Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nejsem si jistý, ale měl bych obavu, že rozpálené žulové kostky, ze kterých chcete udělat dno ohniště, budou možná žárem "vystřelovat"kousky kamene do okolí. Také, když více zaprší, tak budete mít z ohniště rybníček. Co jsem viděl (nebo dělal) venkovní ohniště, tak stačí odkopat (ne moc hluboko, aby tam mohl pod oheň dobře vzduch), nechat dno propustné a okolo (obrubník) vyskládat těsně vedle sebe ty kostky (nebo kameny či z cihel). Nějaké "zdící"spojování toho obrubníku stejně dlouho nevydrží a i jen vyskládaný obrubník bude pevný (když se po něm nebude šlapat). Zdravím!
haremheb - ten písek na dno je OK (ten tam mám také a navíc tam nechávám i nějaký popel, aby to neprorostlo plevelem). Ty kostky (pokud to bude kruh) se opírají hranou směrem k vnitřku o sebe, do stran nepolezou a vzadu je hlína. Je to jednoduché a levné řešení.
haremheb - mujplan.cz/...
72mona3 - ano, také si myslím, že je to jednoduché a slušně to vypadá. Jen to dno bych udělal propustnější, aby tam nestála napršená voda (tedy, nemělo by být spojováno betonem, ale použít jen ten kačírek).
Neřešte obrubu, co takhle udělat ohniště jen jako prohlubeň? Něco jako mělká maxi mísa vydlážděná z kostek (pokud tedy máte ty malé, z velkých by se to dělalo špatně,). Nebude mít rantl, ale fungovat to bude stejně. M.
Jo jo, já to chápu. Ohniště jsem dělala už jako malá... Ale v tomto mém případě by se šířit nemohl, když by kostky přesahovaly až mimo prohlubeň... Neumím to vysvětlit... Určitě by to byla lepší varianta (méně násilná), než co máme my:
72mona3 - ten obrubník je tam důležitý, aby se oheň nemohl snadno šířit do okolí. Když foukne vítr, tak se oharky a popel zastaví o obrubník a nevletí až do (suché) trávy.
Na zahradě mám starý a děravý 200 sud,postavený na cihlách.Nashromážděné hořlavé odpady(větve,plevel,listí) v něm shromáždím a ve vhodném období zapálím,Je to naprosto bezpečné,shoří to za chvíli téměř bez dýmu a druhý den pohnojím trávník.
Mám obrubu ohniště na chatě z břidlice, spojené obyčejným (a ne zrovna kvalitním) betonem. Stavěl ho před více, než 20 lety původní majitel chaty. Horní řady se sice už drolí, ale jinak ani po těch letech není žádný problém. Myslím, že oruba, pečlivě poskládaná ze žulových kostek vydrží mnohem déle i bez betonu. Stačí je jen lehce zapustit do země.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.