Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blýská se ve vypínači

Od: kamillla odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, nedávno jsem si všimla v pokoji večer, že když rozsvítím světlo, tak ve vypinaci je blesk pod vypínačem, vždycky při rozsvícení to bleskne. Nevíte v čem to je, nebo jestli je to nebezpečné? Moc děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mělo by to bleskat spíš při zhasínání, zní to jako opotřebovaný vypínač zralý na výměnu, má patrně opálené kontakty, nebo nedostatečnou sílu jejich přitlačení, že po spojení zase na chvíli odskočí. Nebezpečné to je tak, že se takové kontakty nadměrně zahřívají v rozmezí od nepozorovatelna do roztaveného vypínače. Vodítko může být zápach "spálené elektřiny".

hodnocení

3x

Pokiaľ to neiskrý veľmi,tak je to normálny jav vypínačov.

lekr
hodnocení

3x

Je to klasický jev vypínače, stejně tak jako když strkáte do zásuvky nějaký spotřebič tak to v dírkách taky občas trochu blikne. Foto vypínače by nebylo? Pokud je to starý vypínač s malým svyslým obdelníčkem uprostřed a jiskří hodně tak by to mohlo v případě vlhké ruky i dát ránu ale pokud je celoplošný tak je to v pohodě. Předpokládám první variantu protože u celoplošného by to přes ten plastový kryt nemělo být vidět.

kepler*
hodnocení

1x

Nemělo by se to stávat, pokud vypínač je OK a není opotřebovaný. Pokud máte staré rozvody hliníkovými dráty, pak by stálo za to dotáhnout svorky. Jednou mi zásuvka jiskřila tak dlouho, až mi roztavila plastový kryt. K požáru nebylo daleko.

hodnocení

0x

Vidíte to jen v temné místnosti, je to celkem běžné; taky se to projevuje různě u různých vypínačů a dále, co zapínáte; jestli žárovku, LED žárovku, zářivku a taky záleží na jejich výkonu, čím větší, tím může být větší i "jiskra"

Taky záleží na typu "strojku" vypínače, na rychlosti spínání; u některých ta jiskra je velmi malá, skoro ji nezaregistrujeme...

hodnocení

0x

Mně to dělá doma normálně, tak to neřeším. Faktem je, že jsem jaksi nabitá a jednu dobu jsem si netroufla zapínat lustr v obýváku, protože jsem vyhazovala pojistky - pak jsem na vypínač sahala jen botou nebo vařečkou. Syn to má po mně a jednou vyhodil pojistky v celé budově.

hodnocení

0x

Není to žádná závada, záleží na příkonu spotřebiče. Někdy to blýská více, někdy méně. V ojedinělém případě může být "unavený" vypínač. To znamená, že kontakt už nemá takový přítlak, jako nový. V tom případě pomůže výměna vypínače.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]