Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spálený zápach, jiskra z radiatoru

Od: barunaa odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, potřebuji radu.
Máme v bytě plynový kotel a v každém pokoji radiator. Před pár dny jsem se dotkla topení a uslysela jsem elektrické zajiskření a následně spálený zápach. Ránu jsem ale nedostala. Topení bylo otočené na stupeň 1. Vše jsem ihned vypnula (kolečko na topení jsem otočila na 0, kotel přepnula na letní režim). Topení a ani kotel nejsou připojeny k termostatu. Dodnes tam ten zápach cítím a nechápu odkud to může být. Do radiatoru je pouze přívod vody, nic víc. Žádný jiný spotřebič už v pokoji není zapojený. Všechny zásuvky jsou funkční a ani z nich ten zápach nejde...
Nevěděl by někdo, jak tohle řešit nebo co ještě zkontrolovat?
Děkuji za rady

Spálený zápach, jiskra z radiatoru
Spálený zápach, jiskra z radiatoru #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

3x

Může být ve zdi navrtaný/načnutý kabel od elektriky v místě držáku radiátoru. Navrtání kabelu běžně instalatéři neřeší, vrazí tam hmoždinku a ono to nějak to dopadne.. Už jsem to asi dvakrát jako elektrikář řešil. V případě podezření na kabel se ve tvém případě musí sundat radiátor a vyndat hmoždinka a do otvoru po hmoždince posvítit vhodnou silněji svítící svítilnou, jestli tam skutečně kabel+porucha je.

hodnocení

2x

Já bych to viděl na sugesci, ale pro jistotu bych proměřil, zda není na radiátor zavlečené nebezpečné dotykové napětí. Pravděpodobnost je ale dost malá. Pokud je ale vše, včetně el. instalace v pořádku, mohl to být i statický výboj.

joudis*
hodnocení

0x

Kotel máte elektrický, plynový, nebo na pevná paliva. Stejně to spíše byl jen statický výboj jak jste se ukostrila přes radiátor. Co způsobuje zápach těžko posoudit.

olinl

barunaa píše, že mají plynový kotel hned v úvodu..*jasne*

hodnocení

0x

Rád bych přispěl možným řešením, ale došlo k nedorozumění a moje odpověd byla smazána (nejen) Kapkounaděje. Pokusím se to tedy více rozvést. Na svědomí to může mít fenomén zvaný poltergeist. Lidé ho často znají jen jako záškodníka, který straší obyvatele samovolným pohybem předmětů a hlavně hlukem, což bylo asi důvodem nedorozumění. On se však může projevovat různě a jedním z projevů jsou i zvukové a čichové vjemy, takové, jaké jsou uvedeny v dozazu. Zejména zdánlivě nevysvětlitelná opakující se, nebo dlouhodobá přítomnost zápachu v určitém místě. Často je to zápach hnilobný, nebo právě spálenina.

Ufff a teď tu o Karkulce...

olinl

kejikl-vím že se to snažíš tady trochu odlehčit, ale je spoustu věcí mezi zemí a nebem, jak se říká. V roce 1900 by se ti lidé vysmáli, kdyby si jim řekl, že za pár let se lidé dostanou na Měsíc. Totéž jsou léčitelé, kartářky, sny které se ti zdají a potom je zažiješ ve skutečnosti (déja vu) i hypnotyzér-dokud něco z těchto věcí člověk nepozná/neuvidí/nezažije, tak neuvěří.

Máte pravdu, nezažil neuvěřím. Pokud bych uvěřil, nejspíš skončím v blázinci. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]