Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Soused si postavil bazén 1,70 m od hranicce pozemku. Na stavebním úřadě mi řekli, že pokud podám námitku stavební úřad zahájí řízení a stavbu dodatečně schválí. Jak se mohu bránit? A je informace stavebního úřadu správná? Děkuji
Dobrý den, informaci stavebního úřadu bych věřil (minimálně z toho důvodu, že tam v obci rozhoduje o stavbách on). Pokud jste nepodal námitku před zahájením stavby nebo okamžitě v jejím průběhu, kdy bylo třeba možné bazén (výkop) ještě posunout, tak nyní je to docela nefér - kvůli 30ti centimetrům si zlikvidujete sousedské vztahy a stejně ten bazén už nikdo neposune. Jestli máte silný argument na svou obranu a jak Vás ta stavba ohrožuje či omezuje, tak si seberte nějaké penízky, běžte za advokátem a rozjeďte soudní žalobu s nejasným výsledkem. Ovšem, lepší bude větší tolerance a dobré sousedské vztahy. Zdravím!
@pav - Jak se mohu bránit?
Teď už těžko. Proč jste nepodal námitku dřív? Aby bylo jasno, mě to zas tak nezajímá, ale úřad se bude ptát - tak abyste měl věrohodné vysvětlení.
Já vám to napíšu rovnou. To nevíte, co soused dělá? My máme něco podobného vedle a jak začal podpantofel běhat kolem plotu, hned mi bylo jasné, že se něco děje. Taky že jo. Oni si mysleli, že na hranici našeho pozemku si postaví altán 5x5m! Dostala jsem hysterák, ti blbci ani nevěděli, že něco takového se má stavět 2m od plotu! Nakonec to museli postavit 2m od hranice, ale moc jsme si nepomohli, protože hlavní jedubaba tam nechala vysázet thuje,, které mají už přes 2m. Pro doplnění, my tam máme normálně záhony, jinak by mi to bylo jedno. Takže pro příště - sousedy, co se neumějí chovat, musíte neustále kontrolovat. Teď asi jen nasázet k plotu něco, co rychle roste, abyste na ně neviděli.
Píšete co mi vadí na tom, že je blíže. Sousedi jsou velice hluční a ne že bazén postavili 1,70 m. od hranice pozemku, ale ještě vedle našeho altánu, kde celé léto rodiče tráví svůj čas. Pozemek jseme dostali nedávno od rodičů a bazén sousedi stavěli loni. Sousedi spoléhali na to, že rodiče jsou staří a tak si můžou ,,delělat co chtějí. Podle zákona musí dodržet 2m. od hranice pozemku, pokud jim majitel vedlejhšího pozemku nedá souhlas ( a to nemají). Řekli nám, že jim to při osazování ujelo. Vím, že sousedské vztahy jsou důležité, ale garáž na patkách mají také u hranice a na vztahy spoléhají. Myslím, že je to spíše bezohlednost, spíše promiňte mi ,,vyčůranost". A ptám se na to, jesti stavební úřad postupuje správně, když v případě naši námitky jim dodatečně stavbu bazénu schválí?
A proč by nemohla být garáž u hranice na JEJICH pozemku? Bohužel spíše mi připadá, že se snažíte najednou dokázat, že tady nosíte kalhoty Vy. Ale rozdíl hluku ze vzdálenosti 1,7 nebo 2 metry je naprosto bezvýznamný, ale sousedovi mírné posunutí např umožnilo provést např z druhé strany chodník či jinou proluku či odstup od základu domu,... to my nevíme. Možná ani Vy, ale soudit byste se chtěl. Jen aby soused viděl, že Vy to vezmete do rukou. Snažte se pochopit druhou stranu a ne hned provokovat- tím jen vyvoláte válku nebo rozbroje mezi sousedy a to je to poslední co by mělo být. Já např vím, že mám rannou třešeň, tak sousedce řeknu, že je vzadu odemčená branka, tak, že si mohou natrhat pro vnoučata třešně, ona mi na oplátku přinese broskve a prostě vycházíme ke spokojenosti obou rodin.
pav - pár metrů nemá na intenzitu hluku žádný vliv. A pokud se chcete od sousedů odříznout, postavte si na hranici pozemku např. toto. A pokud jde o garáž, já mám garáž na hranici pozemku a na ní je nalepená garáž souseda. Ideální stav pro úsporu místa. Vše je v lidech, kdo nechce, ten se nedomluví.
Když bude bazén o 30 cm dál, tak bude menší hluk? Tak jim těch 30 cm odprodejte ze svého pozemku a nastane ticho.
@pav - A ptám se na to, jesti stavební úřad postupuje správně, když v případě naši námitky jim dodatečně stavbu bazénu schválí?
Podejte námitku, úřad vydá rozhodnutí a vy se můžete odvolat, případně soudit.
Taky bych se zeptala - proč jste nezasáhl už při zahájení stavby, když jste viděl, že je něco špatně? Ne jako vlastník, kterým jste nebyl, ale jako jejich syn - nebo vy k rodičům nejezdíte?
Co jsem tak pochopil z diskuze tak si kvůli 30 centimetrům nadobro zničíš sousedské vztahy a nižší hlučnosti stejně nedosáhneš,jestli bude bazén 1,7 nebo 2 metry je zcela jedno.
Máš možnost se bránit,roky soudů,sousedských naschválů,všechny nervy pryč a prachy možná taky. A možná někdy za x let dosáhneš toho že bude muset bazén posunout o 30 centimetrů. Spíš bych doporučoval zajít si na pivko a neřešit voloviny
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.