Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvolit elektrokotli a jaký výkon

Od: moncherry* odpovědí: 6 změna:
Mám podobný dotaz jako zde byl, ale s tím rozdílem, že dům je cihlovy zateplený, nova plastova okna, obstál plocha domu 104m2,výška stropů 258 cm. Pořád váhám nad pořízením el.kotle ale jiná možnost asi nebude. I když před domem je tažen plyn,ale přípojka by byla přes 20 m kolem domu.
Zvolit elektrokotli a jaký výkon

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

20 metrů plynový přípojky vyjde jistě levněji, než topení elektrikou. Já dělal před třiceti lety plynovou přípojku 180 metrů.

berger*

Jenyk,nemusí to být pravda. Vidím tam komín - kombinace elektrokotel + krb.kamna s výměníkem,třeba. Řešení u mne doma... Jistěže podle konkrétních podmínek u tazatele.

olinl

Osobně bych šel do plynového kotle (přípojky) nebo tepelného čerpadla a záložním krbem na dřevo, ale to už jsou větší investice i když s rychlou návratností. Zatím se topit elektřinou moc nevyplatí, je skoro dvakrát dražší než plyn i když dům máte zateplený, takže by to nemusela být až taková finanční zátěž.

hodnocení

1x

Pokud máš 20 m od baráku plyn, není o čem přemýšlet. Pouze jde o vyřízení a realizaci přípojky, spojené s projektem a stavebním povolením. Zatím, i přes toto, jak po stránce investice, tak po stránce provozních nákladů, jde o řešení nejekonomičtější. U TČ vysoké náklady investiční a problémová návratnost, u přímotopů podstatně vyšší provozní náklady. Jinak automatika a bezobslužnost, pokud vše vychytáš, je shodná.;)

bulik*
hodnocení

0x

A já myslel, že se udělá na vašem pozemku co nejblíž řádyu plynu HUP a z něho můžete jednoduše vést trubkou po fasádě plyn kamkoliv.

hodnocení

0x
Pokud je dům solidně zaizolován, tak jeho tepelná ztráta může být někde mezi 4-6kW.
Ovšem nerad věštím z křišťálové koule a raději počítám s reálnými čísly na základě přesných podkladů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]