Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Polévka nejde zahustit moukou

Od: martakostadino odpovědí: 11 změna:

Varim celkem obstojne ale presto se mi stane ze nemuzu zahustit omacku nebo polevku hl. Moukou nedavno se to stalo u zelnacky . Kde delam chybu

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*
hodnocení

4x

Zelňačka:uvařím na kostky nakrájené brambory, přidám kysané zelí a povařím. V kastrůlku sádlo nebo olej, velkou nakrájenou cibuli-orestuji do růžova, přidám do toho 2 polévkové lžíce hl. mouky a sladkou papriku, chvíli dělám, rozklechtám ve šlehačce a naleji do vařící polévky a míchám, nakonec dám opraženou klobásu nebo uzené, když to nejí vnučky přidám i houby.

Pokud děláte tzv. ameriku: do vřařící polévky nalejete rozmíchanou mouku, ve vodě, smetaně, mléce a vaříte, pokud je to řídké, uděláte to samé ještě jednou. Já dělá jíšku skoro vždy, je to lepší.

Co se týče zahušťování rozmíchanou hl.moukou, je to, podle mne, pouze o množství. Ale co se týče zásmažky-jíšky, pak je potřeba doplnit, že udělanou jíšku je nutno nejdříve rozmíchat studenou vodou, nebo smetanou a pak teprve vlévat rozředěnou, za stálého míchání, do polévky/omáčky. Pokud mi jíška trochu zhrudkuje (někdy se stane) a není do ní přidána cibule, pak ji přidávám pasírováním přes sítko, aby nebyly hrudky v polévce. A aby nehrudkovala, má se přidat do mouky trochu soli. A podrobně o jíšce-zásmažce viz odkaz.

milujivareni.cz/...

 

hodnocení

3x
Nezlob se, ale pokud vaříš vcelku obstojně, jak tvrdíš, tak jak můžeš pokazit takovou triviální banalitu *alene*
---
Do hrnku přidáš hl.mouku,kterou řádně rozkvedláš a po troškách liješ do polévky či omáčky.
Jak jednoduché, Watsone :-D

 

ben®
hodnocení

2x
avatar ben

Dobrý den, neznám Vaši "techniku" zahušťování, tak chybu těžko posoudím. Mohu Vám jen napsat, jak to dělám já - ve skleničce se studenou vodou dobře rozmíchám hl. mouku a tuto směs potom pomalu a za stálého míchání nalévám do vařící se omáčky či polévky (takto se neudělají hrudky a zahušťování je jemné až dokonalé). Zdravím!

 

hodnocení

2x
avatar gamapolis

Dobrý den. Dělám to stejně jako @ben, když tedy zrovna nepoužívám jíšku. A nedáváte té rozškvrdlané mouky málo k množství polévky nebo omáčky? A když tu mouku přidáte, tak jak to vypadá? Jako kdybyste tam nic nedala? Nebo mouku nesmícháte s vodou a zaprašíte to přímo?

 

kepler*
hodnocení

2x

Obecně se kyselé polévky nebo omáčky zahušťují o dost hůře. Je třeba nebát se a té mouky v hrníčku rozkvedlat o něco víc a provařit aspoň 10 min. Někdy taky zahušťuju bramborovým škrobem.

 

hodnocení

1x
avatar totak
To je běžná věc,že zelí a mouka se nechovají, přátelsky. Kyselina v zelí naruš íepek a proto to nehoustne. Ať jde o zelňačku nebo segedin. Do guláše je proto lepší dat strouhaný chleba který to zahustí a do polévky si holt musíš dat práci s jíškou a nespoléhat na vařenou mouku. Jíšky tam i tak padne víc než do jídel bez zelí ale aspoň to funguje, protože škroby které jinak kyselina rozloží už jsou po tepelné úpravě při smažení jíšky stabilnější. Chemik samozřejmě moji tepelnou teorii strhá, protože právě teplem se škroby štěpí ale to se děje jen za přítomnosti amylázy která v zelí není.
cabas

Já asi vím,co má paní asi na mysli,už nějakou delší dobu mám podezření,že hladká mouka není pšeničná,i když to na pytlíku je napsáno,ale že je nejspíš kukuřičná,protože když jsem dělával jíšku do polívky,tak mě stačila např,jedna vařečka do kastrůlku,to už jsem měl vychytaný,tak dnes je těch vařeček třeba 5,ta dnešní hl.mouka je strašně jemná,že to člověk neodhadne,když dělám guláš do velkého kastrola,tak už ani nevařečkuju a sypu to tam rovnou z pytlíku,myslím si,že nás ojebávají a že žereme geneticky upravenou kukuřici z jů es ej.

 

hodnocení

0x

Jak postupujete?

 

lucyla*
hodnocení

0x

Já jsem měla stejný problém, ani omáčky mi nešly zahustit, pořád jsem přidávali mouku až jí tam nakonec bylo moc. Nakonec jsem to vyřešila instantní jíškou, je buď tmavá nebo světlá, stačí trochu a za minutku je to zahuštěné.

cabas

Ano,to je přesně ono,já jsem asi 10 let nevařil,ted co jsem sám,tak mě nic jiného nezbylo a protože jsem vždy měl rád bramboračku,tak že si ji udělám,no při dělání jíšky,jak jsem byl zvyklej,jsem myslel ponalití do polévky,že se mě to zdá,tak jsem to dodělával ,-glejdou,- a pak to bylo zase jako ,-kucmoch,-to jsou vařené brabbory s moukou,-když se to provařilo,takže jsem rád,že se mi to potvrdilo,takže naše slavná eu,na nás připravila zase nějaký,-chyták,-.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]