Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rez ve smaltové vaně

Od: minicroco* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

Můj problém spočívá v rzi (kvůli dřívějšímu poškození smaltu) a malinké díře (do 1mm) skrz vanu v oblasti odpadního kanálku.
Jak bych měl díru a celé postižené místo správně ošetřit? V minulosti jsem místo zkoušel vybrousit smirkem a nanést auto kit, ale ten se bohužel po nějaké době odlopnul.. Napadlo mě zkrátka zalepit díru a okolí z obou stran sanitárním tmelem (na vzhledu mě nezáleží, do pár let čeká koupelnu rekonstrukce). Nevím však jak by tento úkon byl účinný z hlediska pevnosti místa díry, myšleno hlavně tak, aby se vana např. Při napouštění vodou v místě neroztrhla vlivem tlaku.
(na přiloženém fotu díra není vidět, ale malinká tam je)

Rez ve smaltové vaně

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fran56ris*
hodnocení

3x

Vysušit - fénem a obrousit,odmastit ( aceton) - použít dvousložkové epoxidové lepidlo.Nechat řádně vytvrdnout.

Jedině exopy zaručí odolnost.Prodávají i v bílé barvě.

hodnocení

1x

Myslím že nejlepší řešení je koupit novou.Asi spíše než nějaké tmelení ,lepení... bych asi nechal zavařit mosazí.

fran56ris*

Mosaz je dobrá,ale odloupne se okolní smalt.a za chvíly bude tam kde byl před tím.

Zkoušeli jsme přivařit mosazí panty na bílá smaltované dvířka od kamen.I když to bylo podložené mokrou hadrou,tak jak to chládlo smalt najednou udělal LUP a bylo po kráse.Hrnce jsme babakám letovali normálně.Ovšem hrnec je snadno přenositelný - na rozdíl od vany.;)

Tak toto nevím. Ale stejně bych měnil celou vanu místo flikování!dle men to vyjde lépe a levněji než neustálé opravy,

111®
hodnocení

1x

přikláním se k epoxy,řeba rychlotuhnoucí...

hodnocení

1x

Už mám sice zpoždění, ale připojím poznámku - před cca 20 lety jsem provizorně opravil vaničku sprchového koutu epoxidovým lepidlem (CHs 1200) a kouskem skelné tkaniny. Od té doby ale nějak nebyl čas na výměnu *hi*, takže se provizorium kapku protáhlo. Drží to dodnes.

re4zon
hodnocení

0x
Kompletne veskerou rez vybrousit az na cisty kov, odmastit, zatmelit polyesterovym tmelem s vlaknem, prebrousit do spravneho tvaru a zdrsnit i lehce kolem, pretrit opravnym smaltem nebo vhodnou syntetikou. Par let to vydrzi. Jsou i barvy na vany, ale to je tak na celou vanu a neuveritelne smrdi.

minicroco*
hodnocení

Epoxidové lepidlo zní dobře, děkuji.
Ještě se zeptám, je lepší použít zmíněné vícesložkové epoxidové lepidlo, nebo postačí epoxidová plastelína (nebo něco podobného)

fran56ris*

Rozhodně tekuté aby zateklo do materiálu.

minicroco*
hodnocení

Děkuji, dokonce jsem ho před chvílí našel doma, takže už vesele tuhne :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]