Nejste přihlášen/a.
Ahoj, kvuli nejake instalaci zasahujici za radiator jsem musel jeden sundat. Nema na vstupu zaviraci ventil, musel jsem tedy vypustit vodu z okruhu (byt 3kk, plynovy kotel, cca 25l vody, instalace provedena a napustena 7 let zpet). Vypnul jsem kotel, otevrel vypousteci kohout v nejnizsim bode, posleze otevrel odvzdusnovaci ventil v nejvyssim a vypustil svetle sedou, jinak skoro cistou vodu, pachnouci vsak sirovodikem. Po dokonceni praci jsem nasadil radiator zpet, uzavrel ventily a natlakoval na kotli okruh na 1.4 baru jak si zada manual (1-2 bary). Odvzdusnil v nejvyssim bode, prekontroloval tlak, ten zustal, sroubeni, to netece, vsechno se zda v poradku.
Ani se neda, ze by se nektery krok dal udelat jinak, snad je to tedy v poradku..? Mam udelat jeste neco, jako treba kratce topit, nebo tak? Nebo to pocka pul roku do zimy? A zbyva otazka, barva a zapach vody byla zpusobena beznymi kaly a starim, nebo do ni mam opatrit nejakou primes?
Jasny, ja to pochopil. Bydlim tam, topim celou zimu a protoze jsem zmrzlej a rozmazlenej, zacinam vzdycky dost brzo.
Nově napuštěna voda obsahuje mnohem více kyslíku, než ta původní...vhodné je nahřát 2-3x systém na vyšší teplotu, aby došlo k odstranění vzduchu (kyslíku) z vody; tím bude voda méně "korozivní", do příští zimy bych nečekal...kapalinu ANO (figurek), ale odstranění kyslíku teplem je předpoklad menší koroze...za jak dlouho se vytvoří povlak, pokud je voda studená a necirkuluje...?
Alespoň párkrát zatopit; kapalinou nic nezkazíte, ale máte plnou soustavu...potřeboval byste čerpadlo, abyste roztok vody s kapalinou dostal do systému..a předtím trochu vody odpustil. A v obou případech je třeba odvzdušňovat a doplňovat...Ale i bez "chemie" funguje velké množství otopných soustav...
Kotel ohriva max na 60C a ekvitermni regulace v tomhle pocasi do toho taky mluvi dost, takze 80C leda bych si pod radiatory rozdelal ohen.
Do topení jsme přidávali dvojchroman draselný,zabraňuje korozi vnitřních částí.Dnešní přípravky,prodávané běžně,jej obsahují a je nutno je patžičně zaplatit-.
JB
dobrý den nepíšete co máte za kotel ani jaké máte rozvody ale jestli máte kondenzační kotel nebo nejaký moderní doporučuji použít inhibitor koroze. soudě podle popisu barvy vody jste měl soustavu inhibitrem ošetřenou jinak by byla voda černá. dnešní kotle mají dnes inhibitorem podmíněnou záruku já používám při montáži nových kotlů BCG K 32 bcgcz.cz/... ,
doporučuji vyčistit prostředkem bcg HR posléze propláchnout a přidat inhibitor bcg K32 nebo nějaký obdobný na trhu
Kotel je Protherm Panter 24, rozvody jsou plast. Voda cerna byla na dne radiatoru, ktery jsem vylil pri demontazi, ta byla cerna jako inkoust, zatimco vetsina co jsem vypustil vypoustecim ventilem ve vedlejsi mistnosti byla skutecne jen svetle seda, pocitam, ze to pri cirkulaci nahnalo kaly zrovna do toho, ktery jsem sundaval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.