Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranice pozemku

Od: janhavlina odpovědí: 16 změna:

Po digitalizaci katastru se mi posunula hranice pozemku.Posunula se směrem ke mně do pozemku - takže ku prospěchu souseda. Jedná se asi o 60m2 plochy.Chtěl bych posunout hranici mezi pozemky zpět a vše nechat zakreslit a zanést do katastru.Chtěl jsem abychom spolu sepsali smlouvu o celé věci. Řekl jsem mu že celou věc uhradím a obstarám, jen že potřebuju jeho souhlas. Ze začátku byl soused svolný, ale nyní na mne vyrukoval s tím , že na to nemá čas a že nějakej papír není k ničemu a že mu geodet (jsou spolu kamarádi jak se ukázalo) řekl , že jedinej způsob je odhad a prodejní smlouva. To já odmítám. Ta hranice je tam od nepaměti a podle starých map to docela sedělo.Mám nějakou šanci dát celou věc dopořádku? Vubec si stím nevím rady :(

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uxarijyka
hodnocení

3x

Takže ty chceš po sousedovi, aby ti pozemek daroval, ale on s tím už nesouhlasí, ale je ochoten ti ho prodat.Co by za to jiný dal.

Co je na tom špatného?

doplněno 02.05.19 09:08:

Je tu sice možnost žaloby o vydržení pozemku, ale to také není zadarmo a s nejistým výsledkem.

V každém případě počítej, že tato možnost může zažehnout velice špatné sousedské vztahy po několik generací.

Stojí ti to za to?

doplněno 02.05.19 09:22:

A ještě jedna věc. Pokud by ti soused skutečně ten pozemek daroval, tak stejně bude muset asi udělat nějaký odhad, protože z ceny pozemku budeš muset zaplatit 15% daň z příjmu. To jsi asi také nevěděl.

Daň z příjmu ne, ale 4% daň z nabytí nemovitosti.
Jinak digitalizace skutečně nějaký hranice posunula. Uznávám, že když hranice vedla věky věků po mezi a navíc tam jsou ještě vidět i hraniční kameny, tak proč by najednou měla vést o tři metry vedle. Ale normální lidi se vždy domluví k oboustranné spokojenosti.
uxarijyka

Soused asi nebude příbuzný, takže se platí 15% daň z příjmu. (Dříve byla darovací daň)

Když prodám komukoliv pozemek, neplatím žádnou daň, pokud mám pozemek déle než pět let, nebo pokud jsem ho získal v dědictví.
Když pozemek koupím a příští rok prodám, tak z rozdílu ceny budu skutečně platit daň. Ovšem z popisu si myslím, že to není tento případ.
uxarijyka

Jaký prodej? O tom jsem nic nepsal. Já napsal, že v případě daru by musel stejně udělat odhad, aby mohl zaplatit 15% daň z příjmu.

A to je pravda. Proč jsem najednou pleteš nějaký prodej? Ten v mém příspěvku vůbec není.

asd1
hodnocení

3x

S velkou pravděpodobností je to vydržené..

hodnocení

0x

Zbourat staré oplocení a udělat to nové, jak má být.

000100
hodnocení

Zažehnout špatné vztahy? No on má zadek ve zlatě, nejhorší auto mercedesa ...Já se ženou a dětma jsme rádi že vyjdem.

Žiji tu odjakživa.On nic neřeší. Neřešil ani zaměření pozemku když se sem vecpal.Navíc má pozemek jako docela velikej. Jestli to má zajít daleko tak to si radši zaplatím právníka než mu něco cpát.Navíc prokázat mohu že je to minimálně od roku 68 takhle jak to je. Vztahy mezi námi? On je honorace a já pro něho nic.Dokud do toho nezačal šťourat katastr tak byl klid. Že já se vůbec snažil s ním po dobrým něco řešit.To jen tak pro zajímavost.

hodnocení

0x

Neviem ako v Českej republike,no u nás tiež dochádza ku digitalizácii katastrálnych máp a nastolenie práva. V skratke. Zakresľuje sa stav po Rakúsku-Uhorsku.

tomasotc
hodnocení

0x

Ja bych si v prvni rade zavolal na katastr. Pozemky jako takove byvaly vytycene hranicnimi kameny, stromoradim a podobne, tak se i prodavaly a tento stav se zakresloval do map. Existuje neco jako vlecena chyba - pokud prekreslim realitu do obrazku, z jednoho obrazku vznikne druhy obrazek, z nej treti, treti zdigitalizuju a promitnu do krajiny, jasne, ze se to nikdy nepotka. Pozemky se ale vzdy prodavaly na miste, ne dle mapy, takze prednost by melo mit vytyceni v terenu (napr. tim plotem). Kdyz si to hodite do googlu, toto resila i spousta obci, zkuste si zavolat na nejakou vetsi obec, jak nakonec dopadli.

dusger*

Radu nemám, jen takový povzdech. Po digitalizaci jsem zjistil, že vlastním kus obecní cesty a moje několikasetletá stodola se zákonem leží u souseda. Úřady mě přinutily koupit si stodolu zpátky, ale prodej cesty obci se vleče a řešení je v nedohlednu. Přitom by bylo jednoduché a správné pošoupnout kousek mapu a vše by bylo v pořádku.

tomasotc

Holt to chce nejakeho odvazlivce, ktery to dozene az k Ustavnimu soudu. Prece si nemuze urad svevolne menit pokojny stav trvajici desitky let...navic jak rikam, driv se pozemky prodavaly tak, ze se ubhlidly v terenu, ne podle mapy, to si vymysleli kartografove.

dam®
Problém je samotná digitizace, z bodu měření,co by etalon pro rozměření

jabraka*
hodnocení

0x

Asi bych spočítal pro i proti a šel s tím k soudu.Pak by soused musel konat a pře se může táhnout leta.Třeba pa ustoupí dobré vůli.

JB

tomasotc

Vidim to podobne, jen bych nezaloval souseda, ale Ceskou republiku. Duvody uvadim vyse.

tomasotc
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]