Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyskakuje tepelná pojistka u bojleru

Od: papouch01® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, zjistil jsem, že mi vyskakuje tepelná pojistka u bojleru, takže ji vždycky musím zamáčknout, aby bojler začal topit, ale ona po chvíli vyskočí zase. Jak zjistím čím to je? Jistě asi to chce vyměnit tu tep. pojistku, ale mohlo by to dělat i něco jiného? Nějaký zkrat v něčem jiném nebo tak, díky kterému ta pojistka vyskakuje? Nerad bych zbytečně objednal tu pojistku a pak zjistil, že je to něčím jiným.

Předem děkuji za odpovědi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nejspíš to vypadá na vadný termostat. Jeho funkci si ověříte nastavením na nízkou teplotu a pokud i přesto bude voda horká, je termostat vadný, bojler se přehřívá a ta pojistka je tam právě proto, aby ho vypnula dřív, než se začne voda vařit. Také ale může být vadná ona pojistka, v tom případě by vypadávala i při nízké teplotě vody.

111®
hodnocení

1x

a nebo je bojler plný vodního kamene, a voda neochlazuje správně čidlo jak termostatu tak pojistného termostatu.
Demontovad přírubu, odstranit vodní kámen, samozřejmě zavřít vodu, co je v bojleru vypustit, vypnout pojistky , přezkoušet že je bez napětí a pak teprve demontovat. Jestli si na to netroufáte, tak servisáka do domu..

Termostat ani tepelná pojistka se nedotýkají topného tělesa, takže nemůžou mít teplotu vyšší než voda samotná.
111®

já netvrdím, že se dotýkají, jen že jsou nedostatečně chlazeny, byvše obaleny vodním kamenem... plhal.pavel.sweb.cz/...

ale jak se předně můžou ohřívat, když jsou obaleny vodním kamenem? To nejsou zdroje tepla, takže kdyby něco, tak se teplo špatně dostane k nim a tedy později zareagují, ne že budou reagovat předčasně.

111 může mít pravdu, máma ty samé zkušenosti po vyčištění bojleru můžu nastavit termostat naplno a pojistka nevypadne, jak začne vypadává je to známka toho že mám čistit, to co je na fotkách je prd. Jsme na skále a máme hodně tvrdou vodu, z 200lbojleru vyndám tak 40 litrů bordelu po třech letech.
A já stále čekám na vysvětlení, od čeho by se přes vrstvu vodního kamene měl termostat či pojistka ohřát na teplotu VYŠŠÍ, než má ohřátá voda v bojleru. To je prostě nesmysl. Termostat se okolní vodou nechladí, ale ohřívá.
jarin*
no právě ten šutr funguje jako tepelná izolace a zhoršuje přenos tepla ze spirály do vody. Výsledkem je lokální přehřívání. Já bych poradil, že někdy je lepší prakticky jednat, než teoreticky bádat, jinak hrozí fyzické následky. Manželky a děti většinou teoretické úvahy nespokojí, ale chtějí činy a výsledek, tj. opět teplou vodu...

mikihans - Ale ono je to opačně. Vodní kámen na termostatu brání přenosu tepla z vody na termostat, ten tím pádem nevypne topení a voda se následně přehřeje.

Jarin - to máte sice pravdu, ale v tom případě by se přehřálo topné těleso, nikoliv voda okolo něj a následně pojistka.

jarin*
Tak trochu jinak. Vodní kámen brání správnému odvodu tepla od tělesa. Kvůli tomu dochází k lokálnímu přehřátí vody a tělesa. Voda v bojleru může být klidně studená a stejně havarijní bude vypínat. Je to kvůli tomu, že těleso i termostaty jsou blízko sebe a kámen to vše obalí dohromady.

hodnocení

1x
Tepelná pojistka i termostat fungují na principu bimetalu, můžou se pokazit oba. Já bych nastavil termostat např.na 45stupňů, počkal bych až vypne a změřil teplotu vody, co bude vytékat za teplotu. Pokud bude ok, vyměnil bych pojistku. Když by byla teplota výrazně vyšší, zaměřil bych se na termostat.

jarin*
hodnocení

1x
Vodní kámen na tělese, můj případ. Rozeberte, vyčistěte. Pak řešte případnou výměnu.

hodnocení

0x

Tepelná pojistka bojleru nemá nic společného s elektřinou, pouze ji vypíná při překročení určité teploty. Pokud lze vypínací teplotu nastavit, pak tedy přenastavit, jinak je vadná a je třeba vyměnit.

hodnocení

0x

Já měl zkrat - propálenou topnou spirálu...

Zavolejte si servis, pokud nezvládnete demontovat sám... Je to o uzavření vody, vylití vody (podle typu bojleru) a výměně tělesa. Samozřejmě může být důvod i jiný, takže servis v ten den přijede a opraví - ale vy můžete řešit svépomocí několik dnů...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]