Nejste přihlášen/a.
Zdarvim.
Berte mě jako laika přes elektřinu. Chtěl jsem si vyrobit odporovou řezačku na polystyren (max 15 cm). Má představa je taková že rám řezačky bude vypadat jako truhlářská či lupénková pila a rozpětí mezi 2-ma rameny bude max 60 cm. Avšak nevím jaký vybrat napájecí adaptér, a drát kterým budu řezat. Výroba co nejjednodušeji
Všechny rizika beru na vědomí.
Předem díky za odpovědi
Na řezání polystyrenu jsem používal pistolovou trafopájku.Vývody na pájecí smyčku jsem měděným páskem prodloužil a roztáhl na šířku otevření 15 cm.vyzkoušel jsem různé odporové dráty,až mi teplota ohřátého drátu vyhověla na řezání.Na občasné použití to bohatě vyhovělo.Pro denní užívání je to metoda nevhodná.Pracuje to pomalu,tenký drát se rychle v polystyrenu ochlazuje.Pro profipoužívání musí být použit výkonný transformátor s napětím kolem 2 V a schopný pracovat skoro do zkratu. dlouhodobě.Musí mít sekundár vinutí měděným páskem aspoň 6 mm2 průřezaby se vinutí při práci nehřálo.celý vývod z tyčové mědi a správný průměr odporového drátu.Domnívám,se,že by bylo lepší koupit hotovou řezačku,než experimentovat..Těžko se asi vyrobí tepelný nůž,který je v podstatě odporově vyhřívaný plochý profil uvnitř s odporovým tělískem.Levné kolem tisícovky,kvalitnější i 20 000Kč
JABRAKA
Já když jsem si vyráběl řezačku na polystyren, tak jsem použil starou kuchyňskou pracovní desku a na horní rameno jsem použil laminátovou tyč (co je k rajčatům).
Jako řezací drát používám topnou spirálu ze staré žehličky. Ale klidně můžeš koupit odporový drát o průměru do 0,7mm. Čím je silnější drát, tím více na něm ulpívá a pak se pálí řezaný polystyren.
Na napájení řezačky používám svářečku s doplněným sekundárním vinutím. To vinutí má velký průřez, takže dává malé napětí (asi 10V) a velký proud. Délku řezacího drátu nastavuji takovou, aby při napětí bylo řezání středně rychlé a bez polystyrenu se drát hned nepřepálil.
Taky tam mám po ruce vypínač pro přerušení napájení řezačky.
Já mám řezačku z odpadu. Zdroj upravený ze starého PC podle tohohle návodu, Odporový drát jsem získal z jakéhosi navinutého odporu. Drát je zavěšený na šibenici z latí nad starým stolem. Prochází dírou ve stolní desce. Kvůli dilataci není drát napevno, ale na spodním konci je zavěšeno závaží. Regulace velikosti odporu se provádí posunem svorky po odporovém drátu. Žádná kosmická technologie, skoro vše je "co dům dal", vešel jsem se do stovky.
měli jsme řezačku podobně jako tady píše někdo nade mnou. Kuchyňský stůl, rameno z tlustého drátu, na konci svorka. Nejlepší je obyčejný ocelový drát, tak 0,6-0,8mm, nebo struna, deska byla provrtána a vyvložkována měděným pouzdrem, kterým procházela struna zakončená pod deskou pružinou. Ta vložka tam byla jednak kvůli teplu, aby se nepálila deska, a za druhé sloužila jako přívod druhého pólu elektřiny.
Protože jsme polysteren řezali nejen na výšku, ale vyráběli jsme si i slaboučký tak 0,5-1mm měli jsme do stolu udělané ještě další dvě vyvložkované díry, ze kterých trčely nad desku vyndávací trny s upínáním drátu. Tim šlo vysouváním nastavit výšku struny nad stolem a tedy tloušťku uříznutého polystyrenu. Na jedné straně byla opět struna napínána pružinou. Trafo tam bylo, jestli se nepletu přístrojové z mašiny, 24V/nejmíň 100W(možná 200W), a zezadu stolu jsme měli přidělaný takový ten velký laboratorní(školní) reostat. Hodnotu si už nepamatuju. Tím šla krásně vyladit teplota struny, aby to šlo co nejlépe a struna se zbytečně nepálila. Tolik historie.
Dnes by to šlo udělat vše lépe, hlavně ta regulace, by šla udělat polovodičová i s měřením teploty struny. Ale. Stojí to a to? )
Vyvložkovaná byla samozřejmě i ta druhá strana, kterou procházelo rameno. Tam to bylo zase kvůli mechanickému uchycení toho ramena.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.