Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký poměr na maltu ke zdění cihel (plot)

Od: ok® odpovědí: 27 změna:

prosím vás, jaký ideální poměr a čeho na dozdění plotu

cement a písek mám

je nutné zakoupení ještě nějké te vápenné směsi? (hasit vápno nechci a ani nemám kde)

velmi děkuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na množství do stavebního kolečka, 15 lopat písku, 3-4 lopaty vápenného hydrátu a 2 lopaty cementu. Rozmíchat a pak přilít vodu, podle potřeby hustoty. Většinou to ale dělám od oka (aby malta vázala). Zkušenost.

jabraka*

Ferax má docela dobrý recept.

JB

berger*
hodnocení

0x

Maltu jsem míchal z něčeho,čemu se říká unimalt. Další název je tuším unibat. Lopata směsi a tři lopaty písku.

ok®
hodnocení

cement teda vůbec, nebo může přidat krapek?

berger*

Cement je v té směsi unimalt. Dával jsem to i do hrubé omítky,tam jsem lopatu cementu přihodil. Ta zeď se chová jako jaderný bunkr,vrtám do ni s příklepem. Cement si nechte do betonu.:-D

ok®
hodnocení

ok, za jak dlouho cca vytvrdne ta smes Unimaltu?

berger*

Aha,tak to už je horší. Dále pracovat se s tím dalo už druhý den,tím myslím,že to vytvrdlo. Je fakt,že zeď,kterou jsem dodělával po zimě,je ok,zeď,kterou jsem zafajnoval asi po týdnu vypraskala. U zdění to tak asi nebude,druhý den to jde zatížit.Výrobce té směsi to určitě píše,já tyto věci nečtu *hi*.

Unimalt ,unibat.. sjou suché maltové směsi.Pokud suchou směs-tak na zdění je určena Zdicí směs a jsou v podstatě dva druhy dle pevnosti = 5MPa a 10MPa.Na venkovní zdění bych nějakou UNI maltu nedával-poctivou maltu z vápna.písku a cementu nebo zdicí maltovou směs 5MPa !

ok®
hodnocení

Toto jsem ještě vyhrabal, na to zdění asi ten Unimalt(nad tím vápenným hydrátem) nevhodný, že?

Jaký poměr na maltu ke zdění cihel (plot)

diesel - UMIMALTu je víc druhů , i když většina lidí to neřeší...V červeném balení určen pro zdění, ve žlutém balení určený pro omítky. Přidává se k němu písek dle návodu na pytli. Kupovat přímo hotovou zdicí směs lze samozřejmě taky ,ale zase záleží kolik toho chcete zdít. Na barák paletu UNIMALTu a tatru písku, zdicí směs obvykle i u rodinného baráku se řeší přímo zásobníkem (CEMIX)

Berger.Nežli paletu Unimalt a tatru písku tak raději tu tatru písku a trochu cementu,pár pytlů vápna a vyhasit a zdít nebo silo se směsí ,dle potřeby a předpokládané spotřeby,samozřejmě! Drtivá většina UNI výrobků je takový kočkopes.

Zedničinu dělám pár let,vyučen několik desítek let ,ale s unimalt jsem se setkal až zde na poraďte. Kde jsem pracoval (meloucha i v práci) vůbec nikde jsem se s tímto materiálem nesetkal.což hovoří samo za sebe.A to jsem pracoval na různých stavbách v Práglu, na Hané a hlavně Jindřichohradecku a Budějcích.

Ale každý ať používá dle svého.kdo rád Unimalt ať jej použije .Mně se nejlépe dělá se směsí od Weber a Cemix a míchanou maltu z vápna od Františka (našeho přidavače v partě!) a to jak na zdění tak i na omítky-ten to umí nejlépe ze všech přidávek co jsem kdy zažil!

berger*

No jo,Diesle,že jsi zedník,který něco umí,nepochybuji. Já maltu podle tvého mustru neumím,ten unimalt se mi osvědčil,zvláště v malém množství... A o tatrách materiálu já nepsal. Předpokládám na dozdění plotku pár cihel,ne paletu. :)

