Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana sádrových obkladů

Od: marek87* odpovědí: 13 změna:

Ahoj,
vyrobil jsem si pár sádrových obkladů, které bych rád použil v kuchyni potažmo ve sprchovém koutě.
Tušíte čím bych je měl ochránit aby je voda nerozložila?
Chtěl bych je také něčím barevně nastříkat aby měli lesklý efekt.
Předem děkuji za odpověď.

PS: některé jsem odlil z klasické sádry a některé ze směsi cementu a flexibilního "nemrznoucího" stavebního lepidla.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Známý podobný problém vyřešil vcelku elegantně. V místní škole mají děti keramický kroužek a k tomu samozřejmě pec. Koupil si hlínu, uplácal vše co potřeboval a po domluvě si to ve škole vypálil.
Osobně si myslím, že sádra moc nevydrží, ať to natřeš čímkoliv.

hodnocení

1x

Sádra je hygroskopická - nasává vlhkost i ze zduchu. Není použitelná ve vlhkém prostředí. Žádný nátěr tomu nezabrání. Pro použití ve sprcháči je naprosto nevhodná (v kuchyni u linky asi taky). Nátěr proces rozpadu obkladu možná zpomalí, ale určitě nezastaví. Počítejte s s velmi krátkou životností.

doplněno 21.05.19 12:02:

Obklady nejlépe vypálené keramické (prakticky nezničitelné), v nouzi i ten kvalitní beton. Nebo i plastové, i když to bych si já do bytu nedal.

doplněno 21.05.19 14:07:

ferax - Tak to já tazatele chápu, chce mít něco originálního, co nikdo jiný nemá a co se koupit nedá. Mám podobné sklony *frajer*. Jestli je trochu šikovný a má výtvarný talent, proč by si obklady nevyrobil podle svých představ?

marek87*
Z ceho byste tedy vyrabel obklady do sprchovejo koutu, potazmo za kuchynskou linku? Dekuji...

Já bych obklady koupil, určitě bych je nevyráběl, co by amatér v tomto oboru. Na trhu je značný výběr, kvalitní i méně kvalitní. Je potřeba hledat a shánět recenze. Jako dnes u všeho.

magdone, já tomu rozumím, ale pouštím se do věcí, které zvládnu. Tohle je však docela těžká disciplína.

hodnocení

0x

Možná použít něco takového.

doplněno 21.05.19 10:20:

Ale jen pro kuchyni.

"...jsou vhodné na keramiku, porcelánové a hliněné nádoby, sklo, kovy, dřevo, kůži."

Žádný z těch materiálů, uvedených v popisu není hygroskopický. O sádře tam není ani zmínka.

Tak možná v té kuchyni, ne přímo nad sporákem.

Uvažuji, že v kuchyni je relativně sucho. Sám bych ale tu sádru taky nepoužil. Jen jsem reagoval na dotaz. Tazatel zřejmě nemá o vlastnostech materiálů ani potuchy.

hodnocení

0x

Podle mne by bylo možno použít, na sádru, i nějakou syntetiku. Třeba ta z odkazu je v mnoha odstínech a je je možno míchat a namíchat přesně požadovaný. Povrch je lesklý a určitě, bez problémů, otíratelný i omyvatelný. Na vzorku třeba předem vyzkoušet. Jinak, pokud by byla cena vysoká, tak třeba i běžný Industrol. Ten se však asi prodává v podstatně menším sortimentu odstínů.

nejbarvy.cz/...

yyy

Jak chceš zaručit, aby se někam nedostala voda, někde to neodprejsklo, atd...? *zed* Takovýho šikulu bych kopl někal do zádele. Opravovat bych to teda nechtěl. Ale když má dost peněz českých, tak proč né za tučný zpropitný, že...*ua*

hodnocení

0x

Osobně souhlasím s magdon a feraxem. Dnes, púokud nejde o nějakou "originalitu" je sortiment obkladových materiálů takový, že nemá cenu laborovat. Když už se do toho vloží práce a má na to člověk koukat leta. Je to něco jiného, než když jsem obkládal před 50-ti lety. To se používaly dokonce i obkladačky z černého skla. A byl člověk vůbec rád, když sehnal i to. Jinak je možno, mimo klasické obkladačky použít i pěknou dlažbu. Jako ukázku přikládám foto z koupelny syna, kdy jsme dělali obklady před dvěma roky. Jde o keramickou dlažbu v rozměrech desek 50/50 cm a mozaika. Koupelna dovybavena pro paraplegika. Podlaha je z téhož materiálu, pouze tmavší odstín. Za kvalitu fotek omluva, děláno mobilem.:)

Ochrana sádrových obkladů
Ochrana sádrových obkladů #2
Ochrana sádrových obkladů #3

Vypadá to zajímavě, jen bych to viděl v nějaké světlejší, příjemnější podobě. Nechtěl bych mít doma "krematorium".

Tak tohle přirovnání mne tedy nikdy nenapadlo. *zmateny* A zatím to ani, na nikoho, takto, mimo Tebe, nepůsobilo. Prostor je hodně prosvětlen. Ve dne velkým střešním oknem a v noci intenzivním umělým osvětlením ledkami. Ale zase se to určitě "neokouká" tak brzo, jako nějaké momentálně módní a případně i vzorované obkladačky. A po stránce údržby je to také poměrně praktické. Já to uvedl pouze jako možnost volby pro inspiraci. Ale pochopitelně, každý má nárok si zvolit podle sebe. A ty možnosti jsou dnes opravdu bez omezení. Skoro je pak problém, co zvolit a vybrat. Tož tolik pouze ke Tvé reakci. *palec2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]