Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přípojka elektřiny

Od: bara3 odpovědí: 16 změna:

Zdravím. Mám dotaz, máme rodinný dům a garáž, kam je z domu natažena elektřina. Budeme garáž zobytňovat, dojde tam ke změně užívání. Bude tam větší spotřeba elektřiny, asi i elektricé topení a samostatný hodiny. Musí se to nějak nahlašovat a schvalovat s ČEZ? Pak by mě zajímalo jak je to s levnější sazbou za elektřinu, když je topení elektrikou. Bude se to vztahovat na tu garáž nebo i na dům, z kterého jde elektřna? díky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Elektrokotel bude instalován na určitém čísle popisném. Nízký tarif bude platit pro objekty na tomto čísle popisném.

stavba
hodnocení

0x

Chceteli samostatné hodiny do garáže, musíte mít samostatnou přípojku (ne z RD).

Chceteli 20ti hodinovou levnou sazbu, musíte mít x přímotopů nebo el. kotel.Podle popisu chctete vytápět el pouze 20 m2, tak na levnou sazbu nedosáhnete.

bara3
hodnocení

Bude tam elektrický kotel..

hodnocení

0x

Jak už zde bylo uvedeno, levná sazba asi ne. A pokud nebudete dělat novou přípojku, možná vám postačí podružný elektroměr.

bara3
hodnocení

Co znamená termín podružný elektroměr? Ptám se právě proto, že novou přípojku dělat nechceme a rádi bychom ponechali tu současnou z domu a když tam bude elektrokotel a nižší tarif, tak jestli se bude týkat obou objektů..

Například zde máte dobrý popis.

111®
hodnocení

0x

z domu je tam natažena elektrika jakým keblem? Průřez! a kolik žil=vodičů má ten kabel

hodnocení

0x

Ke změně užívání budete muset mít i revizi. Pokud bude objekt vytápěn elektrikou, bylo by vhodné spočítat aby to dalo 40% z hodnoty jističe, pak máte možnost nízký tarif. Uřčitě je třeba požádat Čez distibuci o souhlas s navýšením jističe.

Pokud budete ale garáž osazovat vlastním měřením, vlastní přípojkou, je to na jinou debatu.

Já zavolal na čez, sdělil jak velký mám jistič a jaké topidla tam chci dát a paní mi hned spočítala, zdali se vejdu přes 40% na NT.

bara3
hodnocení

No my by jsme chtěli právě ponechat současnou přípojku z domu. Bude tam elektrokotel, tak by to mělo jít na ten nízký tarif. Šlo mi o to, zda by pak platil i na stávající dům z kterého jde elektřina. Nové hodny by tam být nemuseli, ale by fajn vědět jaká je kde spotřeba. Taky jste měl přípojku z domu?

No my by jsme chtěli právě ponechat současnou přípojku z domu. ***OK, to jde, jen si navýšíte výkon, pokud nebude hodnota jističe stačit. Po přepnutí na NT půjde vše, co je za elektroměrem na levnější tarif. A je jedno, zdali to je počítač, či pračka nebo topení.

Bude tam elektrokotel, tak by to mělo jít na ten nízký tarif. ***Vše za elektroměrem půjde na NT.

Šlo mi o to, zda by pak platil i na stávající dům z kterého jde elektřina. ***Ano, to půjde.

Nové hodny by tam být nemuseli, ale by fajn vědět jaká je kde spotřeba. ***Na garáž si dáte podružné měření, ale výpočet podle toho bude jen orientační a těžko dopočitatelný, takže zbytečný.

111®

no jestli jde nechat stávající přípojku z domu si nejsem jistý, doposud tazatel neodpověděl na můj dotaz jaký tam vede kabel...

bara3
hodnocení

Tak je tam kabel 4 vodiče a jistič je 3 x 25A

hodnocení

0x

A já se hloupě zeptám... Jaký tam bud elektrokotel, jaký bude mít příkon... Třeba 10kW? A více?

Pak samozřejmě záleží i na přípojce do domu , jaký máte hlavní jistič... Podružný elektroměr je jinak investice několika stokorun... Tak kotel je jedna věc a třeba na čem budou vařit už víte? Takový sporák, varná deska apodobně je dalších třeba 6kW... Vy taky něco spotřebováváte doma... Tak když plácnu , tak souběh bez jiných spotřebičů vychází na 25A ve třech fázích jenom v garáži...

bara3
hodnocení

Tak je tam kabel 4 vodiče a jistič je 3 x 25APodle bývalého elektrikáře by to mělo stačít..

bara3
hodnocení

Ještě se zeptám, jak tedy postupovat? Musím to asi nahlásit někde na ČEZ a přijede to schválit nebo posoudit nějaký revizní technik?

111®
hodnocení

0x

je tam kabel 4 vodiče je špatná odpověď, jakého průřezu jsou ty vodiče, 1,5mm2, 2,5mm2, 4mm2 , 6mm2? nebo dokonce 10mm2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]