Jj ,proto jsem psal toto :" Ale každý ať používá dle svého.kdo rád Unimalt ať jej použije !"
ok®
hodnocení

jestě prosím o radu, co je nebo co může být špatné na této maltě

je pravda že tento pytel je pár let uskaldněn ve sklepě a půlka toho pytle je tvrdá ale zbytek je snad OK(syký je a hrudky v druhé části pytle nejsou)

vyzkoušel jsem jeden šufánek této malty na "přilepení"bílé cihly a keramickém obkladu a také malém zapravení nerovnosti na zdi, zda neztratila nějakou svou funkčnost

pokus jsem provedl večer a druhý den ráno jsem zkusil mechanickou kontrolu ( ptstem jsem projel a je to sypké jak nevím co a ten druhý pokus na cihle a obkladu tam to mezi sebou vůbec nedrží)

je to normální jev po cca 12 hodinách, že je to tak sypké a drolí se to?

nebo už je pytle k vyhození?

děkuji

Tu směs neznám, ale pokud netuhne, přidal bych tam cement. V dotazu ale píšete, že písek máte, tak proč vymýšlíte nějaké experimenty?

V tomto případu spíše na vyhození ,nebo 3 fanky přidat na pytel dobré směsi
ok®
hodnocení

Feraxi

jj, písek mám, ale nemám to vápno přece na namíchání malty, nebo mám použít cement? Dyť někdo psal že cemnet nedávat

a ty pytle té uni omítky je mi zase líto vyhodit, ale jestli je nefunkční tak asi nic jiného mi nezbyde

Cement nedávat píše někdo, kdo maltu nikdy neviděl. Pokud máš nějaké nefunkční směsi, tak není problém doladit hydrátem a cementem. Stačí namíchat trochu a vyzkoušet. Když si nevěříš, polož cihlu, na ní dej trochu té namíchané malty a na to druhou cihlu. Nech to do druhého dne a uvidíš, jestli to k sobě drží. Pokud jsem někdy koupil hotovou maltu, stejně jsem si jí doma upravil, protože je to ošizené.

Jo jsou ošizené - právě ty různé UNI z hoby marketů (baumax, a další) ,cement nikdy do směsí nepřidáváme,maximálně pokud je hašené vápno,tak do štuku,suché štukové směsi ,ale jak jsem již psal.nepoužíváme žádné materiály z hoby marketů,ale směsi přímo od Cemix,Weber...Jinak pokud je ta směs tzv strhlá ,jako že dle popisu je, tak ji použít max jak jsem psal výše přidat tak 3 zednické šufánky na pytel dobré, čerstvé směsi.

tazateli nevymýšlel bych a koupil směs dle vaší potřeby jedno jakou,nebo máte písek a cement tak pár pytlů čerťáku (2,5 pytle jsou na 200 l sud -když se hasí) a...druhý,třetí den můžete vesele zdít.Poměr dle p.Feraxe v 1.příspěvku,obyčejně děláme spíše 5:3:1 ale spíše odhadem ,jde to poznat už v míchačce zda je planá nebo mastná!

ok®
hodnocení

hoši děkuji, ale je to na pár cihel (max 50cihel) 25 na dozdění plotu chybejících bílých cihel a ten zbytek na otvor ve štítu stodoly je tam zbytečně velké "okno"

hodnocení

0x
Plot a asi i cokoli jiného lze zdít skoro na vše. Dřív byla hlína pak vápená malta a dnes vápenocementová. U zdění není až tak důležité namíchání směsi jako u nahazování.
Takže když budete mít potěr vhodné konzistence tak to taky jde.

Potěr (jak sám název napovídá) není zdící malta, to by byla fušeřina.

Samozdřejmě že to je fušeřina...

Jsou věci které se zdí na potěr a není to fušeřina!

Jen tak pro zajímavost vápno a cemet používali již staří římané ! Konkrétně cement (přírodní cement-pucolán)někdy od roku 200 př.n.l a některé stavby z něj stojí dodnes! ! Klasický portlandský cement je pak znám (byl udělen patent)roku 1824 !

janb
hodnocení

0x
Otázka byla na zdění cihel a tam se určitě potěr nehodí ten bych volil u kamene.Takže buď návod jak psal ferax a nebo unimalt (jsou i různé druhy zdicích malt podle typu zdiva) například Salith.

hodnocení

0x

Tak přeji hodně zdaru!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]