Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podbití střech, čím a za kolik?

Od: gregg odpovědí: 10 změna:

Ahoj, chtěl bych vyměnit staré podbití-štajplony střechy(a plechové okapy-jen mimochodem) na rod. domku ze 70tých let, půdorys stavby 12x12m a střecha sedlová. Štajplona má délku cca 22cm. Otázkou je, a) čím nové podbití realizovat(osb, deska, dřevo palubka, cetris..?)/ a proč? Druhou otázkou je, kolik by Vaše doporučené řešení vyšlo finančně (komplet za pateriál případně i práci od profíka, pokud bych chtěl lenivět :D). Aktuálně je podbití ze starých dřevěných palubek, které jsou ve špatném stavu a některé jsou vykousané od kun. Jiné části střechy jsou podle klempíře v dobrém stavu a doporučil spíše opravu před celou novou střechou. Děkuji předem za tipy.

Podbití střech, čím a za kolik?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Před pár dny jsem dokončil podbití plastovými palubkami a doufám, že za mého života na to nešáhnu.
udělá se jen konstrukce ze střešních latí a na to se nabije plast. Není třeba příliš přesného řezání, krycí lišty vše schovají.
plastovepalubky.eu/...

Koupil jsem sponkovačku a nerez spony a vše kotvil jimi.

Palubky z PETek - pokrok se holt nedá zastavit... *ee* *blee*

Jako truhlář to vidím jednoznačně na klasiku - palubky - ale dřevo, ne nějaký recyklovaný saj*ajt.

To podbití je ostatně stejně kryté před přímým sluncem, takže není třeba ani nějaké obzvláštní péče. Já to mám na baráku už asi 25 let, natřené Luxolem a od té doby se na to nešáhlo...Pokud by to bylo na slunci tak bych volil odolnější PÚ.

Aler to ,,okouzlení plastem´´ tu už bylo x- krát, s velkou slávou za horentní ceny se před lety prodávaly plastové fasádní lamely - a po pár leteh to vyšisuje, vykřehne, a drolí se pod rukama - krom jiného,m že je to hnusné jak daňový přiznání.

Podobně dopaldy plotyy z recyklátů zezačátku fajn, po pár letech udělá UV záření své, barva jde do kopru a zůstane recyklovaný hnus.

gregg
hodnocení

Procmon: A co taková plastová okna, na přímém slunci a což takhle jejich barevné dekory, dub, zlatý dub, ořech.. a spol..to taky pude za pár let do recycle kopru?

promon - dávám ti za pravdu, příroda je přiroda. Pokud jsem někde na domě použil palubky, jedině borové. A co se týká oken, ten plast byl vyvinut speciálně pro tento účel.

gregg
hodnocení

Když ty palubky natřu Luxolem, lakem nebo lazurou? Měl bych ty palubky nejdřív něčím namořit?

Luxol už zdaleka není co býval - za to můžeme poděkovat ekoteroristům. Dnes pro dřevěné konstrukce vystavené přímému působení povětrnosti používám Profilazuru

express-color.cz/...

dělají to v mnoha odstínech

jendad
Tak plastové palubky máme u nás na baracich už přes 30 let a žádnou degradaci tam nevidím. Ale dřevěné fasády ve stitech nebo ploty už měnily, i když je každých pár let natirali.
gregg
hodnocení

No, co se týče těch plastových palubek na podbití, tak jsem o nich četl, že nerady jednak přímé slunce ale ani teploty nad 26°C jinak hrozí deformace materiálu a takovou teplotu v létě dostanete vcelku snadno...

kimbert*

Mám na baráku plastové palubky přes dvacet let a i když na ně v létě svítí slunce tak žádný problém,žádná degradace apod.,když se udělá pořádně montáž,to znamená že hřebíky musí být uprostřed oválné díry a nesmí být doklepnuty ale palubka musí být volná(dilatace )tak není důvod deformace.

Jen doplním.
Rozhodoval jsem se na základě obhlídky okolních domů v dané lokalitě. Všichni, kteří šli do dřeva už několikrát brousili natírali a stejně to pak skončilo u odstínu tmavá hnědá, který nebyl k rozeznání s plastovou palubkou.
Plastové palubky se dělají s UV stabilizací ale i bez (jsou levnější) a to je důvod, proč někteří museli po čase dělat podbití znovu.
PS: ty nejdražší pl. palubky se dělají ze stejných materiálů i dekorů jako plastová okna a ty už jsou na domech 20-30let.
Je mi 43 a nehodlám v důchodě lézt po lešení. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]