Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maximální teplota v bytě

Od: luciek* odpovědí: 26 změna:
Dobry den,
Předloni v listopadu jsme si na hypotéku koupili byt. Dispozicne ma okna na jednu stranu Tzn. Nelze v něm udelat průvan. Hned následující leto jsme zjistili, ze teplota v byte v lete přesahuje 30 stupňů, na noc se teplota nedostane pod 29 stupňů. Otevřená okna jsou díky bezprostřední blízkosti hlavni silnice taky diskonfortni. Letos jsme se rozhodli investovat do klimatizace. Předseda výboru SVJ nam ale oznámil ze zásahy do fasády domu jsou nepřípustné. A to z hlediska dotaci na zateplení domu. Existují nejake hygienické normy pro obytné prostory a domácnosti? Muzeme se proti tomu bránit? Moc Dekujeme za radu

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Predseda o tom bud vi prd, nebo se mu to nechce resit. Kazdopadne se i klima da namontovat ohleduplne k zatepleni a dotace s tim nemaji co delat. Musi to ale delat firma s certifikaci, nelze si jen tak probourat diru. Blbe ovsem je, ze pokud vam to svj neschvali, mate smulu. Pak jedine mobilni klima a nastavec do okna, ale to neni nic moc.
Norma na max teplotu podle mne neni, jak by se taky mela vynucovat? Co zastineni? Venkovni zaluzie napriklad?
luciek*
hodnocení

Venkovní žaluzie se ale take musi namontovat na fasádu zvenku, jestli se nemýlím

hodnocení

2x
A nelze umístit venkovní jednotku na střechu a potrubí protáhmout stoupačkou? Nebo někdy lze umístit venkovní jednotku v bytě do kumbálku se světlíkem...
Pozvěte si obchoďáka od klima firmy a třeba něco dokáže vymyslet. Nikdo tady u vás nikdy nebyl takže těžko radit.
luciek*
hodnocení

Bohuzel byt nema svetlik a ani stoupacky kam by sla jednotka umístit. Obchodaka od klimatizací jsme tu meli. Zaplatili zálohu a domluvili i termin. Teprve potom jsme se dozvěděli o zmíněných dotacích. Navic v ceně montáže je material na 3m od vnitřní a vnější klimatizační jednotkou. Kdyby se tedy vnější klim. umistila na strechu a mame byt ve 3. patre tak by se klimatizace setsakramentsky prodrazila

jenda2*
hodnocení

1x

Částečné řešení je buď trojskla, nebo odrazovou fólii na skla. Jestli dobře čtu, tak má dům provedenou vnější izolaci. Pak se ptám, k čemu je taková izolace dobrá, když nijak nezměnila vnitřní teplotu v létě? To je základní požadavek na provedené zateplení. Je dům "jako" zateplen?

Věšet v zatepleném domě mokré pleny, aby se ochladil vzduch, je podle mě na lékařské vyšetření.

luciek*
hodnocení

Trojskla mame jiz v ložnici a dětském pokojicku. Nechávali jsme se je nainstalovat kvuli odhlucneni. Výsledkem je sice je, ze se snížil hluk z přiléhající silnice, ale vzduch se tam temer neda dýchat. Obvzlaste v letních měsících to bylo opravdu na hraně. V noci jsem mela pocit ze v pokoji uz ani zadny kyslík neni. Budila jsem se upocena a napůl udušená. Takze nevim zda jsme si to temi trojskly jeste nezhorsili
jenda2*

Nezhoršili. Trojskla mají asi o 30 % sníženou tepelnou propustnost oproti dvojsklům. Zásadní problém vidím v tepelné izolaci domu. Nic neizoluje, zato dokonale vyčistila účet. Vnější žaluzie jsou skvělé. Pro odraz slunečního záření vyhovují i běžné žaluzie. Možná budou zastánci vnějšího zateplení zase prskat ale já mám stěny místnosti ohřívané sluncem vnitřně zatepleny polystyrenem 2cm a v parnech jsem měl 24°C . Samozřejmě zavřená okna, abych si do baráku nepouštěl vedro. Větrat vedrem nedává smysl ! Ale to ať si každý dělá co chce i se svými poučkami. Výsledek je důležitý a ten se u vašeho domu tak trochu nepovedl. Pokud je tedy zateplen .

