Ano, ale z praxe už jsem si zvykl, že mnoho lidí má proflém pobrat, že to čemu se říká fréza se vejde od dlaně, zatímco to, co se jmenuje frézka (což zní jako zdrobnělina frézy) mívá taky i mnoho tun.
Škoda že se tu člověk nemůže na nic zeptat, myslel jsem že jsem na poradně. To že se tu někteří vysmívají že to nevím, od toho je přece tato poradna abych se ptal. Prosím rádce, kteří si to chtějí nechat pro sebe ať mi neodepisují, z výsměchu si bohužel nic neodnesu.
Omlouvám se... To nebylo myšleno škodolibě... Ale někdy to chce i sám zapřemýšlet a pokoukat třeba po netu... Je mi jasné, že se člověk učí celý život a naopak člověk dychtivý po informacích a vědění, tak by měl být spíš i oceněn...
Samozřejmě když se člověk nepohybuje v dané oblasti, tak mu je tato oblast cizí... A to nemluvím o tom, že vývoj jde tak dopředu... Proto ještě jednou, pokud to bylo pochopeno jako výsměch... Ta si sypu popel na hlavu...
vernon
Nebuď vztahovačný. Rádci ti už odpověděli, tak si to přeber a buď rád že jsi rád...
Dobře, chápu že čtený text může působit problémy. Tak názorněji - soustruh :
a frézka - v CNC provedení - tedy řízená počítačem
je to už dost názorně rozeznatelné?
jendad
Znova a ještě jednou . Soustruh je stroj kde obrábíte točící věc (třeba hřídel) a nuž je v suportu(netočí se) a obrábí tuto hřídel .
Frézka je stroj kde obrábíte ve svěráku třeba kostku železa a otáčí se freza s mnoha břity. Vytváříte tedy plochy , případně vyvrtáte vrtákem díry do kostky železa atd.
jendad - není to vždy tak. Např frézka na palubky se nikam neotáčí, ale na svislé hřídeli je fréza a připravené prkno se přes tuto frézu protáhne. Tvar frézy je podle toho, chceme-li péro, nebo drážku.
obrabecistroje
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @inzinyrka z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.