Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze štípat kámen na plátky

Od: kubinec® odpovědí: 19 změna:

Zdravím vás,

prosím vás lze nějakým způsobem v domácích podmínkách ( tj.kladivo a sekáč ) nasekát/naštípat z velkých šutráku plátky tenké) max 1cm? Pokud ano, je na to nějaký fígl, zatím jsme to nezkoušel, jen mě to napadlo cestou domů z chalupy.

Chtěl bych pak tyto "plátky" kamenu použít jako obklad. Nebo máte jiný tip, zkušenosti?

Kupovat nechci, a šutrů mám celkem dost, počítám, že to bude asi velmi náročné ale budu rád za rady.

Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Asi jako u všeho se musí vědět jak na to. Dřevo taky neštípeš přes léta.

Stejný to bude s kamenem.

Kdysi před lety stavěl kamárák barák. Po vykopání základů zbyl v jámě kámen tak 1,5x1,5x1 metr. Přes pár kamarádů sehnal nějakýho kameníka. Přijel s normálním kladívkem, ale na dlouhý, pružný násadě. Hodinu, možná dvě chodil kolem šutru, poklepával, poslouchal a zase poklepával. Našel si několik míst do kterých potom klepal a za půl hodiny byl kámen napadrť.

hodnocení

1x

Aby to mělo realistickou podobu, je nutno štípat kámen ručně. Ne každý to umí a ne každý kámen lze takto štípat. To potvrdí každý kameník. Kameník se podívá a okamžitě ví jak na kámen klepnout a kde, aby z toho něco bylo. To neuděláš flexou ani náhodou. Je to úžasná podívaná sledovat dobrého kameníka při práci.

hodnocení

Ferax

jj, no krom kladívka a majzlu mám i stetoskop *tuc*, tak pokud mě sousedé uvídí jak poslouchám šutry tak si asi řeknou ten náš soused je asi *modla* *zed*

Né, dělám si srandu, jak tam pojedu, zkusím pobouchat a pak napíšu

hodnocení

1x

Je důležité nastavit si cíle rozumě. Fígl na výrobu 1 cm plátků z velkých šutráků pomocí ťukání asi ani neexistuje, vždy to praskne tam, kde se tomu chce, bude teda potřeba slevit. Jako rozumný a reálný cíl je rozpůlení kamene a opakovaným půlením vzniklých kusů docílení nemších kamenů rozličné velkosti tvaru.

jenda2*
hodnocení

1x

Běžný kámen a 1 cm nikdy. Břidlice je naprosto odlišný nerost, který je tvořen po vrstvách. Z obyčejného šutru lze uřezat nějaký formát ale ne flexou, pouze pilou na kámen. Ta cena bude značná.

berger*
hodnocení

0x

Ano,dávno tomu jsem takto zeď obkládal. Žádný velký formát,max 20x20 cm a krájel jsem to velkou flexou 230. Strašná práce,znovu bych do toho nešel. Ale ta zeď vypadala hezky.

hodnocení

takže flexou? to musí být rachot a prachu habaděj a v neděli na chalupě, kde v okolí sam duchodce a chatař, ti mě asi pak za ten humbuk sežerou!

sekáčem/majzlíkem jste nezkoušel někdo?

no zkusím

berger*

Nesežerou. Garantuji Vám,že v tom oblaku prachu Vás nikdo nenajde...*smich2*

hodnocení

0x

Je rozdíl štípat pískovec,žulu nebo břidlici

hodnocení

noo, pískovec to není, žula asi taky né, a břidlice už vůbec *smich*

je to klasický šutr, který je snad všude *smich*

host

Břidlice se dobře štípe pěkně po vrstvách, ale je podle druhu křehká až drobivá, z některých šedých a fialových břidlic se na severu Čech dělaly tašky na střechy a byla to práce jedna radost.

Ze žuly, vápence nebo mramoru uděláte plátek pouze speciální pilou, které mají kameníci na výrobu desek na hroby, nebo na schodiště.

Z některých kamenů uděláte pouze ostrohranný štěrk, ale placičku těžko.

hodnocení

Hoste
Hmm, to je toho čeho jsem se obával, že stipat to nepůjde, zkusím různé pokusy a pak dám vědět

re4zon
hodnocení

0x
Nedokazu si dost dobre predstavit to stipat rucne tak, aby to bylo aspon priblizne rovne. Kamen neni drevo, aby se stipal po letech. Videl jsem jak to delaji v lomech, kraji to obrovsky hydraulicky lis jak maslo a stejne je z toho dost nepovedenych kusu. Musel byste to do neceho z boku zapasovat, aby se to nerozletlo na deset kusu a vyvinout obrovskou silu v presnem smeru.

hodnocení

0x

Laicky řečeno - pazourkové kameny jako za doby Havraního pírka... ano, lze ...

hodnocení

zkusím, pak dám vědět, zda nepříjdu o palce a oči! Základ je ochranné pomůcky asi,že? *frajer*

Není to hop na krávu a je tele! Jo , všechno jde ale musíte kamenu rozumět,vědět kde nasadit sekáč a ... aby se odštípl jak je třeba!

Když to nevyjde podle představ, lze improvizovat...

youtu.be/...

hodnocení

Diesel,

tak to je jasný, stačilo by jen trocha teorie, co kde kam jak udeřit a pak už jen tuny kamenů a zkoušet a zkoušet a výsledek se určitě dostaví! *zed* *palec*

hodnocení

0x

Jo takoví kameníci co by toto dokázali již nejsou mezi námi-jedině kvalitní flexa 230mm a ještě kvalitnější diamanťák,nebo toto rovnou koupit hotové!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]