Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr typu čerpadla pro zalévání ze studny

Od: vitovec® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím, poraďte s výběrem typu a výkonových parametrů povrchového samonasávacího zahradního čerpadla pro nový zavlažovací systém ze studny. Studna je hluboká 4 m. Skladba potrubí do zahrady: 5m sací potrubí 1 coul, 20m hadice 1/2 coul, 40m PE trubky 1 coul, cca 10m zalévací hadice 1/2 coul, ukončená kruhovým rozprašovačem nebo ručním postřikovačem. Celé potrubí je od studny v rovině, bez převýšení. Nalezené typy čerpadel - /obr. pro ilustraci/:

1/ Zahradní čerpadlo + hydrokontrola

2/ Automatická vodárna /domácí vodní automat/ s integrovanou elektronikou

3/ Čerpadlo s tlakovou nádobou

Děkuji za rady!

Výběr typu čerpadla pro zalévání ze studny
Výběr typu čerpadla pro zalévání ze studny #2
Výběr typu čerpadla pro zalévání ze studny #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nico
hodnocení

2x

Nevim, zda jste si vedom toho, ze samotné čerpadlo po zapnutí pojede porad. Takze voda poteče dokud jej nevypnete. Aby se spouštělo pouze pri odběru vody, musite mit ten automat nebo lepe tlakovou nadobu s tlakovym spínačem. Pak muzete mit na konci uzavíraci ventil, ruční pistoli atd.

jabraka*
hodnocení

1x

Investice do takového systému zahradního zalévání je nesmyslná.Zalévat studenou vodou je pro většinu zeleně na zahrádce škodlivá.Spíše je hodnotnější nainveswtovat systém nádrží na střádání vody,tam stačí i zcela levná kalovka s výtlakem do 6 m a plnění zalivkových nádrží.Tam se voda ohřeje a zalévá se postřikovým(zase levným )čerpadlem,nebo dokonce jen samospádem bez čerpadla.Do sběru vody se zapojí i voda dešťová.

JABRAKA

hodnocení

0x

Já mám doma u stejné studny toto:

levne-naradi.cz/...

na zalévání a podobné záležitosti bohatě dostačuje.

U tchána jsem loni na stejnou studnu zapojil toto:

alza.cz/...

je to jen čerpadlo, je nutné jej manuálně zapnout vypínačem na něm, ale funkci to splní úplně stejně.

hodnocení

0x

řešil jsem vloni na jaře - koupil jsem si obchodcerpadel.cz/...

Čerpadlo je v oplocené zahrádce pod malou stříškou, od něj jsem na hloubku rýče zaryl pod trávník coulovou vodařskou trubku, tu natahl do cca. 5 metrů vzdáleného septiku (bývalého), trubka pod kolenem je demontovatelná - na závit. Dole je improvizovaný koš kolem sacího košíku přímo od dané firmy.

Celé mne to vyšlo na cca. 4000,-. Funkčnost perfektní, odzkoušeno celé léto, tlak pro 40metrovou hadici na zahrádku 1/2"s dostřikem dalších 5 metrů bez potíží.

Na zimu jsem u čerpadla odpojil závit - vypustil tak vodu. Před zprovozněním je nutno dolít do čerpadla pár deci vody - odvzdušní se. Byť je uváděno, že je to samonasávací, bez zalití to nevytáhne zhruba 5 metrů hloubku.

hodnocení

0x

Myslím si,že zo zvolených typov je jedno aké kúpite. Všetky pracujú na rovnakom prístupe a sú praktický jednorázovky pre zlé rozoberanie,všetko je zanesené hrdzou,vodným kameňom a pod.Oprava sa rovná skoro cene nového. Ak chcete poriadné samonásavacie čerpadlo,tak si kúpte sigmu.

kimbert*
hodnocení

0x

Se Slavkem můžu jen souhlasit,taky jsem koupil levné plastové jednoduché čerpadlo,po asi třech letech čerpalo vodu ze studny (taky 4 m.)nekonečně dlouho přitom při rozebrání žádná závada,tak jsem na 100L.nádobu napojil toto čerpadlo

maxtechnika.cz/... ,výkonné,tiché a mám klid,jasně cena je někde jinde,ale už jsem vyléčený z levných věcí,které vydrží sotva záruku.

hodnocení

0x

Co se týká čerpadel, rad máš plno. Ale nikde nemáš uvedeno, aby jsi, i pokud jde o čerpadla "samonasávací"použil na sací potrubí do studny sací koš se spětnou klapkou. Pak i běžná lehká, jednoduchá a levná čerpadla, po zalití sacího potrubí, budou spolehlivě pracovat. Na zimu nutno pochopitelně vše demontovat, nebo spolehlivě odstranit vodu ze systému.

Jinak možno pochopitelně použít i výkonnější tlaková (vícestupňová) ponorná čerpadla, v relaci kolem 2000,- Kč, s tlakovou nádobou a ovládaná tlakovým spinačem, případně i "na přímo"a připojená na dálkově ovládanou zásuvku 230V. Tohle na podzim pouze vytáhneš ze studny a uschováš na další sezonu.

Třeba toto:

cerpadla.heureka.cz/...

hodnocení

Děkuji za inspirativní rady, využiji je při nákupu a instalaci čerpadla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]