hodnocení

1x

@luciek - Existují nejake hygienické normy pro obytné prostory a domácnosti? Muzeme se proti tomu bránit?
Normy existují, ale maximální teplota (na rozdíl od minimální) v nich uvedena není - přírodě ani norma neporučí.

U zateplení záleží na tom, jak je postavena dotační smlouva a záruka dodavatele - požádejte o nahlédnutí. Jinak k zásahu do společných prostor a vzhledu domu obecně - estav.cz/...

luciek*
hodnocení

Dekuji za radu. Na schůzi urcite jeste budeme chtit smlouvu videt

au1
hodnocení

1x

jak ja vam rozumim :) v totozne situaci jsem byl 7 let zpet, byt na hypoteku, 30 let splaceni a... prislo leto, bez pardonu 32 stupnu v byte pres den, v noci 28. Okna na jih, moznost vyvetrat pruvanem nulova. Nasledovalo i to co u vas, zakaz zasahu do vnejsi fasady domu od SVJ.

Nasledovala koupe mobilni klimatizace za 10 tisic, ktera za 2 hodiny dokazala snizit teplotu v mistnosti o 2 stupne. Kraval to delalo neskutecnej, a skutek utek. Za 3 dny jsem ji vracel. Pokud se vam nepodari ziskat souhlas k instalaci venkovni klimy, je to ale asi jedine reseni. Na jednom urade mi poradili, ze pouzivaji mobilni klimy, a aby se nedostaval horky vzduch pootevrenym oknem dovnitr, maji na leto jine kridlo okna nez na zimu, s vyriznutym otvorem pro hadicih a meni ho jaro/podzim.

S venkovnimi zaluziemi co vam radi nekteri by to taky mohlo fungovat, nejsem si jistej jestli na ne taky nepotrebujete povoleni, pac zmena vzhledu domu atd... Kolega z prace je ma, pokud neni vlna veder delsi nez 3 dny tak ma v byte prijemne, pri delsich vedrech uz ma ovsem krasnych 28 jako ja.

U me to zatim dopadlo dobre, dosahl jsem toho ze mam split klimu na balkone, a uz se zacinaji objevovat i v jinych bytech v dome, vcetne pani spravcove. Mne k tomu ovsem dopomohlo zfusovane provedeni zatepleni domu, ktere nezatepluje a je jen naoko, jinak bych se pres leto v byte taky pekl. Tak vam preji, at to dobre dopadne, a nezustanou vam celozivotni splatky na byt, ve kterym se neda pres leto bydlet :)

luciek*
hodnocení

Dekuji za komentář. Alespon vidim ze v tom nejsme sami. Situace je o to horsi ze mame malé miminko a vubec si nedovedu představit co s nim tady v lete budeme delat :(. Loňské leto jsem byla tehotna a spala jsem pod mokrym ručníkem a mela jsem na sebe pusteny ventilátor. To ale miminku jaksi udelat nemuzu. Na konci mesice mame schůzi tak snad se mi povede sousedy přesvědčit ze do budoucna s měnícím se klimatem to bude nezbytnost. Chtela bych mit alespon vyhlídku ze az dobehne dotační smlouva, klimatizaci si budeme moci poridit

jabraka*
hodnocení

0x

Dotační politika je nezměnitelná.Skutečně si stát klade určité požadavky k zásahum do zateplovacím systémům,které se mohou zdát nespravedlivé,ale nic s nimi neuděláte,dokonce ani soudně.Teplotu v létě znám také,mám byt na západ a tyto hodnoty získáváme kařdý rok.Řešením jsou venkovní žaluzie.Klima,která bude pživádět horký venkovní vzduch a za drahé peníze ho vychlazovat obvykle hlučnou lednicí,to nevyřeší.Používám stojanový ventilátor a přes věšák s mokrymi plínkami vzduch ochlazuji,.Místo 29 stC mám pak 27 st C,P"ocitově kolem 25 a to jde snést.Pak vlezu do vany a dám si sprchu.Nebo si odskočím na zahrádku.

