Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím o radu.
Plynem doma pouze topíme a ohříváme vodu do zásobníku vody. Zásobník ale po 12 letech odchází - asi vodní kámen.
Elektriku máme tarif D25D (8hod nízký tarif) - takže na něj vaříme, jede pračka, myčka, čerpadlo na zavlažování apod.
Jaký nový zásobník na teplou vodu koupit? Pokračovat s ohřevem vody na plyn, nebo pořídit elektrický bojler? Dovedete někdo poradit co vyjde nejlépe s ohledem na náklady, provoz v horizontu třeba 10 let?
Díky
Já bych do elektriky nešel. Nízký tarif (noční proud) a plyn vychází sice zhruba stejně (aspoň u mně), ale elektrický bojler má životnost tak 5 let.
Nesmysl. Mám elektrický bojler, který funguje již 15 let a zjevně se do šrotu nechystá. A není první !
Vlastní zkušenost. Teď máme třetí kombinovaný bojler - elektřina plyn. První odešel po deseti letech, druhý vydržel 23 let. Takže v zimě topíme na plyn, takže současně ohříváme i vodu, v létě na elektřinu. Naprostá spokojenost. Současný bojler máme od loňska. protože ten starý tekl. Jen koukám, ten starý - patrně zanešený, ohříval vodu dost dlouho, ten současný to má za chvíli. Co se týká vyúčtování, tak nám pořád něco vracejí, tak nevím, jestli tak šetříme nebo jsou nízké ceny.
Jak můžete mít D25d, když elektřinou neohříváte vodu?
Doma používám alternativně oba způsoby, ale preferuji elektrický ohřev, kdy mám teplou vodu v podstatě ihned k dispozici. Než doteče od plynového kotle, navíc pokud je kotel bez zásobníku, s okamžitým ohřevem, vyplýtvám docela dost vody. Ono to není jen o ceně, ale i o určitém pohodlí při sprchování, mytí nádobí apod.
Pokud je plyn, tak určitě ohřev vody plynem v zásobníku. Má to několik výhod.
1. Plyn stojí polovinu oproti elektřině.
2. Plyn je dostupný 24h za stále stejnou cenu
3. Plyn může mít daleko menší zásobník, protože výkon kotle je mnohonásobně větší, než příkon klasického elektrického bojleru. Sám mám 80l zásobník a prakticky ho nelze vypotřebovat, protože do 10min mám zase nahřáto dalších 80l teplé vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.