Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme starý dům (cca 150 let), jehož zdi jsou 80 cm tlusté a kamenné. Místnosti jsou suché, ale místama staré omítky popraskaly a opadaly. Ve většině částí ale drží a nechceme je proto otloukat celé. Setkali jsme se dvěma názory na jejich opravu. 1) oloupaná místka doházet omítkou, napenetrovat, natáhnout lepidlo a perlinku a přeštukovat. 2) penetrace a lepidlo zeď uzavřou, nebude moc dýchat a přecejen je to stará kamenná zeď a ta dýchat musí. Takže jen klasicky doomítnout oloupaná místa a vyštukovat. Takže moje otázka zní: Je vhodné použít lepidlo a perlinku na staré kamenné zdivo?
NE ,byť zdi nedýchají-nemají plíce,pže jde o něco jiného,ale přesto lepidlo a perlinka NE! Toto je primárně určeno na zateplovací systémy,a lepidlom pak na dlažby a obklady!Pokd jsou stěny suché,pak stačí obyčejná jádrová omítka (pytlovaná směs nebo klasika-písek vápno cement)pokud je tam vlhko pak do cca metru od podlahy nějaká sanační omítková směs (není spasitelná ale na reozdíl od obyčejné vydrží o trochu déle) a nakonec štuk.
Děkuji za odpovědi. A ještě svůj dotaz doplním: Jak v takovém interiéru postupovat u stropů, když základem jsou klasické staré povaly (SUCHÉ), podbité rákosem a nahozené. Museli jsme vytlouct trasy pro elektro, takže teď to potřebujeme zaházet a sjednotit. Pořád si říkám, jestli by se to tou perlinkou jakoby nezpevnilo...
Zase to co pro ostatek-drážky na stropě postupně prohodit jádrovou-klidně do směsi přidat cca na pytel fanku dvě hašeného vápna, a pak dle vzhledu ostatní omítky-štuku přeštukovat nebo nějaká stěrka (sdk,...)Osobně bych spíš štukoval,byť štuky dělým nerad.
Perlinku jsem při rekonstrukci takového domu stejných parametrů téměř nepoužil. Nebyl k tomu žádný důvod. Omítka co nedrřela dolu,naházet novou,na to rovnou vyštukovat. Aby zeď vypadala celá stejně tak na starých omítkách co držely jsem seškrábal malbu a pak celou tu zeď sjednotil ještě jedním tenkým štukovým natažením. Vše drží,nic nepadá,ani dnešní do nebe vychvalovanou penetračku jsem nepoužil a drží to i bez ní. V dobách kdy se ten dům stavěl taky žádná penetračka nebyla a omítka držela.
Stropy jsem vyřešil jednoduše SDK podhledem,na něj dekorační stropní kazety,výsledek vypadá fakt dobře. Nebo na chodbě mám podhled z palubek. Jestli to chceš jen opravit,stejně jako ty zdi,naházet,sjednotit štukem,víc není třeba. Perlinka a lepidlo jsou moderní věci určené na moderní konstrukce,buď na venkovní zateplení nebo jako tenkovrstvé omítky na moderní materiály
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.