Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je mazací lis?

Od: jii odpovědí: 15 změna:

K čemu je maznice - mazací lis?

třeba tento

mojedilna.cz/...

Kde se to ještě používá (pro plnění maznic) - na jakých strojích?. Najdu je třeba na novým autě? Nebo na pile nebo hoblovce abych tam něco namazal? Našel jsem to doma, tak si říkám jestli to využiju.

Díky za info

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Potřebuji na mazání klapaček kol u malotraktoru Agzat.

slon
hodnocení

2x

Používám u čtyřkolky k mazání čepů ramen a řízení

hodnocení

2x

U starších strojů (nejen automobilů) mazání bronzových kluzných ložisek a nejrůznějších čepů (kulové čepy, svislé čepy řízení, závěsy kol...) V dnešní době už asi moc využití nebude. Na "štauferky" to rozhodně není, ty fungují zcela jinak.

hodnocení

2x

Tak na moderních osobních autech ji asi už nenajdete naposledy pamatuju škodu 120 ale taková avia nabo tatra jich má*ee*.Doma jestli máte cirkulu nebo hoblovku tak mrknite na hřídel-některé ji měli

doplněno 25.04.19 22:34:

promon:a jste si jistý že se dávali krytá ložiska i v minulosti?Já mám na cirkuli hřídel (obr2) min.40let a kryté tam určitě nebylo.Na obr3 je stará hoblovka se stauferkou a také bych řekl že je s výroby

K čemu je mazací lis?
K čemu je mazací lis? #2
K čemu je mazací lis? #3

Na té pilové hřídeli je ta maznice buď jako nějaké srandička, nebo je to napadené kutilem. Každopádně je nesmysl cpát mazací tuk doprostřed hřídele, když ložiska jsou na krajích tubusu. Navíc jde o ložiska s krytím a tudíž trvalou náplní. Tudíž se to nedomazává, ale i při profesionálním využití pily ty ložiska vydrží mnoho let.

opp.cz/...

hodnocení

0x
Např přes Staufer ( čti Štaufer) maznici čepy řízení u traktůrku.

Ivane, opravdu tuto?

hennlich.cz/...

Dobrý fór. Já bych ale raději použil toto. Ještě záleží na koncovce, mohly by tam být i "tzv. špičky".

Milane - máte pravdu- Štauferka je ta otáčecí/ zašroubovávací- tento lis je na maznici s kuličkou.

hodnocení

0x

Pokud jste kutil, nebo máte historické vozidlo, tak toto zažízení potřebujete. Třeba u mě je potřeba tímto mazat bránu do školy. Na malotraktoru vlastní výroby jsem měl tyto maznice, buď kulové nebo "škodovácké"maznice.

jsc-hydraulika.cz/...

hodnocení

0x

Třeba na starších míchačkách na maltu jsou ty co dal odkaz Ferax ,k dotazu tazatele by se musela dokoupit koncovka. Oba typy (obr co sem dal p.Magor + odkaz p.Feraxe) si dávají majitelé starších Peu Ctr na mazání ramen zadní nápravy,kde byla "doživotní" náplň maziva.Jiank poslední auto co toto mělo (nwn zda-li emková stopětka) byl Fiat 125p.

hodnocení

0x

Pila ani hoblovka nemá ložiska, která by se mazala.

Ale naprosto běžně tyto maznice potkávám u strojů s lineárním vedením a kuličkovými maticemi - což jsou bez vyjímky CNC stroje, ale i některé dražší formátovací pily s motorizovaným pravítkem a pod

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud vím,tak Staufferovy maznice lis nepotřebují.Mají otočné víčko a jeho přitažením se tuk do mazacího prostoru vtlačuje.Vstup pro tuk pomocí mazacího lisu je přes čepičku s kuličkou,koncovka se hubicí nasadí na bajonetový zářez a pákou se překoná kuličkový ventil a tuk se do ložiska vtlačí.

JABRAKA

virgill
hodnocení

0x

u nekterych buldozeru se tim napinaji pasy...

hodnocení

0x

uvedený mazací lis využijete mimo mazacích úkonů popisovaných v předchozích příspěvcích také např. při údržbě brzdových válečků. S tímto lisem lze v amatérských podmínkách vytlačit zatuhlé pístky z brzdových válečků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]