Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cim udelat drazku do dreva

Od: dawe* odpovědí: 12 změna:

Ahoj, rad bych si vyrobil nocni stolek, je to par desek sesroubovat dohromady. Jen premyslim, jak udelat drazku na zadni cast stolku abych tam mohl pridelat zada (preklizku) a nebyla videt. Nemate nejaky napad, kdyz nemam doma zadnou frezku nebo neco podobneho.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Požiadať miestneho stolára o jej vyrobenie.

Použiť mafla s kotúčom vyčuhujúcim len pár mm.

Použiť hoblík "Rímsovník".

Z vnútornej strany skrinky pripevniť hranolček cca 10x8 mm a zadné čelo pripevniť naň.

ingjirimares*
hodnocení

2x

Jsem mimo jiné i výrobce drobného nábytku svépomocí a s vaším nářadím bych se o nic nepokoušel. Nejjednodušší bude, když opustíte myšlenku vložit záda do polodrážky. Nábytek vyrábím i pro jiné zákazníky jako hodinový manžel a nikdy jsem tento detail neřešil, protože není vidět. Záda dělám vždy o 2 mm užžší z každé strany a přibíjím hřebíky šikmo, což zvládnete. Žádný ze zákazníků mi tuto věc nikdy nepřipomínkoval, neřešil, protože na tom nezáleží. Vyhrajte si raději s jinými detaily, se spoji, s madýlky a uvidíte, že udělat napoprvé bez zkušeností první nábytek, je vždy těžší, než řešit věci pro danou věc nepodstatné

111®
hodnocení

0x

a co hoblík, třeba modelářský?nemusí být drážka stačí vyrobit schodek L a tam vložit

dawe*
hodnocení

Jojo myslel jsem jakoby schodek (polodrazka? )

hodnocení

0x

Nejlepší řešení, kupte horní frézku, je levná a bude se Vám hodit ještě mnohokrát. Jinak to jde samozřejmě i na okružní stolní pile, při troše sikovnosti i maflem, vypodložit kvuli hlobce řezu a udělat dva řezy kolmo k sobě, nedoříznou do konce, konce pak zpravouhlit dlátem, nebo jde i nalepit a přibít kolářskejma hřebíkama dolola po obvodě lištu. Samozřejmě žlábek, tak aby byla deska rovnoměrně s bočnicema.

hodnocení

0x
Drážku dělají amatéři a IKEA, s ní tedy všichni ostatní rádoby výrobci nábytku.
Normální je falc, neboli polodrážka.
Na tu vůbec nepotřebuješ frézu, bohatě stačí pila. Taková, jakou jsi to řezal. Jen ji necháš koukat tak 1,5 cm nad stůl a pravítko dáš skoro k pile. Řízneš a co ti zbude snadno ulomíš.
dawe*
hodnocení

Jojo, ja jsem presne myslel tu polodrazku, nejsem odbornik na ty pojmy :) ... co se tyce rezani, tak to prave budu mit narezany. Proto jsem premyslel zda existuje nejake reseni abych nemusel mit nejaky velky nastroj.

Zeptám se, co máš doma za věci? Jaký nářadí? Třeba by šlo něco použít.
dawe*
hodnocení

Mam doma aku vrtacku, vrtaci kladivo, a pak takove to klasicke naradi. Nic vic jsem prave nikdy nepotreboval. Napadlo me to zbrousit nasikmo, tak aby se to schovalo, ze by to mohlo stacit

No, buď si koupíš nějakou, klidně i menší, vrchní frézu a nebo uděláš žádá o dva centimetry menší. Tím pádem nebude vidět hrana překližky či sololitu.

hodnocení

0x
Jestli je to opravdu ze dřeva, tak to na pár kusech uděláte klidně i ostrým nožem.

111®
hodnocení

0x

možná by to šlo válcovou stopkovou frézkou na dřevo do vrtačky, ale to by chtělo asi stojan a pak udělat vedení, jinak se to rukama neudrží

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]