Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych vyměnit staré podbití-štajplony střechy(a plechové okapy-jen mimochodem) na rod. domku ze 70tých let, půdorys stavby 12x12m a střecha sedlová. Štajplona má délku cca 22cm. Otázkou je, a) čím nové podbití realizovat(osb, deska, dřevo palubka, cetris..?)/ a proč? Druhou otázkou je, kolik by Vaše doporučené řešení vyšlo finančně (komplet za pateriál případně i práci od profíka, pokud bych chtěl lenivět :D). Aktuálně je podbití ze starých dřevěných palubek, které jsou ve špatném stavu a některé jsou vykousané od kun. Jiné části střechy jsou podle klempíře v dobrém stavu a doporučil spíše opravu před celou novou střechou. Děkuji předem za tipy.
Před pár dny jsem dokončil podbití plastovými palubkami a doufám, že za mého života na to nešáhnu.
udělá se jen konstrukce ze střešních latí a na to se nabije plast. Není třeba příliš přesného řezání, krycí lišty vše schovají.
plastovepalubky.eu/...
Koupil jsem sponkovačku a nerez spony a vše kotvil jimi.
Palubky z PETek - pokrok se holt nedá zastavit...
Jako truhlář to vidím jednoznačně na klasiku - palubky - ale dřevo, ne nějaký recyklovaný saj*ajt.
To podbití je ostatně stejně kryté před přímým sluncem, takže není třeba ani nějaké obzvláštní péče. Já to mám na baráku už asi 25 let, natřené Luxolem a od té doby se na to nešáhlo...Pokud by to bylo na slunci tak bych volil odolnější PÚ.
Aler to ,,okouzlení plastem´´ tu už bylo x- krát, s velkou slávou za horentní ceny se před lety prodávaly plastové fasádní lamely - a po pár leteh to vyšisuje, vykřehne, a drolí se pod rukama - krom jiného,m že je to hnusné jak daňový přiznání.
Podobně dopaldy plotyy z recyklátů zezačátku fajn, po pár letech udělá UV záření své, barva jde do kopru a zůstane recyklovaný hnus.
Procmon: A co taková plastová okna, na přímém slunci a což takhle jejich barevné dekory, dub, zlatý dub, ořech.. a spol..to taky pude za pár let do recycle kopru?
promon - dávám ti za pravdu, příroda je přiroda. Pokud jsem někde na domě použil palubky, jedině borové. A co se týká oken, ten plast byl vyvinut speciálně pro tento účel.
Luxol už zdaleka není co býval - za to můžeme poděkovat ekoteroristům. Dnes pro dřevěné konstrukce vystavené přímému působení povětrnosti používám Profilazuru
dělají to v mnoha odstínech
No, co se týče těch plastových palubek na podbití, tak jsem o nich četl, že nerady jednak přímé slunce ale ani teploty nad 26°C jinak hrozí deformace materiálu a takovou teplotu v létě dostanete vcelku snadno...
Mám na baráku plastové palubky přes dvacet let a i když na ně v létě svítí slunce tak žádný problém,žádná degradace apod.,když se udělá pořádně montáž,to znamená že hřebíky musí být uprostřed oválné díry a nesmí být doklepnuty ale palubka musí být volná(dilatace )tak není důvod deformace.
Jen doplním.
Rozhodoval jsem se na základě obhlídky okolních domů v dané lokalitě. Všichni, kteří šli do dřeva už několikrát brousili natírali a stejně to pak skončilo u odstínu tmavá hnědá, který nebyl k rozeznání s plastovou palubkou.
Plastové palubky se dělají s UV stabilizací ale i bez (jsou levnější) a to je důvod, proč někteří museli po čase dělat podbití znovu.
PS: ty nejdražší pl. palubky se dělají ze stejných materiálů i dekorů jako plastová okna a ty už jsou na domech 20-30let.
Je mi 43 a nehodlám v důchodě lézt po lešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.