JABRAKA

luciek*
hodnocení

A kam se ty venkovní žaluzie montují? Dle nebo názoru to jinam nez na fasádu nejde. A jsme opet tam kde jsme byli :/

hodnocení

0x

To si myslíte, že si na barák každý může namontovat klimatizační bednu kam ho napadne?

luciek*
hodnocení

Kam ho napadne urcite ne. Ale podle meho názoru je každému hov... do toho co mame na balkoně :)

Pokud máte balkon, pak je to v z hlediska vzhledu možné. Měl jsem za to, že jde o malý byt bez balkonu.

Pokud bude "neslyšitelný", pak je nějaká naděje...pokud bude hlučný (a za "nějaký čas" i z tichého bude hlučný), bude problém se sousedy...když bude na "vašem" balkoně...

Pozor - zateplení a zákaz zásahu do vnějšího pláště se může týkat i balkónů.

hodnocení

0x

Předseda výboru SVJ nam ale oznámil ze zásahy do fasády domu jsou nepřípustné.
Jen to tvrdí, nebo to něčím doložil?

Tak oni se o to doložení ani nemuseli zajímat.

Jde o stěnu do ulice - myslíte, že tam obec dovolí věšet klimatizační bedny?

jabraka*

Milane,máme ten případ také.Státní dotace na zateplení činí kolem 2 milionů..Je i dopředu stanovena podmínka,že se do fasády nesmí absolutně zasahovat,přijít o 2 mil. si každý předseda rozhodně nevezme na triko..Dům je sice zateplený pokud se týče stěn,ale nekrytá okna vyhřejí vnitřek místností až až.Na lodžie je teplota někdy až 40 stC.Tady skutečně pomůže jen zastínění ,skla se zrcadlovou folií.,nebo venkovní žaluzie.Těchto případů je spousta,

vždy je nějaké stěna do ulice, jsou vidět klimošky na stěně i do ulice, co kdo povolí, to netuším,

Já jen položil dotaz, zdali to jen řekl, nebo i doložil textem.

hodnocení

0x
Musíte si přečíst stanovy SVJ. Venkovní fasáda je společný prostor, s tím nic nenaděláte. A co teprve hluk? Vám vadí od silnice, určitě vadí i sousedům. Když si dáte klimatizaci, bude to sousedům vadit. Věděli jste, že kupujete byt u hlavní silnice, taky na jakou stranu je orientovaný, takže s tím už jste mohli počítat předem. Můžete si buďto pořídit mobilní klimatizaci, která je levnější, ale má dražší provoz a vyšší hlučnost nebo potom jsou i klimatizace bez venkovní jednotky. Jsou sice dražší než splitové, ale neruší venku hlukem a na fasádě jsou jen dvě mřížky pro přívod a odvod vzduchu. To by mohlo být průchoznější řešení. Pak už zbývá jen koupit jiný byt.

jenda2*
hodnocení

0x

Je divné, že zastánci vnějšího zateplení nijak nereagují na skutečnost, že tato úprava fasády nijak neovlivnila vnitřní tepelné podmínky bytů. V létě je tam vedro, zákonitě v zimě opačně. Není nějaké divné? Pak jsou to naproto vyhozené statisícové částky.

Přesně tak. Co ušetří v zimě, přes léto sežere klimatizace. Návratnost žádná ani u jednoho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]