Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kabel jako přívod do dílny?

Od: jenicek* odpovědí: 29 změna:
Dobrý večer. Předem než něco udělám tak se chci zeptat Vás elektrodborníků a elektrikářů. Nyní na jaře mám v plánu udělat novou elektroinstalaci v dílně. Kabely na světla a zásuvky není problém sehnat ale přemýšlím jaký kabel použít jako přívod elektřiny. V domě jsou 3f rozvody i v krabici venku. Třífázové zásuvky budu používat velmi zřídka a jediné co budu používat tak jsou světla v dílně,venku,ve sklepě a občas vrtačku 2kW,topení 2kW. Jaký kabel použít a jakým jističem ho jistit? Vzdálenost k rozvaděči bude cca 20-25m a ke krabici tak 10m ale v ní je kabel 4Bx2,5mm² a jištěna 20A jističem,takže z ní zřejmě ne. Mám tahat kabel sólo z rozvaděče nebo stačí se napojit z krabice? Poraďte prosím. Díky za případné rady. J.
.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Myslím že jako minimum bych bral cyky 5x4
Cenově nevychazí o mnoho dráž a časem oceníte rezervu v případě potřeby.
Osobně bych dal 5x6 neboť časem vyvstane potřeba přidělat zásuvku tam a tady a pak se přidá velká pila a pod...
Jedna věc je proudové zatížení a druhá úbytek napětí

hodnocení

3x

Tohle je otázka na elektrikáře.

Osobně mám již mnoho let zavedeno do pergoly 5x2,5. Řežu s tím, štípu s tím, vše funguje jak má. Tím ale neříkám, že je vše tak, jak má být.

jj. Souhlas. I když větším průřezem se nedá nic zkazit. Je však otázkou, jestli ho někdy někdo bude využívat. Chalupník je jen jeden a přidáním dalších zásuvek si jen usnadní práci a stroj si dá blíž. To není fabrika, kde další zásuvka znamená další (souběžný) odběr. A jestli si chce někdo na zahradě, nebo v garáži vydělávat na více strojích souběžně zatížených, pak je třeba na to dimenzovat i přívod. A když to náhodou nějakým souběhem i tak přeženu, tak mi tedy vypadne jistič. Od toho tam je - aby jistil vedení a byl správně dimenzován. Já si pak mohu jen vyčítat, že jsem tam nedal tenkrát silnější dráty, ale mě se to za X let ještě nestalo.

hodnocení

0x

Min. 5Cx2,5 a to pak jistit max 16A. Pochopitlně měď.

jenicek*
hodnocení

O tom CYKY 5Cx4mm² jsem přemýšlel ale zdálo se mi to hodně na to že tam bude pár Wattů ale jak píšete tak později budu možná chtít přidat další zásuvky tady a tam,to samé ty 3f zásuvky. Takže mám zvolit těch 6mm²? Nebo stačí ta čtyřka?

hodnocení

0x

CYKY 5C4 Vám stačí.

jenicek*
hodnocení

Jen se zeptám: kdybych dal místo kabelu 5Cx2,5mm pouze 4Bx2,5mm nebo 4Bx4mm,odporovalo by to nějaké normě? Jinak ten přívodní kabel do dílny by šel do mini rozvaděče v dílně a zde by se rozdělil na okruhy na světla,zásuvky apod. Vše by mělo svůj jistič. A bylo by potřeba prizemnění vodiče PEN/PE?

Žel bohu odporovalo. U nižších průřezů se tahá zvlášť pracovní (N) a ochranná (PE) nula. Jedná se o tzv. soustavu TN-S. Čtyřžilové vodiče (soustava TN-C ) lze použít až od půřezů 16mm2 u hliníku a 10mm2 u mědi a dělí se na TN-S až v rozvaděči.

jenicek*
hodnocení

@pajo: Ptal jsem zda mohu kabel s vodiči o nižším průřezu z toho důvodu,protože dílna nebude mít velký odběr,tak proč bych dával kabel jako "kráva" jen kvůli pár Wattům.

joudic*
hodnocení

0x

samoze staci obyc prodluzka, ale je treba myslet do budoucna a dat tlustsi cyky, kdyz uz se to dela.. jiank je to fuk, klidne natahnete 2,5, je to k vasim pozadavkum naprosto dostacujici

jenicek*
hodnocení

Současná situace je taková že do dílny je přivedena prodluzovačka uložena v zemi CYSY 3Xx1mm² ale když např. zapnu vrtačku 2kW tam dost pozhasnou světla napětí klesne až o 20-25V a to nedělá dobře jak prodluzovačce tak světlu a vrtačce. Proto chci natáhnout pevný přívod abych se vyvaroval pozdějších problémů a případného požáru.
doplněno 31.03.19 11:41: Jéžiš,oprava: prodlužovací kabel do dílny je CYSY 3Gx1mm² takže klasicky hnědá,modrá a zelenožlutá. Sorry za překlep *ee*

