Nejste přihlášen/a.
Chci se pustit do vymalování kuchyně svepomoci.Jaký zvolit nátěrový mateiál.Budu muset okolo sporáku škrabat,čím to ošetřit,aby se to dál neloupalo?
Jsem důchodce 67let,chci si to udělat sám,neplatit malíře.Děkuji za rady.
Malování není zase tak moc složité. Jen si zapamatujte zásadu číslo jedna :
Všechno co nedrží, musí pryč.
To znamená :
1/ malbu navlhčete a širokou špachtlí seškrábněte. Moc netlačte, ať do stěny nenaděláte rýhy.
2/ oškrábanou stěnu očistěte smetákem a vysavačem.
3/ kupte malířský tmel, třeba tento a zamázněte případné důlky, šrámy a nerovnosti. Ty se pod malbu neschovají.
4/ jako začátečník byste asi měl malovat válečkem. Chce to trochu cviku, ale taky to není nic složitého. Naučíte se to nejpozději za pár minut.
5/ mám za sebou několik rekonstrukcí bytů a jednu rekonstrukci domu a jako materiál pro malování můžu doporučit starý dobrý Primalex plus. Čtyřkilové balení vám bude stačit.
Mnoho zdaru.
Je tu ještě problém.zda štětku či váleček.Váleček pro laika je nejlepší.Jen ne samoplnící.Mám hranatý,obdélníkový kyblík,kam se po délce vejde,abych ho namočil.Nejprve ho použiji na namočení a seškrabání staré malby.Kup si špachtli,co nejširší.Namočeným válečkem do vody s mýdlem pomalu jedu odzdola nehoru po stěně stěna si ochotně nasává vodu.Když mám namočený pruh asi 50 cm široký,pokračuji v namáčení druhého pruhu.meziím první pruh změkne a mohu první pruh oškrabat.Použiji větší krabici a seškrábnuté plásty maleb do ní chytám.Ušetřím si nepříjemný nepořádek,neřku-li přímo bordel.takto pokračuji kolem dokola a nakonec na stropě.Aby byla stěna(strop)dokonalá,použiji finální stěrku(používá se na dokončení sádrokartonů)a nanesu ji tou širokou špachtlí jsko slabou vrstvu na zeď.Pokud je stěrka hustější,naředím ji trochou barvy .Až je stěna vystěrkovaná,a vyschlá,použiji brusnou síťku a povrch přebrousím-Pak je stěna jako nový sádrokarrton.Kontrolu hladkosti provedu při bočním světle.Až jsem spokojen,nechám stěnu vyschnout a použiji znovu dobře vymytý váleček a maluji.Váleček namočím a přes mřížku zbavím přebytku barvy.Nanážím vždy odzdola nahoru,váleček vytlačí barvu nahoru a nanášení je lepší.Po druhím namočení nanesu druhý pruh a pak třetím oba pruhy spojím příčně.Je dobré nanášet barvu rychle.až je celá stěna vymalovaná,nechám ji vyschnout,zkontroluji a provedu případné opravy.Není ke škodě,použít k válečku prodlužovací tyč,nepotřebuji štafle.Kolegovi důchodci přeji příjemnou práci a úspěch.
JABRAKA
Pane Jabrako, lze použít zmiňovanou finální stěrku na strop v paneláku, když při seškrabaní staré malby šla dolů i omítka? Zůstal vlastně holý panel..poradíte co s tím? Děkuji.P.S. jsem žena, která si umí vymalovat sama, kdysi pomocí štětky, nyní válečkem.
Jaknato-ano dá se a dělá se to tak. ale na vyrovnání po odpadnutí štuku to chce trochu umu a přidat materiálu,Ale pokud zůstal panel opravdu holý tak je asi pro laika lepší stěrka než štuk!
Jinak ať mi blbí lidé říkají , že žena patří za sporák!Neexistuje práce kterou by žena nezvládla,jen muž nezvládne jednu ženskou práci - porodit dítě!
Na škrábání celého stropu se teprve chystám, ale při minulém malování jsem musela kus oškrábat (malba se odlupovala) až panel. Ten kus panelu byl rovný a čistý, takže jsem ho jen přemalovala Primalexem a nevypadá to špatně. Otázka zní: vadí něčemu když na stropě nebude štuk (stěrka)? Dieslovi děkuji za předchozí odpověď!
Pokud to nevadí Vám jako obyvateli bytu?Tak každému po tom je ...nic.jen pokud se přechod mezi panelem a štuke tak je to dobré ale pkud se nechá nějaký "kráter "pak je to neestetické ,ale ...Takě to po mně jedna zákaznice chtěla-hrany jsem zamaskoval do ztracena sádrou,taže po vymalování na první pohled to nebylo vidět,až při podrobnějším pohledu!
Diesel - moc děkuji za reakci na můj dotaz. Mně by to rozhodně nevadilo, myslím ten strop bez štuku. Ještě mám jednu verzi, abych se vyhnula škrabání, a to nalepit na nynější strop sklovláknitou tapetu. Myslíte, že na něm bude držet? Že se po nanesení lepidla tapeta nesloupne i s malbou? Děkuji za názor a přeji hezký večer.
co se loupe namočit a oškrábat až na omítku. Protže je kuchyň mastná doporučuje se nejdříve vylíčit mýdlovou vodou aby se odmastila, nechat vyschnout a pak malovat. Malba se loupe tam kde je moc vrstev, takže škrábat to můžeta na 2x až 3x.
Značka ideál by asi byla hlinka, ale to se dnes nenosí, musí se naklížit a to už dnes skoro nikdo neumí. Takže zbude asi Promalex nebo něco podobného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.