Budu delat novy obklady a jen malej dotaz prvni radu nebudu davat od zeme tam to doriznu podle toho jak bude rovina ale jak u rohu? Taky mam vynechat sloupec na obou stranách a pak dořezat obklad na míru nebo mam zacit od rohu a uvidi se jak to vyjde? Nedelam si moc iluze o pravouhlosti v rozich ani v jedny rovině.
Tak to je na dlouhé povídání. Navíc každý obkládá jinak. Uvařte si dvě kávy,zavřete se v koupelně a dvě hodiny si malujte po zdech,jak to bude vypadat.Začínám od země zhruba půlkou obkladačky. Touto řadou chytnu rovinu. Ideálně tak,aby to souměrně vyšlo na sprchovou a vanovou baterii. Tím myslím,aby spára šla středem anebo opačně baterky středem obkladu. Skvělé je,když to vyjde na výšku i na šířku. Dále hlídám,aby v rozích nebyly malé dořezy,ideální je kolem půlky obkladačky. Dořez 3cm je hnusný.Když si dělám i elektriku,mám i zásuvky a vypínače souměrně,ale to jde málokdy.Vnější rohy - nedávám lišty,zabrušuji na 45 stupňů,tzv. kamenický roh...Kolik z toho dáte,mám pokračovat? Teď jsem si všiml "mam zacit od rohu a uvidi se jak to vyjde" - obrovská chyba. Začne se to rozbíhat anebo sbíhat a budete v pasti.
Rozhodně je třeba upravi především stěny tak,aby byly rohy kolmé.Nevypadá hezky,když kachlíky v koutě tvoří rozbíhající spáru.Pokud máme vanu,začínáme první řadu u vany.Rovinu je kromě vodováhy třeba naznačit,dnes není problém vodováha s laserem.Protože vana nemusí být ve váze,po zatmelení spáry kolem stěn položíme první řadu a pokud jako základ vezmeme nejnižší místo okraje,tak na něm obklady obrousíme,aby se daly položit níž.Horní hranu vážíme podle laseru(nebo naznačené čáry.)pak přejdeme na vedlejší stěnu a máme celou řadu v rovině.Další řady klademe dolů k podlaze.Spodní řadu zatím vynecháme,nejprve se ,po dokončení ostatních stěn ,poloří dlažba na podlahu.Po zatvrdnutí a zaspárování se spodní spárs zasilikonuje.aby se utěsnila spára proti vodě.Teprve pak se dořeže přesně obklad k dlažbě a spára se udržuje stejnoměrná i zabrušováním řezu .Nakonec se spodní spára zasiliikonuje.ostatní spáry se provedou klasicky.
Nakonec se spodní spára zasiliikonuje.-To jako poslední řada obkladdu?Spoj obklad-šttuk (či jiná omítka?) s prominutím ale kde jste to Jaabrako vzaal?Toto jsemm ještě nikdy neviděl! Vždy buďto lišta nebo dříve fabionek ze štuku!A to jsem se vyučil teprve před cca40 rooky obkladačem .
jabraka*
Děláme to tak několik let.Je to totiž jediné místo,kde by mohla voda prosakovat dolů.Tento postup jsem zahlédnul na WC v poliklinice.Vždyť je v tom i kus logiky!?
Jinka upresnim neni to koupelna ale mala technicka mistnost s vylevkou, zdi jsou natřeny nejakym omyvatelným emajlem cca do 120cm pak je malba, to chci oskrabat na omitku na oar mistech lehce opravit pak penetrace pro zpevneni omitky, muj postup bude asi takhle: podle laser udelam linky plus 2mm na sparu zacal bych horni řadou od středu zdi ke krajum tak aby v rohu bud vysla cela obkladacka nebo jeji cast kterou bych dobrizl na presnej rozměr, a posledni rada u podlahy by se dorizla tak aby sedla k podlaze. Pri obkladu 33x25 by mi to vyšlo na 4 a pul obkladu na řadu a 6,8 obkladu na sloupec s tim ze cely obklady by končil tam kde je to hned vidět a rezany obklady by ukoncovali radu u futer takže ze dveří by dorezy nebyli viditelné a rada u podlahy by nebyla z celeho obkladu, eventuelne bych mohl jit o kousek vejš aby i spodni rada byla z celyho obkladu. mistost je velka asi jako wc cca 1x1,5
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.