Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl mezi soustruhem a frézou?

Od: luda* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
jaký je rozdíl mezi soustruhem a frézou?
Fréza frézuje z venku a soustruh zevnitř?
Trochu laicky na mě prosím.
Děkuju

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Není to o tom, jestli zevnitř, nebo ven.

Soustruh je stroj, kde se obrobek otáčí a je obráběn nožem, který stojí.

Frézka je stroj, kde vřeteno otáčí nástrojem a obrábí obrobek, který stojí.

To je jen tak v kostce, existuje spoustu různých variant.

doplněno 04.05.19 13:17:

cs.wikipedia.org/...

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

6x

Ještě je potřeba vypíchnout z Promonova příspěvku, že stroj je frézka, fréza je nástroj.

Ano, ale z praxe už jsem si zvykl, že mnoho lidí má proflém pobrat, že to čemu se říká fréza se vejde od dlaně, zatímco to, co se jmenuje frézka (což zní jako zdrobnělina frézy) mívá taky i mnoho tun.

hodnocení

2x

Zjednodušene: Sústruh obrába rotačné plochy,válce,diery kužele.

Frézka zase rovinné plochy.

hodnocení

1x

Tato otázka mi navodila úsměv na tváři... :)

Vzpomněl jsem si na jeden díl ze seriálu Simpsonovi...

Homer: Jaký je rozdíl mezi tímto automobilem a lokomotivou? Skoro žádný...

Jj stejně jako hodinky a holínky-oboje se přece natahuje!*smich*

luda*
hodnocení

Dobře díky ale v čem je ten rozdíl když fréza je malá a soustruh je velký, oba frézují a dělají to samé? Kde se který stroj používá?

Četl jste vůbec ty odkazy, které jsem Vám dal do svého prvního příspěvku?

Ty stroje NEDĚLAJÍ to samé, jsou principiálně zcela odlišné. A vůbec to není o velikosti, ta je zcela podružná, důležitý je princip obrábění !

luda*
hodnocení

Škoda že se tu člověk nemůže na nic zeptat, myslel jsem že jsem na poradně. To že se tu někteří vysmívají že to nevím, od toho je přece tato poradna abych se ptal.
Prosím rádce, kteří si to chtějí nechat pro sebe ať mi neodepisují, z výsměchu si bohužel nic neodnesu.

Omlouvám se... To nebylo myšleno škodolibě... Ale někdy to chce i sám zapřemýšlet a pokoukat třeba po netu... Je mi jasné, že se člověk učí celý život a naopak člověk dychtivý po informacích a vědění, tak by měl být spíš i oceněn...

Samozřejmě když se člověk nepohybuje v dané oblasti, tak mu je tato oblast cizí... A to nemluvím o tom, že vývoj jde tak dopředu... Proto ještě jednou, pokud to bylo pochopeno jako výsměch... Ta si sypu popel na hlavu...

vernon
Nebuď vztahovačný. Rádci ti už odpověděli, tak si to přeber a buď rád že jsi rád...

Dobře, chápu že čtený text může působit problémy. Tak názorněji - soustruh :

a frézka - v CNC provedení - tedy řízená počítačem

je to už dost názorně rozeznatelné?

jendad

Znova a ještě jednou . Soustruh je stroj kde obrábíte točící věc (třeba hřídel) a nuž je v suportu(netočí se) a obrábí tuto hřídel .

Frézka je stroj kde obrábíte ve svěráku třeba kostku železa a otáčí se freza s mnoha břity. Vytváříte tedy plochy , případně vyvrtáte vrtákem díry do kostky železa atd.

jendad - není to vždy tak. Např frézka na palubky se nikam neotáčí, ale na svislé hřídeli je fréza a připravené prkno se přes tuto frézu protáhne. Tvar frézy je podle toho, chceme-li péro, nebo drážku.

obrabecistroje

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @inzinyrka z důvodu porušení pravidel poradny. ]

luda*
hodnocení

Dobrý den, už jsem to celkem pochopil,jsem rád že jste mi poslali videa a z těch popisků a odkazů už to začínám vnímat a chápat.
Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]