Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přemrzlé hašené VÁPNO

Od: pajazrajja* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, mám v sudu vyhašené vápno, ale přes zimu mi ho mráz "zpracoval", mohu ho ještě použít? Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

1x
Hašené vápno nesmělo v žádném případě zmrznout, jinak bylo nepoužitelné – ztratilo svou plasticitu, což se poznalo jednoduše. Stačilo namíchat trochu omítky a pokusíte se ji nahodit na zeď – nechytla se! ceskestavby.cz/...
asiemil

samozdřejmě se přemrzlé vápno rozhodilo po zahradě nebo zarylo

Jj Asd a Asiemil-*palec*.

jj přemrzlé se asi na nic než na zvápnění půdy nehodí!

hodnocení

0x

Mívali jsme vápno v sudu venku několik let a vždy když bylo potřeba, jsme ho použili a nebyl problém.

asiemil

vždy když přijedu s práce tj 2-3týdny,tak sem najedu a někteří radílci nikdy nepokazí srandu

A že jsi toho ty tolik poradil.

asiemil

Je lepší raději neradit než radit hovadiny

To byla moje zkušenost, že to někde v článku popírají, ještě neznamená, že to nikdy nefunguje. To vápno bylo bez vody,

asiemil

Vyhašené vápno bez vody? To je zajímavé*zmateny*

Tady máš ty hovadiny. Ještě se musíš asi dost učit.

asiemil

Nekvalitní hydrát,který je dobrý akorát na zdění můžeš mít v sudě sto let.Tazatel psal o hašeném vápně.

Kdybys četl ten můj odkaz, tak tu nebudeš plácat něco o hydrátu. Moje odpověď je přesně v duchu dotazu.

asiemil

Negugluj prosím když tomu pak stejně nerozumíš a pak meleš sračky.

jabraka*
hodnocení

0x

+Hašené vápno je v podstatě hydroxid vápenatý.Zůstane jím,i když zmrzne.Jen se z tohoto roztoku voda vydělí v krystalech ledu.Po roztátí ledu sice část hydroxidu zůstává ve sraženině,ale promíchéním se ve vodném roztoku složení ustálí a vápno bude schopné působit v maltě stejně,jako před zmrznutím.Jen to bude chvíli trvat.

JABRAKA

NJEŠTĚ jednou přemrzlé vápno se vyhazuje-je tzv strhlé a nefunguje jako normální hašené. I na stavbách se vyhazuje -pokud se nepodaří a zmrzne- NEPOUŽÍVÁ se na nic. Na bílení není dobré a do malty ani nemluvě , je na H (velké hnědé a "voňavé").

asiemil

Asi bych se tím už nenervoval,protože některými to nemá cenu se příti. Holt odborníci jsou odborníci

asd1

Jabraka to máš jak s uhlíkem - grafit nebo diamant, je to přece to samý, uhlík jako uhlík ;)

km
hodnocení

0x

Našel jsem nějaké info k tomuto tématu v odborných a vědeckých článcích.
Z nich vyplývá:
Zmrzlé vápno neváže, a tedy je k nepotřebě. Rozmrzlé se jeví jako hrudkovatá vodnatá vápenná kaše."
npu.cz/...
b/ Krátkodobé klesnutí teploty vápenné kaše pod bod mrazu nevadí. Vápená kaše, ať už připravená tradičním způsobem z páleného kusového vápna nebo z vápenného hydrátu, "po zmrznutí a rozmrznutí kaše ztrácejí svoje charakteristické vlastnosti (vaznost, konzistenci, plasticitu)."Postupem času (v řádu měsíců) ale kaše znovu získává své původní vlastnosti. Intenzivním mícháním se návrat k původním vlastnostem kaše urychlí. Kaše připravené tradičním způsobem vykazují "nepatrně lepší vlastnosti".
zpp.npu.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]