete je Vaše věc.
Pokud ale trubka s teplou vodou jen prochází šachtou v bytě a není na ní odbočka, teplou vodu prostě odebírat nemůžete. Nemáte možnost, tak za co byste měl platit? Ovšem nemožnost odběru musíte prokázat, jen prostě někde říct "já vodu neodebírám" nestačí.
S topením je to trochu jinak. I když byste odpojil radiátory, teplo ze systému stále částečně odebíráte (teplé stoupačky, teplo od sousedů přes zeď...)
Na základě jakého zákonu či vyhlášky se udržba výtahu platí od 2.patra?
Hledej. Možná to bude někde dole vlevo...
To, co píše magdon bohužel už neplatí. Ale pokud obyvatelé 1. a 2. patra nemají možnost užívat výtah (třeba kvůli blokování čipem), pak za jakékoli náklady spojené s výtahem neplatí.
Ano, musíte zaplatit. Odpojit se jen tak svévolně nesmíte. Ani od topení. A když Vám to někdo dovolí, jako že to jde, tak stejně musíte platit trubky a ostatní, protože přes Vás to jde do dalších pater. Nejde se z toho vyvlíknout.
Pavle, odpovědi se liší, nevím jak si poradíte.
Já to nevěděl, zavolal jsem firmě, která nám spravuje rozpočítávání dálového tepla a teplé vody a ujistili mne, že bez ohledu na nulovou spotřebu teplé vody se musí platit základní sazba. Spotřeba bude 0, ale platba bude. Chtěl jsem i číslo předpisu, bohužel to z hlavy neví, ale klidně mi to vyhledá. Sdělil jsem jí, že m to takto stačí.
A co Vám, stačí to?
Někteří sdělují, že je to blbost, já sděluji jen co jsem zjistil.
Příprava a dodávka teplé vody není záležitost jen nájemníka samotného.Smlouva o dodávce je určena celému domu.Podle této smlouvy je stanovena základní sazba,která obsahuje náklady na rozvod a přípravu teplé vody.K tomu se připočítá celková suma za odebrané teplo + studená voda.Je logické,že někdo musí zaplatit tu základní sazbu,když ne vy,tak se to rozpočítá na ostatní obyvatele a uživatele.když o tom budu já hlasovat,tak budu hodně proti.Divil bych se ,že by 75 % obyvatel v domě odhlasovalo jednomu benevolenci.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.