Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové omítky na kamenných zdech v interiéru

Od: janica odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

máme starý dům (cca 150 let), jehož zdi jsou 80 cm tlusté a kamenné. Místnosti jsou suché, ale místama staré omítky popraskaly a opadaly. Ve většině částí ale drží a nechceme je proto otloukat celé. Setkali jsme se dvěma názory na jejich opravu. 1) oloupaná místka doházet omítkou, napenetrovat, natáhnout lepidlo a perlinku a přeštukovat. 2) penetrace a lepidlo zeď uzavřou, nebude moc dýchat a přecejen je to stará kamenná zeď a ta dýchat musí. Takže jen klasicky doomítnout oloupaná místa a vyštukovat. Takže moje otázka zní: Je vhodné použít lepidlo a perlinku na staré kamenné zdivo?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dylin
hodnocení

1x
Není to vhodné. Je to hajdalakovina. Normálně omítka a štuk. Maximalne spric před omítkou

Také bych volil toto řešení. Max sanační omítka a sanační štuk.

hodnocení

0x

NE ,byť zdi nedýchají-nemají plíce,pže jde o něco jiného,ale přesto lepidlo a perlinka NE! Toto je primárně určeno na zateplovací systémy,a lepidlom pak na dlažby a obklady!Pokd jsou stěny suché,pak stačí obyčejná jádrová omítka (pytlovaná směs nebo klasika-písek vápno cement)pokud je tam vlhko pak do cca metru od podlahy nějaká sanační omítková směs (není spasitelná ale na reozdíl od obyčejné vydrží o trochu déle) a nakonec štuk.

janica
hodnocení

Děkuji za odpovědi. A ještě svůj dotaz doplním: Jak v takovém interiéru postupovat u stropů, když základem jsou klasické staré povaly (SUCHÉ), podbité rákosem a nahozené. Museli jsme vytlouct trasy pro elektro, takže teď to potřebujeme zaházet a sjednotit. Pořád si říkám, jestli by se to tou perlinkou jakoby nezpevnilo...

dylin
No osobně s tím zkušenost nemám, protože jsem rákosové podbití sundal a nahradil sádrošem. Ale jestli je to jen drážka od kabelu, tak bych to vzal sparovacim tmelem na SDK nebo Fermacell.

Zase to co pro ostatek-drážky na stropě postupně prohodit jádrovou-klidně do směsi přidat cca na pytel fanku dvě hašeného vápna, a pak dle vzhledu ostatní omítky-štuku přeštukovat nebo nějaká stěrka (sdk,...)Osobně bych spíš štukoval,byť štuky dělým nerad.

jabraka*

Ve starém chlévě jsme stropy a stěny opravili pačokem z hašeného vápna a písku skoro 1:1 a štětkou nanesli.Sice to nedalo hladký povrch,ten by se po zatvrdnutí potěru na kamenech musel dokončit štukem.Ale na připraveném už by to drželo dobře.

fik
hodnocení

0x

Perlinku jsem při rekonstrukci takového domu stejných parametrů téměř nepoužil. Nebyl k tomu žádný důvod. Omítka co nedrřela dolu,naházet novou,na to rovnou vyštukovat. Aby zeď vypadala celá stejně tak na starých omítkách co držely jsem seškrábal malbu a pak celou tu zeď sjednotil ještě jedním tenkým štukovým natažením. Vše drží,nic nepadá,ani dnešní do nebe vychvalovanou penetračku jsem nepoužil a drží to i bez ní. V dobách kdy se ten dům stavěl taky žádná penetračka nebyla a omítka držela.

Stropy jsem vyřešil jednoduše SDK podhledem,na něj dekorační stropní kazety,výsledek vypadá fakt dobře. Nebo na chodbě mám podhled z palubek. Jestli to chceš jen opravit,stejně jako ty zdi,naházet,sjednotit štukem,víc není třeba. Perlinka a lepidlo jsou moderní věci určené na moderní konstrukce,buď na venkovní zateplení nebo jako tenkovrstvé omítky na moderní materiály

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma spric

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]