Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřev vody plyn nebo elektrika

Od: boule® odpovědí: 12 změna:

Zdravím, prosím o radu.

Plynem doma pouze topíme a ohříváme vodu do zásobníku vody. Zásobník ale po 12 letech odchází - asi vodní kámen.

Elektriku máme tarif D25D (8hod nízký tarif) - takže na něj vaříme, jede pračka, myčka, čerpadlo na zavlažování apod.

Jaký nový zásobník na teplou vodu koupit? Pokračovat s ohřevem vody na plyn, nebo pořídit elektrický bojler? Dovedete někdo poradit co vyjde nejlépe s ohledem na náklady, provoz v horizontu třeba 10 let?

Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

4x

Já bych do elektriky nešel. Nízký tarif (noční proud) a plyn vychází sice zhruba stejně (aspoň u mně), ale elektrický bojler má životnost tak 5 let.

Nesmysl. Mám elektrický bojler, který funguje již 15 let a zjevně se do šrotu nechystá. A není první !

Musím souhlasit se satamem, mám několik boilerů i kombi, životnost odhaduji na více jak 15 let.

Tak běžný Ariston má životnost cca 3-4 roky ověřeno xkrát a Tatramat a Dražice cca 8-10 let taky odzkoušeno xkrát... Ty co vydržely déle jsou staršího data výroby... Dneska už je to více šizené... Zkušenost z praxe...

Nejstarší provozovaný bojler máme z roku 1956, asi půjde do muzea.Jen nechci vidět jak vypadá zevnitř, šlape spolu se 2 tatramaty které pomalu odcházejí po cca 15 letech a ty se pravidelně čistía mění anody

kenav
hodnocení

4x

Z plynu mam kw jako z nizkeho tarifu ale 24h denne.Plynovy ohrivac prutokovy ne.Mam kotel se

zasobnikem ktery okamzite dohriva takze se muze sprchovat x lidi posobe a porad je tepla,nebot kotel dohriva 24kwty coz zadny elektricky neumi.

hodnocení

3x

Já jsem pro elektrický, kombinovaný boiler.

hodnocení

2x

Vlastní zkušenost. Teď máme třetí kombinovaný bojler - elektřina plyn. První odešel po deseti letech, druhý vydržel 23 let. Takže v zimě topíme na plyn, takže současně ohříváme i vodu, v létě na elektřinu. Naprostá spokojenost. Současný bojler máme od loňska. protože ten starý tekl. Jen koukám, ten starý - patrně zanešený, ohříval vodu dost dlouho, ten současný to má za chvíli. Co se týká vyúčtování, tak nám pořád něco vracejí, tak nevím, jestli tak šetříme nebo jsou nízké ceny.

hodnocení

2x

Jak můžete mít D25d, když elektřinou neohříváte vodu?

Doma používám alternativně oba způsoby, ale preferuji elektrický ohřev, kdy mám teplou vodu v podstatě ihned k dispozici. Než doteče od plynového kotle, navíc pokud je kotel bez zásobníku, s okamžitým ohřevem, vyplýtvám docela dost vody. Ono to není jen o ceně, ale i o určitém pohodlí při sprchování, mytí nádobí apod.

hodnocení

2x

Používáme v domě dvě plynové karmy a spokojenost. Občas vyčistit, případně vyměnit membránu a fungují desítky let. Jedna z nich dokonce asi čtyřicet let. Jedna je PO 371 a ta starší PO 35.

doplněno 02.05.19 19:56:

Nikdy vám nedojde teplá voda a žádný el. bojler tak dlouho nevydrží.

emygok
hodnocení

2x

Pokud je plyn, tak určitě ohřev vody plynem v zásobníku. Má to několik výhod.

1. Plyn stojí polovinu oproti elektřině.

2. Plyn je dostupný 24h za stále stejnou cenu

3. Plyn může mít daleko menší zásobník, protože výkon kotle je mnohonásobně větší, než příkon klasického elektrického bojleru. Sám mám 80l zásobník a prakticky ho nelze vypotřebovat, protože do 10min mám zase nahřáto dalších 80l teplé vody.

hodnocení

0x
Já jsem pro plyn. Když mě po více než patnácti letech umřel plynový přímotopný bojler, koupil jsem nepřímo topný Dražice. Jeden šnek na plynový kotel, druhý šnek na teplovodní krb.
Pod tím se umyje stádo slonů, neexistuje, že by došla teplá voda. Navíc, v zimě si topím v krbu svým dřevem, tedy jen za práci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak funguje bojler

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]