Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uskladnit staré trámy z krovů - červotoč

Od: sirko odpovědí: 9 změna:

dobrý den, získal sem asi 30 trámů ze starého krovu. dům starý cca 100let. trámy chci uskladnit na zahradě.

v některých je ale červotoč nebo tesařík viz. foto. je to vždycky jen kousek a zbytek trámu vypadá zdravě, ale asi může být brouk pod povrchem, takžo se to těžko pozná.

jak byste trámy uskladnily? bojím se, aby se brouk nerozlezl i do ostatních.

mám před narovnáním trámů na hromadu všechny něčím natřít?

díky

Jak uskladnit staré trámy z krovů - červotoč
Jak uskladnit staré trámy z krovů - červotoč #2
Jak uskladnit staré trámy z krovů - červotoč #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ty napadené bych ani na zahradu nebral. Sice existují přípravky, ale je to práce, a výsledk nejistý. Řešil bych to v kotli a byl bych rád, že se mi ta havěť nedostala dál.

sirko
hodnocení

hodně napadený - ten je na fotce je jen jeden. ostatní jsou napadené jen mírně - např. tam, kde byla střešní lat. nicméně otázka je, když už tam brouk je, jestli stačí uříznout kus trámu a zbytek použít?

olinl

Záleží co s trámy chceš v budoucnu dělat a jak píše ferax, hodně napadeným dřevem raději zatopit. Hodně napadený trám bych jinak v místě "ožrání"osekal, aby se vědělo, do jaké hloubky červ vlezl a na jaké zatížení trám v budoucnu použít. Nátěr/moření na napadené dřevo používám Lignofix stachema.cz/... případně uzavřít/natřít vhodnou barvou. Ideálně skladovat pod střechou.

uzavřít barvou?dřevo?to nemůžeš myslet vážně.

hodnocení

0x

já jsem je několikrát vystříkal bochemitem a mám je cca 7oků uskladněné a zatím žádný problém,chece to posoudit který se dá zachránit a pak injekční stříkacka,rozprašovač a hodně času.u některých se dá odstranit povrchově sežraná vrstva a pod ní můžou být zdravé.

hodnocení

0x
Proč chceš skladovat starý, sežraný trámy?
Natřeš jen povrch, dovnitř se to dostane jedině po těžký a dlouhý práci, kdy musíš do každý i sebemenší díry dostat přípravek proti červotoči.

kenav
hodnocení

0x

Pokud budes tramy skladovat tak je musis neustale prekladat abouchat s nima brouka vypudis,je to divny ale je to moje zkusenost.

jabraka*
hodnocení

0x

My jsme staré trámy,vypadaly celkem dobře,rozřízli pilou podél a ty,které nebyly uvnitř napadeny,to se s jistotou ukázalo,použili opět na vazbu.

JABRAKA

fik
hodnocení

0x

Já bych s tím zatopil,rozřezal to někde daleko od baráku a dovnitř to nosit jen na okamžité topení. Tahle potvůrka dokáže sežrat krov do takového stádia že se střecha propadne. Za těch pár ušetřených kaček tohle nestojí. Jsou přípravky jako je lognifix,ale to je spíš prevence na nové nebo nenapadené trámy aby se do toho brouk nepustil,protože tou povrchovou vrstvou se neprokouše. Když už je to napadené tak i když to natřeš,stejně dovnitř se to nedostane a uvnitř si může brouk vesele hlodat dál

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]