Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Patri do otopne vody nejaka primes?

Od: ren® odpovědí: 17 změna:

Ahoj, kvuli nejake instalaci zasahujici za radiator jsem musel jeden sundat. Nema na vstupu zaviraci ventil, musel jsem tedy vypustit vodu z okruhu (byt 3kk, plynovy kotel, cca 25l vody, instalace provedena a napustena 7 let zpet). Vypnul jsem kotel, otevrel vypousteci kohout v nejnizsim bode, posleze otevrel odvzdusnovaci ventil v nejvyssim a vypustil svetle sedou, jinak skoro cistou vodu, pachnouci vsak sirovodikem. Po dokonceni praci jsem nasadil radiator zpet, uzavrel ventily a natlakoval na kotli okruh na 1.4 baru jak si zada manual (1-2 bary). Odvzdusnil v nejvyssim bode, prekontroloval tlak, ten zustal, sroubeni, to netece, vsechno se zda v poradku.

Ani se neda, ze by se nektery krok dal udelat jinak, snad je to tedy v poradku..? Mam udelat jeste neco, jako treba kratce topit, nebo tak? Nebo to pocka pul roku do zimy? A zbyva otazka, barva a zapach vody byla zpusobena beznymi kaly a starim, nebo do ni mam opatrit nejakou primes?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

3x
Pokud v zimě topíš, nemusíš tam lít žádnou nemrznoucí kapalinu, tak jak to mám třeba já.
Voda z radiátorů smrdí, to je normální. Kdybys léta cirkuloval v topení a v kotli, smrděl bys taky... :)
ren®
hodnocení

Pobavilo.:))

Ja jen pro jistotu, ano, v zime normalne topim, vlastne i hodne brzo.

vernon
No já myslel CELOU zimu... Aby voda při mrazech nezamrzla.
ren®
hodnocení

Jasny, ja to pochopil.:) Bydlim tam, topim celou zimu a protoze jsem zmrzlej a rozmazlenej, zacinam vzdycky dost brzo.

hodnocení

3x

Nově napuštěna voda obsahuje mnohem více kyslíku, než ta původní...vhodné je nahřát 2-3x systém na vyšší teplotu, aby došlo k odstranění vzduchu (kyslíku) z vody; tím bude voda méně "korozivní", do příští zimy bych nečekal...kapalinu ANO (figurek), ale odstranění kyslíku teplem je předpoklad menší koroze...za jak dlouho se vytvoří povlak, pokud je voda studená a necirkuluje...?

hodnocení

3x
Pokud se v zimě topí, není sebemenší důvod cokoliv přidávat do topné vody.
Kdysi dávno mě jeden starý topenářský mistr důrazně doporučil po napuštění systému zatopit. I kdyby bylo venku třicet ve stínu. A topit naplno.
Dělám to tak a i když říznu 40 let starou trubku, je vevnitř krásně čistá.

figurek*
hodnocení

2x

Existují přípravky proti zamrznutí, ale to u vás asi nehrozí, že ne? Spíš jde o to, že s čerstvou vodou si napustíte do radiátorů i čerstvý kyslík a koroze může pokračovat. Já jsem pro klid duše použil přesně tady tuto přísadu.

expos.cz/...

ren®
hodnocení

Takze zatopit, kapalinu, nebo oboji?

Alespoň párkrát zatopit; kapalinou nic nezkazíte, ale máte plnou soustavu...potřeboval byste čerpadlo, abyste roztok vody s kapalinou dostal do systému..a předtím trochu vody odpustil. A v obou případech je třeba odvzdušňovat a doplňovat...Ale i bez "chemie" funguje velké množství otopných soustav...

ren®
hodnocení

Dekuji vsem, jdu topit.;)

hodnocení

0x
Zatopit na cca 80°C a tím vyvařit kyslík z vody. Takže privřít radiátory a zatopit a hodinu, dvě udržet vodu na 80°C a odvzdusnit.Po odvzdusneni dotlakovat vodu a nechat být.
ren®
hodnocení

Kotel ohriva max na 60C a ekvitermni regulace v tomhle pocasi do toho taky mluvi dost, takze 80C leda bych si pod radiatory rozdelal ohen.

jenda2*
hodnocení

0x
Do radiatoru v kazdem pripade Topekor. Pro TUV a vodu do kotle je dobre instalovat zmekcovac vody (polyfosfat). Na zpatecku do kotle vodni filtr 10" Atlas.

jabraka*

Do topení jsme přidávali dvojchroman draselný,zabraňuje korozi vnitřních částí.Dnešní přípravky,prodávané běžně,jej obsahují a je nutno je patžičně zaplatit-.

JB

jenda2*

Topekor pro náplň do 400 L stojí u nás 85 Kč.

Níže uvedený bcg K32 však stojí 2,5 L přes 3000 Kč !

hodnocení

0x

dobrý den nepíšete co máte za kotel ani jaké máte rozvody ale jestli máte kondenzační kotel nebo nejaký moderní doporučuji použít inhibitor koroze. soudě podle popisu barvy vody jste měl soustavu inhibitrem ošetřenou jinak by byla voda černá. dnešní kotle mají dnes inhibitorem podmíněnou záruku já používám při montáži nových kotlů BCG K 32 bcgcz.cz/... ,

doplněno 01.05.19 14:41:

doporučuji vyčistit prostředkem bcg HR posléze propláchnout a přidat inhibitor bcg K32 nebo nějaký obdobný na trhu

ren®
hodnocení

Kotel je Protherm Panter 24, rozvody jsou plast. Voda cerna byla na dne radiatoru, ktery jsem vylil pri demontazi, ta byla cerna jako inkoust, zatimco vetsina co jsem vypustil vypoustecim ventilem ve vedlejsi mistnosti byla skutecne jen svetle seda, pocitam, ze to pri cirkulaci nahnalo kaly zrovna do toho, ktery jsem sundaval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]