Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví - darování pozemku za života

Od: maret* odpovědí: 19 změna:

Otec daroval sestře za svého života pozemek, mě a druhé setře nic, otec ještě žije.

Bude tento dar také předmětem dědického řízení až otec zemře?

Děkuji za odpověď.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

22.04.19 19:10
hodnocení

7x

ne

iz*
hodnocení

1x

K odpovědi @Elane:

Majitel má právo se svým majtekem nakládat za svého života podle vlastního uvážení a nikdo (včetně dětí majitele) nemá právo majiteli "radit", jak má postupovat, co a za jakých podmínek má komu darovat apod.

Podle mne by se mělo u těchto dotazů vycházet z toho, co je v nich uvedeno, nikoliv z toho, co by bylo možné a snažit se poradit, co by měl otec/dárce dodatečně udělat.

Podle mne je nutné vycházet z toho, že otec měl právo se rozhodnout, komu pozemek daruje, mohl k tomu mít i nějaký důvod, který tu nikdo neznáme. A je potřeba respektovat jeho rozhodnutí.

K otázce: Odpovědi @Majo a @Jedubabicka jsou správné. To, co otec daroval, nespadne do dědictví.

A podle mne byste měla otcovo rozhodnutí respektovat a nespekulovat, jestli by se to třeba nedalo "zvrátit", "pozměnit" apod.

hodnocení

0x

Ne, nebude. Sice je možno dar započíst podle

NOZ § 1660

(2) Na povinný díl se započte i to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí, ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu; potomku se kromě toho započte i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při započtení se však nepřihlíží k obvyklým darováním.

ale jednak je tam to tříleté omezení, jednak

§ 1658

Započtení na povinný díl nebo na dědický podíl nezakládá povinnost něco vydat, ledaže se jedná o případ uvedený v § 2072.

hhh
hodnocení

0x

Znovu - za svého života si můžu se svym majetkem nakládat dle svého uvážení.Vy a sestra nedostanete nic.

Nebo dostanou/už dostaly něco jiného - neznáme finanční situaci otce.

elane
hodnocení

0x

Tento dar sice nebude předmětem dědictví, ale pokud třeba ještě nějaký majetek zbyde, bude přihlédnuto k tomu, že sestra už něco dostala, a o to může být její dědický díl snížen nebo už nemusí dostat nic.

iz*

@Elane, to by platilo, kdyby šlo o dar v posledních třech letech před smrtí zůstavitele.

elane

...ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu...

O tom ale většina zůstavitelů neví, ani netuší, takže započtení za delší dobu nepřikáží. A pak se na darování (před lhůtou 3 let) nepřihlíží, jak tady rádcové přede mnou píší.

@elane - Když něčemu nerozumím, tak si najdu odborníka.

elane

jedubabi, je to tak, sestry by si mohly najmout právníka, ale když si myslí, že to nemá cenu (protože si myslí, že se dar do dědictví nezapočte), tak to asi neudělají.

Ale mohly by přece i bez právníka přesvědčit taťku, aby uvedl, že se mají do dědictví započist i starší dary.

@elane - Měla jsem na mysli spíš dárce nebo zůstavitele.

elane

jedubabi, fakt myslíte, že si otec bude najímat právníka, když neví, proč by to dělal? Když ani netuší, že může prohlášení sepsat? Kdyby to tušil, tak to sepíše sám, se dvěma svědky a ušetří za právníka.

@elane - tak to sepíše sám... a ušetří za právníka
Tenhle výrok už stál lidi peněz... i vztahů.

elane

jedubabi, tak alespoň snad tazatelka z naší diskuze pochopila, že se dá něco dělat alespoň se zbytkem dědictví Pokud otec prohlásí, že se má dar započíst i po lhůtě tří let, tak sestra (jeho dcera) obdarovaná za života, už dědit nebude.

Neznáme situaci, ale rozhodně je to alespoň něco. Takže to výše uvedené kategorické NE (jako odpověď na otázku bez dalšího upřesnění popř. podmínek) tak docela neplatí.

@elane - Takže to kategorické NE - jako odpověď na otázku - tak docela neplatí.
Možná vám uniklo, že původní dotaz zněl: "Bude tento dar také předmětem dědického řízení až otec zemře?" - ne, nebude. To, co bylo darováno už ze své podstaty nemůže spadat do dědictví.

elane

jedubabi, to co říkáte je sice pravda. Ale mám za to, že by tazatelé měli dostat pokud možno kompletní odpověď.

Tazatelka zřejmě netuší, že by měla nebo mohla otázku položit jinak a zeptat se i na to, jestli se dar darovaný zůstavitelem za jeho života bude jednou při vypořádání dědictví nějak zohledňovat. Pokud by se zeptala takto, odpověd´ by zněla: Ano, taková situace může za určitých podmínek nastat.

Takže nevidím důvod jí tuto informaci doplnit. Snad se tolik nestalo.

*jasne*

@elane - Jakou informaci?

elane

jedubabi: ...informaci, že pokud otec prohlásí, že se má jeho dar započíst a při vypořádání dědictví zohlednit, že může být dar darovaný za jeho života jednou při vypořádání dědictví zohledněn.

Jasně, v paragrafu, který jste poskytla, je to řečeno, v tom jste dobrá. Ale 1) ne každý tak úplně rozumí řeči paragrafů, a když je vidí, vypne mu mozek, 2) snad se nic nestane, když se odpověď kromě paragrafového znění, přeloží i do "normální řeči" a 3) když jednu odpověď potvrdí i někdo další.

Já Vám přece zásluhy za nejlepší odpověď neberu. Jenom jsem se ten paragraf snažila vysvětlit. Pokud se Vás to dotklo, "Mea Culpa, mea maxima culpa". .

iz*

@Elane,

já s Vámi nesouhlasím. Neposkytujete informaci, ale svůj názor, který za informaci vydáváte. Zapomínáte repektovat rozhodnutí majitele.

Jedině on má právo rozhodnout, jestli si majetek ponechá, někomu jej daruje, propije jej nebo prohraje v kartách. A jeho dcery nemají právo otci "radit", jak zařídit, aby z toho darovaného pozemku něco měly proti jeho vůli i další dvě dcery.

To, co zde "předvádíte", mi nepřijde jako "kompletní informace", ale jako pokus o manipulaci tazatelky, "rada", jak se má pokusit zmanipulovat svého otce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]