Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
prosím vás lze nějakým způsobem v domácích podmínkách ( tj.kladivo a sekáč ) nasekát/naštípat z velkých šutráku plátky tenké) max 1cm? Pokud ano, je na to nějaký fígl, zatím jsme to nezkoušel, jen mě to napadlo cestou domů z chalupy.
Chtěl bych pak tyto "plátky" kamenu použít jako obklad. Nebo máte jiný tip, zkušenosti?
Kupovat nechci, a šutrů mám celkem dost, počítám, že to bude asi velmi náročné ale budu rád za rady.
Děkuji
Asi jako u všeho se musí vědět jak na to. Dřevo taky neštípeš přes léta.
Stejný to bude s kamenem.
Kdysi před lety stavěl kamárák barák. Po vykopání základů zbyl v jámě kámen tak 1,5x1,5x1 metr. Přes pár kamarádů sehnal nějakýho kameníka. Přijel s normálním kladívkem, ale na dlouhý, pružný násadě. Hodinu, možná dvě chodil kolem šutru, poklepával, poslouchal a zase poklepával. Našel si několik míst do kterých potom klepal a za půl hodiny byl kámen napadrť.
Aby to mělo realistickou podobu, je nutno štípat kámen ručně. Ne každý to umí a ne každý kámen lze takto štípat. To potvrdí každý kameník. Kameník se podívá a okamžitě ví jak na kámen klepnout a kde, aby z toho něco bylo. To neuděláš flexou ani náhodou. Je to úžasná podívaná sledovat dobrého kameníka při práci.
Je důležité nastavit si cíle rozumě. Fígl na výrobu 1 cm plátků z velkých šutráků pomocí ťukání asi ani neexistuje, vždy to praskne tam, kde se tomu chce, bude teda potřeba slevit. Jako rozumný a reálný cíl je rozpůlení kamene a opakovaným půlením vzniklých kusů docílení nemších kamenů rozličné velkosti tvaru.
Ano,dávno tomu jsem takto zeď obkládal. Žádný velký formát,max 20x20 cm a krájel jsem to velkou flexou 230. Strašná práce,znovu bych do toho nešel. Ale ta zeď vypadala hezky.
noo, pískovec to není, žula asi taky né, a břidlice už vůbec
je to klasický šutr, který je snad všude
Břidlice se dobře štípe pěkně po vrstvách, ale je podle druhu křehká až drobivá, z některých šedých a fialových břidlic se na severu Čech dělaly tašky na střechy a byla to práce jedna radost.
Ze žuly, vápence nebo mramoru uděláte plátek pouze speciální pilou, které mají kameníci na výrobu desek na hroby, nebo na schodiště.
Z některých kamenů uděláte pouze ostrohranný štěrk, ale placičku těžko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.