Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

400 V na 230 V

Od: pesan71® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, technický dotaz - podotýkám, že se v tom nebudu hrabat, jen mě zajímá, zda je to technicky možné.

Mám 20 let do kůlny vytaženou zásuvku na tzv. motorový proud, myslím označovaný 400 V (myšleno původně k vodárně). Vodárnu jsme ale zakoupili na 230 V.

Předpokládám, že těch 230 V na zásuvku 400 V připojit nejde. Vycházím z toho, že tam nyní vede 5 žil a 230 má 3 žíly.

Jde mi ale o to, zda se dá případně využít alespoň to vedení, tzn., že by se využily 3 žíly a 2 zůstaly nevyužité. A zřejmě bude nutno vyměnit jistič.

Je to realizovatelné nebo je to blbost?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nejelegantnější (ale dražší) řešení je udělat v kůlně ze stávajícího přívodu motorové zásuvky podružný rozvaděč a z něj vyvést tolik 400V i 230V zásuvek, kolik budete chtít, resp. kolik ten přívod utáhne. Nechte to elektrikáři.

hodnocení

2x

Z třífázových 400V uděláte 230V jednoduše. Použijete pouze jeden fázový vodič (libovolný), nulu (modrý) a ochranný (žlutozelený). Přidáte chránič s reziduálním proudem 30 mA a jistič max 16A (případně jejich kombinaci - "jističochránič" a za to můžete zapojit 230V zásuvky. Samozřejmě to musí dělat osoba s odpovídající kvalifikací.

hodnocení

1x

Vše je realizovatelné, zvláště pro toho, kdo ví, jak to udělat. Není to blbost.

hodnocení

1x

Existují redukce z motorové zásuvky na normální 230V zásuvku - např. tady elnex.cz/...

doplněno 14.05.19 23:48:

Omlouvám se za špatný odkaz, tady jsou lepší:

https://www.emas.cz/sez-cz-ii-416-6-s-uiff-adapter-16a
hornbach.cz/...
elektrohadrava.cz/...

nikde tam nevidím redukci 3f 400V na 1f 230V. Samozřejmě neříkám, že neexistují, ale v odkazu nejsou ;)

Už je to OK.

jabraka*

Tyto redukce ale nezajišťují rovnocenné jištění.Obvykle je na třech fázích jištění 16A,To by nemuselo stačit na poruchy menších spotřebičů.

Jabraka: jak se liší použití jedné fáze ze tří jištěných 16A jističe od jedné fáze jištěné 16A jističem? *sok*

Miki, to je marný...

hodnocení

0x

230V máš mezi jednou fází a "nulákem". Takže v tom není problém, jen musíš vědět o čem je řeč. Pro odborníka je to jednoduché jako facka. Takže si zaplať odborníka a máš vyřešeno.

hodnocení

takže cesta existuje, to jsem potěšen

jabraka*

Z přívodu na zahradě mám podružný rozvaděč a kromě jističů mám vyvedeny tři zásuvky 230 V a jednu třífázovou.I s patřičnými jističi.Na zahradu pak tahám vše kabelem (gumovým)prodlužovacím.

JABRAKA

hodnocení

0x
Buďto koupit tu redukci nebo dvě fáze odpojit přímo u zdroje a na místo 400V zásuvky dát zásuvku na 230V. Vyjde to levněji.

hodnocení

Všem vám děkuji za rady a ubezpečení, že to jde. Zkontaktuju elektrikáře ať to zrealizuje.

hodnocení

0x

Zásuvka 230V má tři vodiče - 1x fáze (drát s napětím), 1x nulák (drát bez napětí) a 1x ochraný vodič (bez napětí, ale nikdy není přímo používaný pro napájení). Napětí mezi nulákem a fází je 230V

Zásuvka 400V má pět vodičů - 3x fáze, 1x nulák a 1x ochranný vodič. Napětí mezí fází a nulákem je také 230V, napětí mezi fázemi navzájem je díky tzv. fázovému posunu 400V. Toho se u trojfázových spotřebičů často využívá, proto se uvádí u trojfázových zásuvek 400V.

Nejlepší řešení by bylo, kdyby vám elektrikář stávající motorovou zásuvku předělal tak, že by vedle vyvedl i normální jednofázové zásuvky. A úplně nejlepší by bylo, kdyby na stávajícím přivedeném vedení v kůlně udělal další krabici s jističema a vyvedl z nich jak zásuvky jednofázové, tak zásuvku trojfázovou.

Samozřejmě si nechte vedení přeměřit a zkontrolovat. 20 let odpočinku mohlo udělat svoje. A pokud je ještě hliníkové, tak bych ho nepoužíval a natáhl nové měděné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]