Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zemní plyn - Propan butan

Od: fik odpovědí: 15 změna:

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat jestli se vyplatí cenově mít propan butan a nebo zemní plyn? využívaly bychom ho jen na vaření přípojka v domě je .

Děkuji za odpovědi Fík

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vy máte přípojku na propan butan? *sok*

Propan se vyplatí tehdy, když je nemovitost natolik odlehlá od rozvodů zemního plynu, že by její zřízení stálo nesmysl.

Kdysi jsem dělal ve firmě, kde PB vytápěli haly a taky na něm vařili - venku byly 4 velké nádrže, jednou týdně přijel kamion a nafutroval to plynem.

Pokud máte možnost zemního plynu, bude to zajisté ekonomičtější varianta. Pokud se tedy nejedná o zahradní chatku a uvaření si kafe 2x do týdne.

exyf
hodnocení

1x

Tak pokud chceš opravdu šetřit za každou cenu a máš už starý sporák na plyn, tak ho klidně používej. Jen je třeba vyměnit na LPG trysky.

Zemní plyn je finanční nesmysl. Jen znovuzprovoznění vyjde min na 2-3tis kč. (Revize, tlaková zkouška, nějaká nová hadice atd.) A dále cca 100kč měsíčně, že máš plynoměr.

Pokud chceš nějaký komfort a bezpečnost, tak si kup indukci. Provoz bude vycházet +- stejně jako u LPG. Jen ta vstupní investice bude větší, ale stojí to za to.

jabraka*
hodnocení

0x

Znám řadu lidí,kteří mají na zahradě zásobník na LPGZřídili si ho i přesto.že v místě je rozvod zemního plynu.Usuzuji z toho,že to bude ekonomicky výhodnější.Dcera měla v domě připojení zemního plynu,zrušili přípojku,byklo to strašně drahé,přešli na topení dřívím s doplňkem tepelným čerpadlem.

JABRAKA

exyf

To je špatný úsudek. Propan-butan do zásobníků je dlouhodobě dražší než zemní plyn. Dnes cca 2x, takže vychází +- stejně jako elektřina.

olinl

Také jsme rušili PB nádobu před domem a přešli na zemní plyn, nyní platíme méně. Ten PB je dobrý v případě výpadku jiného zdroje tepla(nezávislost).

kenav
hodnocení

0x

Pokud jde jen o vareni tak ten rozdil se nejak moc nepozna.V pripade topeni je propan cenove dvojnasobek a navic velmi kolisa kvalita.

exyf
hodnocení

0x

1kwh ze zemního plynu vyjde na cca 1,4kč, ale musí tam být větší spotřeba. Tedy např. restaurace, pokud se nebude používat na ohřev vody či topení, protože je tam i měsíční paušál.

1kwh z 10kg propan bomby vyjde na cca 3kč + další náklady na výměnu.

Dále vaření na plynu má mizernou účinnost, cca 40-50%, tedy ve skutečnosti si musíme tyto částky vynásobit 2x.

Elektřina vysoký tarif necelých 6Kč, ale při použití indukce účinnost více než 90%. Tedy pak nám to vychází, podobně jako u propan-butanu. Pokud je i nízký tarif, tak jsme na úrovni zemního plynu při velké spotřebě.

Přeber si to jak chceš, ale já bych vařil na elektřině a indukci.

Jenže u toho propanu jsou minimální pořizovací náklady, u ZP - projekt,montáž,revize... + paušál i při spotřebě 0

fik
hodnocení

Je přípojka na zemní plyn,ale není osazený měřák a právě přemýšlím jestli než vyběhávat další papíry aby mi to osadili nebylo lepší prostě jen připojit bombu na PB. Na tom se bude jen vařit,co si pamatuju u mamky tak nám vydržela bomba tak 3.4 měsíce

doplněno 04.05.19 15:12:

Sporák je starý,nevím jaká značka,koupili jsme to za pár šupů. Byl připojený na zemní plyn,ale u těchto starých typů je to údajně prý jedno jestli je připojený na zemní nebo PB. Elektřinu máme jen jednotarif,to jsme tak trošku zavrhli a taky tenhle sporák by nám byl na nic

doplněno 04.05.19 16:07:

Tam žádný šroubovací trysky právě nejsou,když se sundá hořáček tak je pod tím jen díra. 3F máme,u toho je stejně trouba na 3F

exyf

Co máš za sporák?

Co máš za přípojku elektřiny?

Pokud vím, tak na PB se měnily trysky, když to měla tchýně na vaření a troubu nepoužívala, tak jim vydržela lahev 10kg na cca 3 týdny... Tak je to logické ... Navařím, neplatím...

A na sporák je jednotarif normální, není to topení... Ale zase to chce mít nejlépe třífázový přívod...

Já mám varnou desku na ZM a ten má a i ten původní sporák trysky měl... A tady je odkaz:

mora.cz/...

A troufnu si říct jen tak pro zajímavost... Že jsem nikdy troubu na 3F nikdy ještě neviděl... On ve skutečnosti každý sporák je na 3X230V, ale z důvodů rozfázování zatížení...

fik
hodnocení

Opravdu je ta trouba na 3 fáze,taky nevím proč,jedna fáze troubu utáhne,ale proti gustu,třífáz tam mám tak to nebyl problém. Máš pravdu,trysky tam opravdu jsou,takže je budu muset skusit sehnat

Kdybych pěkně poprosil... Napiš mi typ, nebo název té trouby... Zkusil bych to prozkoumat abych se poučil... Myslím k vůli tomu napájení...

hodnocení

0x

trysky tam jsou jen jsou jinde nejsou hned pod kloboučkem, ale jsou ve šporáku musí se sundat celá horní deska a jedno to nění je to dané používaným plynem je tam rozdíl v tlaku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]