Nejste přihlášen/a.
A tuto bezradnost pocitujes pouze ohledne bydleni, nebo ve vsech aspektech zivota?
Co zacit samostudiem dane problematiky? Jinak Te kazdy podvodnik utahne na varene nudli.
Odkohokoliv si nechas dobre poradit, jak budes vedet, ze ta rada je pro Tebe ta prava?
Studuj, studuj, studuj.
Počítejte s tím, že vlastní domek (pokud není zcela nový, či zrekonstruovaný) vyžaduje nejen rekonstrukci, ale hlavně nikdy nekončící manuální práci. Pokud nejste dostatečně manuálně zručný, budete si muset na všechno volat drahé řemeslníky. Jestli fyzickou práci zvládáte, budete se muset naučit se rozhodovat a vědět, kam se případně obrátit pro radu, či pomoc. Sám jsem takhle kdysi postuoně rekonstruoval domek (mnoho let) a všechno jsem se musel učit. Jde to.
Jestli máte příjmy nadstandardní, není to tak velký problém. V opačném případě necháte na baráku nervy, zbytek mládí a zdraví.
Jestli pořídit nový nebo starší Vám nikdo neporadí. To záleží na Vašich schopnostech. Já osobně chtěl nový, ale když jsem pak zjistil co vše to obnáší od samotné koupě pozemku po realizaci stavby (papírování, úřady, dokumentace, stavební firma, dokončovací práce) tak jsem od toho upustil. Na to nemám nervy. Většina lidí kteří stavěli Vám poví, že v tomhle státě už nikdy více.
Co se týká staršího domu - tam záleží na tom v jakém stavu je. Do ruiny s požadavkem kompletní rekonstrukce bych taky nešel - moc práce, moc peněz a po dobu rekonstrukce platíte podnájem, investujete do rekonstrukce a ještě splácíte hypotéku.
My nakonec našli starý dům po rekonstrukci, tedy následovaly "jen" úpravy vnitřních dispozic. Bydlíme 6 let a furt je co dělat a do čeho investovat. Při koupi staršího domu vřele doporučuji vzít si s sebou šikovného stavaře - ten ví kam se podívat a rovnou Vám řekne kolik bude stát případná oprava.
Poslední možností je koupit hotový nový dům a počítat s tím, že ne všechno bude podle Vašich představ. Ale budete mít všechno nové, tedy na pár let bez práce.
Jinak co se týká té zručnosti - na internetu je spousta návodů jak se co dělá. Napoprvé to třeba nedopadne úplně ideálně, ale praxe dělá mistra
To je těžká otázka,dřív jsem taky ke stavařině nepřičuchl a sám jsem se pustil do rekonstrukce. Jestli jsi manuálně zručný a práce se nebojíš tak to jde. V takovém případě se přes čas rekonstrukce vyučíš všechna myslitelná řemesla,bydlíš třeba v jedné místnosti a zbytek baráku máš rozkopaný,z práce do práce. Ve zbytku volného času studuješ na intenetu stavební postupy a přemýšlíš co koupit dál a co dělat dál. Výsledkem je že po hodně měsícíh dřiny máš svůj dům podle svých představ a hlavně za minimum peněz(platíš jen materiál)
Musíš počítat s tím že ukončením rekonstrukce práce na domě nekončí. Každý rok je co řešit,opravovat,vylepšovat. Ale za mě osobně,i kdyby byl nájem za 2 tisíce měsíčně,nikdy bych neměnil,svoje je prostě svoje,žádní sousedi nad tebou ani pod tebou a stav kdy si nesmíš v noci pomale ani nahlas prdnout aby si někdo nestěžoval
Stavět nový dům je taky možnost,ale musíš vzít v potaz dnešní byrokracii-moc by se mě do toho nechtělo.
Koupit hotový nový dům to chce velkou obezřetnost,na prohlídku sebou mít zkušeného stavaře který to prohlídne a řekne ti jestli to není zajíc v pytli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.