Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, osobní zkušenost nemám, ale co vím, tak každá taková zahrádkářská kolonie má nějaký svůj řád či předpis (a vedení či výbor). Tam bych začal, resp. může tam být řada omezení (někde zakazují např. pergolu nebo omezují její velikost, jinde zakazují přespávání v chatkách apod.). Až budete mít jistotu, že oprava či přestavba chatky "projde" podle přání členů zahrádkářské kolonie, tak potom řešit SÚ. Majitelem pozemku je soukromá osoba nebo organizace (svaz, městská část)? Jaký je důvod, že nesouhlasí se stavbou? Nelze získat posudek statika, že střecha je v havarijním stavu, hrozí ohrožení zdraví a oprava je nutná a nezbytná? Ovšem, to je jen úvaha a nevím, jestli by šlo stavět na příkaz SÚ (havarijní stav) a proti vůli vlastníka pozemku. Snad Vám zde ještě někdo poradí něco chytrého. Zdravím!
Vážení, zřejmě Vám uniká, že se jedná o pražskou zahrádkářskou kolonii. Tedy o celistvý pozemek (většinou patřící městu), rozdělený dočasně na jednotlivé zahrádky a určený k dočasnému užívání jako zahrádky. Jednotlivé zahrádky nelze samostatně koupit. V zahrádkách lze postavit jen zahradní chatku omezených rozměrů a tu lze případně prodat dalšímu nájemci zahrádky (pozemek nikoliv). Když se majitel celého pozemku rozhodne na pozemku postavit třeba obchodní centrum, nic mu v tom nezabrání. Vykoupí jednotlivé (relativně levné) chatky a zahrádky bez náhrady zruší. Jako příklad uvedu zrušenou obrovskou zahrádkářskou kolonii se stovkami zahrádek v Praze 3 na Jarově, kde dnes stojí Kaufland. Další příklad staršího data je zahrádkářská kolonie v Praze - Tróji, kde je teď místo zahrádek velký sportovní areál.
ben - jistě, ale nekomunikující majitel pozemku ale může být i město. A po svých zkušenostech s městskými úřady bych se ani nedivil.
magdon - neuniká nic, ale tazatel uvádí ve své reakci výše, že majitel pozemku nekomunikuje - a to asi nebude městská část (na kterou jsem se již ptal i já ve svém příspěvku, ale skutečně soukromá osoba).
magdon - pochybuji, že by úřad takto mlčenlivě postupoval, ale nebudu se o to přít. Jinak by nebyl problém najít majitele osobně a patrně ve stejné budově (na radnici v Praze 6), jako je SÚ nebo stavební odbor, kam tazatel stejně asi půjde. Jenže tazatel nekomunikuje už ani zde, tak to nevíme.
Předpokládám, že majitel pozemku nebydlí za mořem. Tak proč se za ním nerozjet s papírem od Svazu, že nemají žádné námitky k rekonstrukci střechy? Chtělo by to mít již nakreslený jednoduchý projekt střechy, jak se změní chatka pohledově. Tento jednoduchý projekt dát podepsat majiteli pozemku, že s opravou souhlasí. No a když přidáte i vyjádření statika, těžko bude majitel pozemku zdůvodňovat proč nesouhlasí..
Také jsem majitelem parcely v zahrádkářské kolonii.Celá organizace provedla zásadní zákrok,koupila všechny pozemky a převedla je podle zákona do vlastnictví členů.Nevím,jak je mořné u vás,že chatka nemá vyměřený pozemek a převedený do stavu stavebního pozemku,což bylo nutno už při žádosti o povolení stavby..Já mám pozemek pod chatkou(5x5m )vyňat ze "sadu" a má vlastní parcelní číslo.Co se týče úprav na chatce?Všechny opravy a drobné úpravy řeším sám a s nikým se nebavímOpravit střechu je samozřejmá a povolení nepotřebuje.U eternitu bych se spiše pokusil o jeho znovupoužití,pokud není poškozenJeho likvidace a odvoz totiž by převýšil i cenu chatky.Bát se ho znovu použít je zbytečné,při práci snad maximálně použít na dýchání lékařské gázové roušky.a rukavice.Pak jsou náklady minimální.Pokud bych chtěl střechu rekonstruovat s jinou krytinou,pak bych opatrně poskládal eternit někde v koutě parcely na paletu a přikryl pevnější PE folií.ˇčas rozhodne za nás.
JABRAKA
Vy jste majitel pozemku, na kterém chatka stojí, ale tazatel není jeho majitel. V tom je zásadní rozdíl. Vy si na svém majetku můžete dělat co chcete (s ohledem na stanovy kolonie), tazatel si na cizím pozemku nemůže dělat co chce bez souhlasu majitele. Samozřejmě do opravy střechy mu nikdo mluvit nemůže, ale do zmíněných stavebních úprav, měnících dispozici a využití chaty už ano.
Mimochodem - většina pražských zahrádkářských kolonií je na pronajatém pozemku. Majitelem jsou v tom případě příslušné městské části a ty jeho prodej zahrádkářům rozhodně nemají v úmyslu.
Rozhodně bych se snažil o domluvu s majitelem pozemku,aby mi pozemek pod chatou prodal a nechal bych po vyměření ho převést na pozemek stavební.Bude s tím vždy méně problémů-
JB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.