Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat, jestli bitumenová střešní krytina (vlnité desky, šindele) jsou zdraví nezávadné?
Jestli se vlivem horka neuvolňuje něco škodlivého do vzduchu nebo do vody, kerá je svedena se střecha na zalévání...
Děkuji
Ondra
Samotný bitumen (souhrnný název pro asfalty a dehty) je karcinogenní, ale to se týká především vdechování par uvolňovaných za vysokých teplot, čili nikoliv v běžném použití. Např. v prohlášení výrobce krytiny Onduline je uvedeno, že neobsahuje víc než 0,1% nebezpečných látek:
Bitumen je teoreticky ve vodě nerozpustný a nic by se zněj nemělo uvolňovat. Přesto bych se u nové krytiny podíval, jestli se na hladině svedené dešťové vody netvoří duhový povlak, který by svědčil o přítomnosti nerozpustných organických látek. Předpokládám, že tam nic takového nebude voda by se na zálivku dala použít. Na 100% to ale tvrdit nemohu.
O "vdechování par uvolňovaných za vysokých teplot" mi jde taky. Plánuju střešní krytinu na takovou boudu na zahradu, kde bude pod krovem prostor na spaní. a mylsím že pokud do té střechy v létě praží slunce, tak by se z toho mohlo něco uvolňovat... Je to i cítit když je ten asfalt horký...
Jo, když do toho pere slunko, tak to je trošku cítit. Možná by pomohla nějaká fólie z vnitřní strany střechy. Nemám v tom ale zkušenosti.
Já bych jen doplnila, že materiál jako takový nic nevydrží. Máme z toho střechu nad takovým přístřeškem a po 16 letech je to zralé na výměnu. Známí mají z těch ploten střechu na baráku a po 14 letech to vypadá otřesně a i to propouští. Přitom když jsme to dělali, tak prý to vydrží 50 let. Nikdy více! Zakázala bych to vyrábět!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.