Nejste přihlášen/a.
Varim celkem obstojne ale presto se mi stane ze nemuzu zahustit omacku nebo polevku hl. Moukou nedavno se to stalo u zelnacky . Kde delam chybu
Zelňačka:uvařím na kostky nakrájené brambory, přidám kysané zelí a povařím. V kastrůlku sádlo nebo olej, velkou nakrájenou cibuli-orestuji do růžova, přidám do toho 2 polévkové lžíce hl. mouky a sladkou papriku, chvíli dělám, rozklechtám ve šlehačce a naleji do vařící polévky a míchám, nakonec dám opraženou klobásu nebo uzené, když to nejí vnučky přidám i houby.
Pokud děláte tzv. ameriku: do vřařící polévky nalejete rozmíchanou mouku, ve vodě, smetaně, mléce a vaříte, pokud je to řídké, uděláte to samé ještě jednou. Já dělá jíšku skoro vždy, je to lepší.
Co se týče zahušťování rozmíchanou hl.moukou, je to, podle mne, pouze o množství. Ale co se týče zásmažky-jíšky, pak je potřeba doplnit, že udělanou jíšku je nutno nejdříve rozmíchat studenou vodou, nebo smetanou a pak teprve vlévat rozředěnou, za stálého míchání, do polévky/omáčky. Pokud mi jíška trochu zhrudkuje (někdy se stane) a není do ní přidána cibule, pak ji přidávám pasírováním přes sítko, aby nebyly hrudky v polévce. A aby nehrudkovala, má se přidat do mouky trochu soli. A podrobně o jíšce-zásmažce viz odkaz.
Dobrý den, neznám Vaši "techniku" zahušťování, tak chybu těžko posoudím. Mohu Vám jen napsat, jak to dělám já - ve skleničce se studenou vodou dobře rozmíchám hl. mouku a tuto směs potom pomalu a za stálého míchání nalévám do vařící se omáčky či polévky (takto se neudělají hrudky a zahušťování je jemné až dokonalé). Zdravím!
Dobrý den. Dělám to stejně jako @ben, když tedy zrovna nepoužívám jíšku. A nedáváte té rozškvrdlané mouky málo k množství polévky nebo omáčky? A když tu mouku přidáte, tak jak to vypadá? Jako kdybyste tam nic nedala? Nebo mouku nesmícháte s vodou a zaprašíte to přímo?
Já asi vím,co má paní asi na mysli,už nějakou delší dobu mám podezření,že hladká mouka není pšeničná,i když to na pytlíku je napsáno,ale že je nejspíš kukuřičná,protože když jsem dělával jíšku do polívky,tak mě stačila např,jedna vařečka do kastrůlku,to už jsem měl vychytaný,tak dnes je těch vařeček třeba 5,ta dnešní hl.mouka je strašně jemná,že to člověk neodhadne,když dělám guláš do velkého kastrola,tak už ani nevařečkuju a sypu to tam rovnou z pytlíku,myslím si,že nás ojebávají a že žereme geneticky upravenou kukuřici z jů es ej.
Já jsem měla stejný problém, ani omáčky mi nešly zahustit, pořád jsem přidávali mouku až jí tam nakonec bylo moc. Nakonec jsem to vyřešila instantní jíškou, je buď tmavá nebo světlá, stačí trochu a za minutku je to zahuštěné.
Ano,to je přesně ono,já jsem asi 10 let nevařil,ted co jsem sám,tak mě nic jiného nezbylo a protože jsem vždy měl rád bramboračku,tak že si ji udělám,no při dělání jíšky,jak jsem byl zvyklej,jsem myslel ponalití do polévky,že se mě to zdá,tak jsem to dodělával ,-glejdou,- a pak to bylo zase jako ,-kucmoch,-to jsou vařené brabbory s moukou,-když se to provařilo,takže jsem rád,že se mi to potvrdilo,takže naše slavná eu,na nás připravila zase nějaký,-chyták,-.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.