Kabel CYSY nemá v zemi co pohledávat. Do země kabel CYKY. Myslím, že pro tebe bude dostačující CYKY 4x4 a v malé rozvodnici v dílně osadíš buď jistič chránič 3x16A/B, něco takového, nebo hlavní jistič 3x16A/B a pak ke každému okruhu samostatný, jednofázový jistič s chráničem + ještě sv. modrou a zelenou svorkovnici. Tam už pak bude rozvod pětižilový a jednofázový třížilový. Do třífázové zásuvky CYKY 5x2,5, jednofázové CYKY 3x2,5, osvětlení CYKY 3x1,5.Existují také jističe mimo oficiální řadu, např. 3x18A (byl by jako hlavní v rozvodnici), ale těžko se shánějí. V rozvodnici by měl být také hlavní vypínač. Např. 3x25A, nebo lze použít i nějaký nepotřebný jistič, který má vyšší vypínací proud, takže nebude sloužit k jištění, ale jen k vypnutí rozvaděče.

jenicek*
hodnocení

@ferax: To že CYSY nemá v zemi co dělat,to vím a je to pouze dočasné řešení než natáhnu přívod. Mám rozvaděč se stykači,třemi 6A jističi,dvěma 10A,dvěma 16A a jedním 25A jističem,ale ten asi použiji jako hlavní vypínač rozvaděče. Kabely na světla a zásuvky mám a na 3f zásuvky také.
doplněno 31.03.19 14:39: Ten 25A jistič je třífázový. Je to starý ITV. Ostatní jsou IJV/IJM

Nezapomeň na proudový chránič, v nové instalaci je to povinnost.

hodnocení

0x

Dobrý den, CYKY 5Cx6 je jasný. Místo toho lze použít AYKY 4B x 16, a výkonově máte vystaráno, za nižší cenu by to jistě bylo, vyhovíte odporu impedanční smyčky jistě též (to Vás pochopitelně nezbavuje povinnosti uzemnit rozvaděč tam), tímto kabelem můžete tahat proudy až 40A. Do budoucna kdo ví, co by tam ještě mohlo přibýt. Vy sám víte, odkud se to připojit dá nebo nedá, nejlépe z hlavního rozvaděče.

jenicek*
hodnocení

@ferax: Nemusíš se bát,ten si obstarám. Ale mám sehnat jeden na celý rozvaděč nebo jeden na zásuvkový okruh a druhý na světelný okruh? Nerad bych byl po tmě až mi vadná pila vyhodí chránič *bzum* .
A došel jsem k tomu že si dílnu napojím přímo z domovního rozvaděče. Přívod v krabici nechám nevyužitou.

Samozřejmě je lepší pro každý obvod chránič. Úplně nejlepší je použít PFL 7.

111®
hodnocení

0x

já zastávám názor to buď udělat tak jak to má být, nebo se na to vy**at

jenicek*
hodnocení

@111: Vysr*t se na to nechci. A definitivně jsem se rozhodl dát jako přívod CYKY 4Jx6mm² a PEN rozdělím v rozvaděči v dílně. Jen ještě jeden dotaz: Jak mám provést co nejlepší přizemnění? Stačí FE tyč zaražená v zemi do hloubky 1,5m? A odtud CY 6mm do rozvaděče na svorku PEN/PE?

111®
hodnocení

0x

zemní tyč by mohla stačit ale přívod zemění je zelenožlutá 10mm2 vždy o stupeň silnější než je v kabelu a to až do průřezu tuším 16mm2

jenicek*
hodnocení

@111: Díky. Dám tedy CY 10mm. Jen mám strach zda mi brzy nzrezne ta Fe tyč co tam dám. Jak ji ochránit proti korozi v domácích podmínkách?

Jediné co můžeš ochránit, je místo připojení. Zaasfaltovat. Ostatní nelze, ztratilo by to smysl uzemnění.

hodnocení

0x
Tyč na zaražení se vyrábí pozinkovaná. Jen zaatlouct a připojit.

111®
hodnocení

0x

no ještě se můžeš poptat po nerezové zemncí tyči vyhoví i vodovodní pozink příslušného průměru..

jenicek*
hodnocení

Zkusím se poptat po té pozinkované trubce a zároveň se podívám jestli v zemi nevede nějaké potrubí. Zítra vám dám vědět zda jsem něco sehnal.

dusger*
hodnocení

0x

Já musím souhlasit s odpovědí 111 z 2. dubna 18:13. Ach jo, to tam nikde v okolí není nějaký elektrikář či aspoň zkušený člověk, který zhodnotí situaci přímo na místě a navrhne správné varianty řešení? Chystáš novou instalaci, ale, jak to tady tak čtu, stejně ti tam vznikne škaredý bastl. I tady ve vláknu jsi dostal pár dobrých rad a přesto pořád trváš na svém způsobu, který naprosto odporuje platným normám.

jenicek*
hodnocení

@dusger: Bohužel,v okolí není žádný elektrikář a poslední zemřel před měsícem :( . A co tím myslíte že vznikne "ošklivý bastl"? Co je ošklivého na tom že budu dělat novou el.instalaci v dílně? Kdybych byl extra bastlíř tak neudělám ani přizemnění o kterém jsem diskutoval s ostatními odborníky na této poradně.

Použij originální zemnicí tyč (proto se vyrábí) a dostaneš k ní i svorku na připojení. Je to takový třmen (po zapojení zalij asfaltovou zálivkou), žádnou trubku, to by ti případný revizák neschválil.

jenicek*
hodnocení

Určitě ji půjdu koupit,na to se spolehni. Nic už dělat nebudu. Jen kabel a přizemnění. Každopádně díky za rady. Hezký den. J.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]