Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

20m Ytong příčka

Od: marek87* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, poradili byste mi prosím kolik budu potřebovat pytlů Ytong zdící malty na příčku 3x6m z Ytong tvárnic o síle 200mm?
Potažmo jak jste k výpočtu došli, ať vím do budoucna jak si to spočítám sám?
Moc vám děkuji a mějte pěkný víkend.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

Zeď: 3x6m x 20cm

Tvárnice mají rozměr 25x60 cm (výška x délka).

Pytel zdicí malty má 17kg.

Spotřeba 1,45kg na 1m2 spoje při tloušťce 1mm.

Doporučená tloušťka při zdění přesnými tvárnicemi Ytong: 1-3mm (budeme počítat 2mm, tedy spotřeba 2,9kg směsy na 1m2 spojů)

Výpočty:

Na délku se do zdi vejde 10 tvárnic, mezi nimi je 11 svislých spojů (nezapomenout na spoje na začátku a konci zdi).

V další řadě bude opět 10 tvárnic, ale kvůli překladu bude první tvárnice rozpůlená a bude tam tedy celkem 12 svislých spojů.

Řekněme, že průměrně je v každé řadě 11,5 svislých spojů.

Těchto řad bude na výšku 3 metry děleno 25cm = 12 řad, mezi kterými bude 13 vodorovných spojů (nezapomenout na spoje u podlahy a stropu).

Celková plocha vodorovných spojů: 13 spojů krát 6 metrů krát 200mm (tloušťka zdi) = 13.6.0,2 = 15,6m2

Celková plocha svislých spojů: 12 řad krát 11,5 spojů krát 25cm (výška tvárnice/spoje) krát 200mm = 12.11,5.0,25.0,2 = 6,9m2

Celkem mám 15,6 + 6,9 = 22,5m2 spojů, na které budu potřebovat 22,5.2.9 = 65,25 kg směsi, což je 3,8 pytlů směsi o váze 17kg.

Jednodušší výpočet (hrubý odhad):

Tloušťka malty opět 2mm, neboli 2,9kg/m2 spojů.

Každou tvárnici mažu z boční a spodní strany. Ty mají plochu: výška krát tloušťka + délka tvárnice krát tloušťka zdi = 0,25.0,2 + 0,6.0,2 = 0,17m2

Do zdi se vejde na délku 10 tvárnic a na výšku místnosti 12 řad, to je celkem 10.12 = 120 tvárnic, s celkovou plochou spojů 120.0,17 = 20,4m2, na které je potřeba 20,4.2,9 = 59kg směsi (malty), což je 3,5 pytle.

Vyšlo mám to o něco méně, protože jsme nepočítali plochu spoje mezi naší novou stěnou a stropem, dále naší novou stěnou a jednou z bočních stěn a částečně i proto, že jsme neuvažovali extra spoj, ktetý vznikne v každé druhé řadě kvůli překladu.

marek87*
hodnocení

Naprosto dokonalé a vyčerpávající.
Smekám před Vámi, dal jste si s tím práci a já Vám velice děkuji.

lmgify

Chtěl bych vidět zedníka, který to takhle bude počítat. *smich* Tohle je inženýrský výpočet pro nákladovou cenou kalkulaci.

Spotřeba směsi se může lišit od 33kg do 100kg podle tloušťky spojů v tom kterém konkrétním případě. Docela by mě zajímalo, kolik se nakonec použije v tomto případě.

Podle odkazu z příspěvku jsou 200mm pro vnitřní nosné zdi, kdežto na nenosné příčky jsou určeny tloušťky 50/75/100/125/150mm.

lmgify, máte naprostou pravdu, takto se to nepočítá. U nás na paletu pytel lepidla 25kg. Jeden čas to bylo i lepidlo 17kg zdarma k paletě.

mytrix*
hodnocení

0x

Na podobné věci se velmi osvědčily kalkullátory na dek.cz.

dek.cz/...

Vyberete si co potřebujete, zadáte parametry, vyhodí Vám to seznam potřebného materiálu.

jabraka*
hodnocení

0x

A co vybudovat příčku suchou?Je to hotovo ihned,není třeba nechat zdivo uzrát,není skoro nepořádek a příčka z dvojice desek OSB je hotová za odpoledne.A dřevo na rám je všude k mání.

JABRAKA

Fušeřina, to solidní řemeslník nikdy neudělá.

tpajor

*smich* .ještě je možno použít sádrovláknité desky *haha*

marek87*
hodnocení

Kdybych chtěl příčku suchou, neptám se na spotřebu lepidla, nemyslíte?

sollik*

Jabraka Vám jen nabídl jinou možnost realizace. Jedovatost není namístě. A už vůbec ne od člověka, který si sám nedokáže spočítat spotřebu lepidla - učivo základní školy ;)

joudic*
hodnocení

0x

az to postavite, priste budete vedet... tipuju tak 1 pytel na cca 5-6m podle toho jak budete stavet

hodnocení

0x

Já to počítám zákazníků,. 1 pytel 25kg na paletu.

3x6metrů=18m2. x 6.6 spotřeba tvárnic, to je 119 ks. Na paletě je 42 ks, což je 2,8 palet. Takže 3 pytle po 25 kg stačí. Nebo 4 po 20kg, nebo jaké použijete lepidlo. Páč Ytongové po 17 kg málo kdo používá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]