Nejste přihlášen/a.
Zdravím,podařilo se mi vrtákem pohladit trubku topení ve zdi,existuje nějaké lepidlo,nebo se to musí pájet?Je tam špatný přístup,bylo by hodně bourání v případě výměny.díky za odpovědi.
za mne - pájet natvrdo stříbrem ,běžné v chlaďařině a tam jsou několika násobně větší tlaky.
Pájení stříbrem se určitě nepovede v případě otvoru v trubce. Smysl má jedině převlečný díl třeba z mosazného plechu a pájet běžným cínem. Kde asi bude tazatel shánět někoho s přenosnou hořákovou aparaturou? Ani chlaďaři se tím už moc nechtějí párat.
jenda 2-
hořák není vůbec problém a stříbrná pájka také ne tedy alespoň pro chlaďaře .Přečtěte si znovu dotaz - píše pohladil jsem vrtákem trubku,takže záleží co s tím provedl , nepíše provrtal. Ale to je jedno ,měl by to opravit dle situace , klidně záplatu nebo převlek (já bych jej vyrobil opět z mědi pokud by bylo třeba) , a stříbrná pájka je jistota a dělá se s ní lépe než s cínem.A nejsou chlaďaři jen ti co opravují domácí ledničky , ale spíše co dělají vše a průmyslové chlazení.
S cínem se dělá naprosto v pohodě, se stříbrnou pájkou podstatně hůře. Hořák musí mít vyšší výkon, je podstatně dražší než cínová pájka. Převlek z mosazného zakruženého plechu je pro letování naprostá pohoda. Stříbrná pájka se prodává pouze ve specializovaných firmách, kdežto cínová v každém železářství.
Proč to řešit jednoduše, když to jde složitě, že?
pro jenda 2
k tomu mohu dodat - co se jednomu zdá složité je pro druhého jednoduché a samozřejmé.A tedy podíval jsem se na dnešní ceny - tak snad 30kč za půl tyčky (kterou na to odhadem ani nespotřebuje) pájky je cena přijatelná a hoby hořáček koupíte i s náplní okolo +/- 500kč. Pochopitelně s profi nářadím se pracuje o hodně lépe a to potom tedy stojí mnohonásobně více , jako ostatně u všech řemesel.
A tázající se dle mne rozhodl správně , že když si netroufal sám tak pozval odborníka a ten po posouzení provede opravu
Vypustit vodu z trubky (z topné soustavy), použít "záplatu" z části Cu trubky nebo vytvarovaného Cu plechu a zapájet; použít stejný postup, jak při "pájení" rozvodů topení...jedna z možností...a opravdu bez vody, jinak spoj neprohřejete; a ani moc bourat nebude třeba...stačí malý otvor pro přístup...
no tou cínovou pájkou si nejsem jistý , když tak cín+ stříbro, s olovem jen v letectví a zdravotnictví, trochu paradoxní, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.