Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně malovat

Od: vasek030 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, měl bych takovou otázku mám nově udělane štukové omítky. Nemaluji poprvé normálně bych zvolil postup:

1. penetrace

2. první řidčí nátěr

3. normální nátěr

Vše bych vzal válečkem a ted sem se bavil se sousedem už starší pán kdysi dělal malířinu a ten mi tvrdí, že muj postup je zcela špatný jeho postup je bez penetrace a první nátěr hodně řídkej a druhej a třetí dle potřeby. Ale vše mám dělat malířskou štětkou aby se to prej pořádně vsáklo do nové omítky a rozmidlil se prach.

Co si otom myslíte? Můžu normálně vymalovat tak jak chci já? Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Můžeš vymalovat podle sebe.
Ovšem starý praktik má pravdu.
Penetrace je současná módní záležitost a dává se často naprosto zbytečně. Třeba při malování.
Věř zkušenostem a vymaluj podle souseda.
vasek030
hodnocení

A musím to udělat i tou štětkou jak radí nebo můžu použít váleček?

Na poprvé tomu štětka jen prospěje.
host

jenyk má dobrou zkušenost - na první malování štětka. Tím se krásně zacelí malé ďubky, ďůlky, škrábance, rýhy a nerovnosti ve štuku. Válečkem se to sice také natře, pěkně efektně, ale všechny nerovnosti zůstanou vidět.

Je dobré si koupit opravdu kvalitní štětku, někomu se dobře dělá se starou klasickou kulatou štětkou, někdo má raději obdélníkovou. Ale pěkně hustou. I když se vám panenky protočí z ceny štětky, je to investice i do budoucna a je to mnohem levnější, než platit malíře. Po malování je ale dobré štětku dobře vyprat a nechat vyschnout pověšenou za provázek v držadle a nepokládat ji, jinak se štěniny ohnou. Prostě s ní dobře zacházet.

Druhý nátěr a další už se dobře dělají válečem, ale k tomu je dobré mít navíc dlouhý zárohák (štětec na dlouhém držadle v úhlu asi 30°) na různá nepřístupná místa, i menší plochou štětku, nebo spíš štětec na různé menší úporavy, rohy, kolem různých míst, třeba vypínačů. Pozor na zásuvky! Ať vám do nich nezateče barva! A hlavně pozor při mytí zásuvek od barvy!

Zvykněte si také používat zakrývací pásku, třeba na futra dveří, ať můžete přetahovat bez nutnosti pak futra mejt.

V odpusťe si používání igelitových zakrývacích fólií. Při sebemenším průvanu se nadouvají. Každá kapka na nich zůstane a když na ní šlápnete, rozšlapete je po celém bytě. A vůbec se nesnažete použitou fólii vyklepat a schovat na jindy. Budete špinavý od hlavy k patě a pak fólii stejně vyhodíte a budete si nadávat, co to bylo za hloupý pokus ji vyklepat.

jabraka*
hodnocení

1x

Jsem starý praktik a zastávám staré dobré metody.Na nový štuk bych jako základ použil nátěr hašeným vápnem.Tato praxe má opodstatnění.Především vápenný roztok - ne hydrátu - hašeného vápna (třeba Čerťák)Ten vytvoří vrstvu,pevně spojenou s podkladem,ta po měsíci,dvou doslova zkamení a získáme stěnu velmi odolnou a propustnou plynům..Žádný jiný moderní nátěr tyto vlastnosti nemá.Pokud chcete,zeptejte se starých zedníků na tento názor.Nánáší se nejlépe štětkou.

Po zatvrdnutí tohoto bílého povrchu je malování na něm moderními interiérovými nátěry perfektní a spolehlivé a hlavně vysoce trvanlivé.

JABRAKA

hodnocení

0x

Dva kamarádi -malíři -přibližně 35 let praxe.Jeden nedá na penetraci dopustit a druhý používá jako penetraci dost naředěnou první dávku a druhou pak normální.

Ještě poznatek ktomu co psal Host! a dát *palec**palec*

Štětku se mi osvědčilo na radu starých praktiků před použítím na pár hodin namočit do vlažné vody!

No a k tomu co písnul p.Jabraka? není co dodat.jen*palec*

Z vlastní zkušenosti - do prvního řídkého nátěru je lepší přidat penetraci / Sokrat a pod. / pouze v případě nestejné nasákavosti omítky, pro její sjednocení. Je to v případech, kdy byly před malováním prováděny např. jen částečné opravy poškozených míst omítky, nebo byly zapravovány drážky po instalacích a pod. Penetrace sjednotí nasákavost starých a nových částí omítky a kvalitní vrchní nátěr bez "kocourů" se pak povede i amatérovi.

joudic*
hodnocení

0x

nejsem malir, ale v podstate veskere zdi delam sirsim zarozakem s hustsi barvou *vtip* , vsichni se smeji, ale krasne to kreje na prvni nater, mam svuj rychly grif (a stejny putovni stetec uz 20 let), zadni kocouri a muzu malovat i bez igelitu, pac mi ukapne jedine, kdyz se prestanu kontrolovat a chybi uz jen kousek a chci ho rychle naflakat... a pokud je zed nova a az moc porezni, davam ridsi halabala podklad valeckem, do ktereho cvrnknu penetraci pokud mam nejakou zbylou, jinak ne. Stropy samozrejme valeckem a musim rict ze me nebetycne otravuje, kolik vrstev musim udelat (az 4-5), abych docilil stejne kvality jako rucne delane zdi. Tipuju, ze zarozakem dam za minutku 1m2. Nekdy bych rad dal soutez jak novou zed vymaluje rychle valeckar a ja, tak aby obe zdi mely stejne kvalitni vymalbu. Nicmene spravne se dava vapno na prvni nater, alespon tak jsem byl naucen.

krtek66
hodnocení

0x

já když maloval na nové štuky tak jedině válečkem...štětkou bych to nedal..váleček je pro mě pohodlnější...a penetroval jsem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]