Naše rodina vlastní cca. 40-50 let chatu, její součástí je garáž. V katastru je obojí zapsáno jako jeden objekt. Stavba je cca. 1 metr od souseda, který z ničeho nic začal vyžadovat odstranění stavby, jelikož je moc blízko jeho pozemku. Bohužel nemáme doma nikde dokumentaci ke stavbě, protože je ale zapsána v KN, domníváme se, že je vše legální. Poraďte, prosím, má soused nějakou oporu v zákoně, abychom museli začít bourat?
Tu oporu by musel hledat v zákoně, platném v době stavby garáže. A jelikož byla celá stavba zapsána do KN, pak tu oporu ani v tehdejším zákoně nenajde. Takže sousedovi slušně vysvětlete situaci a sdělte mu, že neexistuje předpis, na jehož základě by vás mohl k bourání donutit.
doplněno 19.05.19 20:34:
Ale fuj Martine! V rámci solidních sousedských vztahů bych to takhle radikálně řešil až poté, co by se soused uchýlil k nějakým extrémním počinům
doplněno 19.05.19 20:44:
@jirimelichar: Ten soused má hodně bídné znalosti. Podle současně platného Stavebního zákona nesmíte nic stavět (tedy ne mít) blíže, než 2 metry od hranice pozemku. A ani to není úplná demagogie a existují výjimky.
Moc všem děkuji za rychlé odpovědi. Tak nějak jsem doufal, že zápisem do KN (který proběhl před mnoha lety a navíc nedávno prošel revizí) jsme trochu chráněni. Soused je asi stará škola, tvrdí, že blíž než 3 metry nesmíme nic mít, ale to jen dokazuje, že asi nemá ponětí o odstupech staveb a asi se jen na sklonku života rozhodl prudit...
re4zon
Nejste chraneni trochu, ale zcela. A u takhle starych staveb uz se ani neresi jak vznikly, pokud jsou zakresleny tak proste stoji a hotovo. Soused je spis blbec nez stara skola. S nim si jeste uzijete, nezapomente ho trochu poskadlit, at se krome starosti i pobavite.
Ještě mne napadlo...abyste mu oplatil stejnou mincí.
On požaduje odstranění garáže...Vy požadujte odstranění souseda.
re4zon
Na poskadleni jsou i lepsi metody. Normalne bych mu sdelil, ze jsem celou vec konzultoval na urade a ze mi schvalili i rozsireni, takze budu pristavovat az k plotu a jeste patro. Nez zjisti ze to je nesmysl, bude se klepat rozcilenim jako bonus se mu pak da rict ze jsem nic takoveho nerikal, kdyz clovek umi byt presvedcivy, nebude vedet ci je
re4zon: Souhlasím.. Ještě bych pozval kamaráda geodeta, aby mi tam chvilku běhal s nivelákem a tyčkama kolem domu a sousedovi by mohl říct, že tam vyměřuje stavbu dálnice. Souseda by šlehlo a byl by pokoj.
pokud je zapsana a dobre zamerena v katastru tak ma smulu, 3 metry od plotu je blbost, mam velkou dilnu 50cm od plotu se sousedama, povoleni mi podepsal byvaly soused a i kdyby se to soucasnym nelibilo tak maji proste smulu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.