Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trpaslik na zahrade - vyznam

Od: lolec odpovědí: 4 změna:
Maji trpaslici na zahrade nejaky "vyznam" nebo jde jen o ozdobu?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

"Lidé měli s trpaslíky dobrou zkušenost a věřili, že
jejich blízká přítomnost ochrání je i jejich domovy. Obrazně řečeno,
vynesli permoníky na světlo boží a začali je dávat do svých malých
zahrádek a poté i do svých příbytků".

Citace: Helena Haškovcová, autorka jedné z prvních vědeckých studií o trpaslících "Můj král trpaslíků".

:)

hodnocení

0x
Jsou to bytosti z pověr a pohádek.

hodnocení

0x

V jednom starším českém seriálu vysvětluje děda vnukovi, proč má na zahradě trpaslíka:

Trpaslík mi hlídá úrodu. Já vím, že je to kýč, ale když jde někdo kolem, zaujme ho trpaslík a tak přehlédne dozrávající jahody ;) (volně citováno, přesnou formulaci si už nepamatuju).

Původní poslání zahradních trpaslíků (původně sádrových a betonových) je nejspíš pověra, že trpaslíci chrání obydlí a majetek. V současnosti to je spíš jen "pohádková dekorace" a myslím, že je to zavlečené z Německa, kde jsou zahradními trpasíky přímo posedlí.

hodnocení

0x

Zvyk dávat si na zahrádky trpaslíky má prý kořeny ve starodávných zvycích osazovat okolí příbytků tzv. dědky – tedy soškami předků, který popisuje i Kosmas. Novodobá móda zahradních trpaslíků jako dekoračních předmětů je odvozena od šlechtických zahrad, ve kterých bývaly sošky trpaslíků od předních sochařů.

plus.rozhlas.cz/...

Mezinárodní den trpaslíků se slaví 21. června ;) - a v muzeu v Ústí n. L. je do srpna jejich výstava :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]