Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matice s levotočivym zavitem

Od: parazit odpovědí: 35 změna:

Dobry den,

potřeboval bych vědět jestli mi půjde natočit na šroub s levým "opačným" zavitem(Hřídel u cirkulárky)

normální matice,nebo musí mít taky levý zavit.stoupaní zavitu je asi normalní.

dík

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Samozřejmě, že nepůjde. Nech si vyrobit levou matici od soustružníka.

doplněno 01.04.19 10:49:

Taky jsem to tak kdysi udělal. Soustužník použil šestihran, "upíchnul" potřebnou délku, vyvrtal díru a vytočil závit. Myslím, že za půl hodiny bylo hotovo.

hodnocení

2x

Ta levotočivá matice by mohla jít i koupit v železářství, kde prodávají hřídele a ND na cirkulárky.

Na netu třeba zde.

figurek*
hodnocení

2x

levý závit patří na levý, pravý na pravý. Levý na pravý nebo pravý na levý nenašroubujete. To nejde.

Větší levotočivé matice najdete na klikách rotopedů. Zkuste se poptat někde v servisu.

asd1
hodnocení

2x

Dostatečně silný idiot to tam našroubuje :D Vzhledem k dotazu radši volej servis, u tebe se dá čekat chybná montáž a u cirkule to neni sranda...

jirkamatapat*

To asd1.Ani silný idiot nenašroubuje matici s levým závitem na hřídel s pravým závitem.Nebo jsi to zkoušel?

xy

S klíčem 2-5 kg no problem-za cenu zničení hřídele i matky.

hodnocení

1x

Možná by řešení problému pomohlo, kdybyste odtajnil, co to je za typ stroje.

Do Fabory si klidně zajeďte třeba dvakrát, ale mohu Vás ujistit, že pokud jde o tovární výrobek, tak matice je naprosto regulérní náhradní díl. Mnohdy totiž nejen že je levochodý, ale má i jiné stoupání.

Matice s levotočivym zavitem

hodnocení

1x

opravdu to nejde, ani silou.

hodnocení

0x
S využitím obrovské síly tam tu matku třeba našroubuješ. Ale proč, že?
Dej tam to co tam patří a máš po starostech.
Prostě na levý závit levá matice.

Přesně to samé mne napadlo- ALE hlavně levý závit je tam pro bezpečnost- provozem se utahuje, aby nedošlo k povolení matice a tím vystřelení kotouče jako smrtící zbraně. Jinak levé matice mají většinou zářez v hranách 6-tihranu.

Vtipálci...

jofa*

ivanhorseman® : I pravý závit je u cirkulárky bezpečný a při řezání se dotahuje.

@jofa: Nebezpečný blábol!

jofa*

satam: Trochu se zamyslete než něco vypustíte (napíšete).

Ach jo. Proč tady radí bezmozci, kteří nedokážou pochopit, jak funguje samovolné utahování a povolování matice na šroubu?

Ti odborníci, kteří pro cirkulárku použili levý závit na hřídeli, to nejspíš vymýšleli úplně ožralí a bohužel jim to nikdo nedokázal vyvrátit. A tak přišel rádce, který jim řekl, že vymysleli nesmysl*zed*

PS: Jsem si vědom ironie, přesto prosím sysly, aby tento příspěvek nemazali. Jedná se o zářný příklad nesmyslných rad, které kritizuji.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 02. 04. 2019 10:53:24
Prosím neurážet, když má někdo jiný a správný názor. Je to zbytečné.
jofa*

satam: Myslíte, že tady by byl levý závit ku prospěchu věci? Já vám píši aby jste se nejdřív zamyslel a potom tady psal.

jofa*
02.04.19 10:09
Matice s levotočivym zavitem #2

Dostal jsi mě. To je asi anglická cirkulárka, ne? V českých zemých zatraceně vzácná. Můžeš sem hodit typ a výrobce?

Samozřejmě, že pokud je matka na hřídeli vpravo, musí být pravý závit. Při domácí výrobě cirkulárky, je nutno při výběru hřídele dát pozor, abychom nekoupili obrácenou. Myslím ale, že většinou se prodávají hřídele pro praváky, to znamená na pile širší část stolu vpravo a matka vlevo (levý závit).

jofa*

Omlouvat se za ty výrazy vůči mně nemusíte. Stane se, že člověk dřív píše než myslí. I mně se to zde stalo. Jinak jsem se nadělal hřídelí přehršel a nikdo po mně nechtěl levý závit. Možná vyjíměčně.

Jak je krásné, když si každý hájí svojí pravdu. Já Vás uklidním, že mám několik cirkulárek a u jedné je pravý a u druhé levý závit. Je to podle toho, kde je pilový kotou, zdali vlevo či vpravo.

Kdo má jen jeden druh hřídele, neví o té druhé hřídeli.

jofa*

milancukrar. Samozřejmě, že mohou být oba, jak levý i pravý. Jde o umístění hřídele a pily na stole. Ozval jsem se, že jsem byl označen za bez..., že pravý závit nemůže být a je to blábol. Nic víc, nic míň.

Přátelé, aby jste se nehádali, ono nějak není o čem, neb všichni máte pravdu. V drtivý většině případů je matka vlevo, tím pádem levý závit.
Pokud je matka vpravo, musí být logicky pravý závit.
Ovšem...
Znám profesionální pily, které mají pilu VLEVO a PRAVÝ závit. Odpoledne u ní budu, tak udělám pár fotek.

Omlouvám se jofovi. Za svůj život, a to je mi 63 let, jsem se (asi bohužel) nesetkal s hřídelí, která by měla matku na pravé straně a tudíž pravotočivý závit. Z toho vycházejí mé názory a i ten výrok o bezmozkovi. Je mi líto.

Toto je chování velkého a slušného muže.

Omluvit se.

Díky Milane*palec2*

jofa*

satam. Děkuji za omluvu. Cením si toho. Psal jsem, že se mi zde rovněž stalo, že jsem dřív napsal než se důkladně zamyslel. Možná bych zde ani žádný názor nedával nebýt toho, že jsem od r. 1963 až do r. 2008 tyto různé strojové součásti na soustruhu a dalších strojích, vyráběl.

02.04.19 11:14

*pivo*

Tak jsme si to víříkali a jdeme na pivo. Ale kam? Navrhuji 12.dubna ve Zbirohu.

Proti pivu nic nemám, Milane, pro mě trochu z ruky, ale budiž. Dá se to vydržet. Vždycky to bude mít někdo dál a jiný blíž.
Ovšem ten 12. duben se mě úplně nehodí.

Kdo mi vyměnil písmeno?

víříkali, za vyříkali?

To je hrozné...

Taky to mám daleko do Zbirohu, ale jedu tam na víkend..

Přátelé, jak jsem slíbil, tady pár fotek z pily, kde je kotouč vlevo a na upínání je pravý závit.
Pravda, není tam klasická matka, nýbrž šroub s přírubou a ještě se utahuje jen rukou, potom se zabezpečí čtyřkou imbusem.
Je to focený narychlo mobilem, nechtělo se mi jet domů pro foťák.
Matice s levotočivym zavitem #3
Matice s levotočivym zavitem #4

To jenyk - koukám, že pán má velmi dobrou pilu, ta značka je mi velmi silně povědomá *smich**smich**smich*

Matice s levotočivym zavitem #5
Promon, no jo.
U pil takový Mercedes. Však by za tu pilu bylo opravdu hezký rodinný auto.

parazit
hodnocení

Dik vsem,ja si ji zajdu koupit do fabory.
:) chtel jsem usetrit :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]