Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poprosil bych někoho šikovnějšího, než jsem já, o radu - rovnou před popisem problému dávám odkaz na obrázek evernote.com/... s vyznačeným problematickým místem.
1) Na méně používané a asi delší dobu neopravované části baráku je otvor zakrytý jakýmsi neumělým oknem. Tento otvor používáme jen na uložení a vyjmutí dřeva.
2) V levém dolním rohu se utrhl pant, takže se okno viklá a hrozí, že při používání se utrhne i nyní velmi namáhaný pant nahoře.
3) Na obrázku není vidět, že to místo za pantem je úplně vydrolené a že je problém dostat tam hmoždinku s vrutem (vruty, které tam vidíte, vedou jen do hmoždinek, kterou jsou vloženy (ne zavrtány) do otvoru.
Jak nejlépe tohle opravit? Nebráním se ani tomu, že ten otvor přikryju něčím jiným - lehčím, plastovým apod.. Bohužel moje kutilské schopnosti jsou velmi malé a nepovedlo se mi ani vygooglit, jestli existuje nějaká náhrada pro zakrytí takovéhoto otvoru. Nejradši bych někomu zaplatil za opravu, ale chápu, že že to asi pro nikoho není moc zajímavá zakázka.
Nad čím jsem přemýšlel a co jsem zkusil.
1) Původně jsem přemýšlel, že bych dal hmoždinky, na které nastříkám montážní pěnu. Rozmluvili mi to v Hornbachu, protože i nízkoexpanzní pěna by asi mohla poškodit okolí, pant by v ní by stejně nedržel a navíc vlastnosti pěny degraduje, když je vystavena V záření.
2) Koupil jsem Fischer expresní cement tmel od Fischera. Bohužel jsem někdy před dvěma lety koupil vytlačovací pistoli, kterou jsem nyní použil poprvé a po několika stiscích spouště pistole se pistole rozpadla, takže nevím, jestli by zacementování hmoždinek pomohlo. Chystám se ale s novou pistolí a novým balením expresního cementu pokus zopakovat.
Za každý tip/návrh budu vděčný. Pokud by bl muj popis nejasný, rád vše upřesním.
Já bych sehnal někoho se svářečkou. Vzal bych kousek plechu a plech přivařil na rámeček, který lemuje otvor. Pak bych pant do toho přivařeného plechu přišrouboval a nebo taky přivařil.
A rozhodně bych pantům dopřál promazání vazelinou. Když totiž ty panty nenamažeš, tak můžeš mít sebelepší ukotvení a díky zarezlému pantu a velké páce vyvikláš jakoukoliv hmoždimku.
A pokud chceš od někoho pomoct, tak aspoň napiš ze které části republiky jsi!
Panty ze stěny demontovat, navařit na ně páskovinu např. 15 - 20 cm, vyvrtat nové díry a připevnit hmoždinkami do neporušeného zdiva. Případně do otvorů pro hmoždinky natlačit řídkou sádru, pomocí ustřihnuté injekční stříkačky. Dělám to mnoho let, když se díra vydrolí. Do řídké sádry pak naklepnout hmoždinku a nechat třeba hodinu zatuhnout. Pozor, aby se sádra nedostala do hmoždinky.
Sundáš okno, vytáhneš ten spodní pant i s hmoždinkama, všechno volný v díře vyšťouráš. Pak zaděláš díru zdící maltou, pokud je díra větší tak tam dáš kus cihly, (můžeš omlátit i volnou omítku okolo a opravit to). Po vytvrdnutí vyvrtáš díry pro hmoždinky, je dobré je zalepit cementem (používám spárovačku na obklady, vrut šroubuju hned po zastrčení hmoždinky - po vytvrdnutí do tvrdého už ten vrut nezašroubuješ.. Takhle zalepená drží i v "písku" kde je cihlová zeď a trefíš spáru se sypací maltou a dobře drží i nekvalitní hmoždinky.. (kvalitní jsou např. Fischer)
Nebo bez vrtání tam hmoždinky zalepíš rovnou na hotovo se zašroubovaným vrutem, po vytvrdnutí vyšroubuješ vrut, nasadíš pant a zase našroubuješ, to je náročnější na přesnost usazení hmoždinky (když děláš s pantem a nasazeným oknem tak se pod něj blbě dostaneš abys to zalepil, když to máš sundané tak zase těžko trefíš umístění hmoždinky, nejlíp udělat si díru z boku kolem pantu a maltu do díry šťouchat tyčkou - po troškách vždy až dozadu do díry...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.