Nejste přihlášen/a.
zdravím,
byl by někdo schopen a ochoten stručně a jasně např. v bodech popsat co a přesně kde musím zařídit k realizaci vrtané studny s postupem: 1) průzkumný vrt a 2) následně legalizace na studnu? Jde mi o první krok (ad1) abych mohl pozvat někoho k vrtání. Děkuji.
snažím se získat nějaký postup z internetových zdrojů, ale zatím jsem nenašel nic ideálního (pro laika). Kdo tedy udělá posudek a je to vůbec nutné když o kousek dál je vrt s vodou? musí mít nějaké oprávnění? Kam a jaké doklady odnést...? Pomohla by mi informace právě někoho kdo to již absolvoval a není odborník.
Posudek Vám udělá hydrogeolog. Seznam například zde:
Obecně velké solidní firmy mají k své zaměstnance HG, nebo mají nasmlouvaného HG, který je schopen vybavit celou zakázku. (to jsem volil já).
OD 1/1 je "možné"budˇ vrtat načerno - pokuta 100 000,- pro fyzickou osobu; 500 000,- pro P.O.
Nebo legálně, ale pak musíte nejdřív vyběhat komplet stavební povolení a pak vrtat. Otázkou ale je, pokud se voda nenajde, co s vynaloženými náklady...
Na Váš dotaz, jestli je nutné mít posudek - ano, posudek musíte mít vždy. Pokud je vrt v sousedství, tak o to víc. Pokud se podíváte na mapu sucha, tak hladina podzemní vody ve vrtech stále klesá (a zima tomu nepomohla) a okolní majitelé vrtů budou chtít chránit "svou vodu". Takže bych se kryl posudkem a měřením hladin při čerpací zkoušce.
jak píše novotnyj, větší firmy mají své zaměstnance hydrogeology, nebo smluvní hydrogeology, a jsou schopné vyřídit ( za úplatu ) stavební povolení . Bohužel od 1.1. se doba vyřízení protáhla na měsíce ( i když už předtím v některých lokalitách trvala třebas i rok , ovšem v době, kdy bylo možné nejprve vrtat průzkumný vrt a pak legalizovat studnu )
Něco se dozvíte i tady...vypadá to, že průzkumný vrt je minulostí, od začátku je nutné stavební povolení...no uvidíme, jak to nakonec budev praxi...z odkazu
Petr Čížek dále upozorňuje, že neexistence samostatné žádosti o souhlas s průzkumnými díly, jež mají být následně použity jako studny nebo jako vrty tepelných čerpadel země-voda ve vyhlášce č. 183/2018 Sb., způsobuje, že se od 1. 9. 2018 zahajování nových průzkumných vrtů pro studny prakticky zastavilo. K žádosti o souhlas podle § 17 odst. 1 v Příloze č. 11 k vodoprávní vyhlášce č. 183/2018 Sb., která je sestavena pro úplně jiné činnosti než jsou průzkumné vrty, se musí vždycky přiložit stanovisko správce povodí. Správy povodí se dříve vůbec nevyjadřovaly k domovním studním. Nyní jsou zavaleny tolika žádostmi o stanoviska, že je nestačí v rozumné době vyřizovat...
Nesmějí se zahájit ani vrty, které byly již loni úplně administrativně vyřízeny, ale z nedostatku kapacity se je nepodařilo do konce roku začít. Jediné, co smějí vrtné firmy začít, jsou vrtané studny, na které je vydáno platné stavební povolení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.